Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leendő diákjait fogadta a polgári szakképző iskola

civishir.hu | 2023. 11. 28. | 16:11:01
A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum intézményében nyílt napot tartottak.
Leendő diákjait fogadta a polgári szakképző iskola
Bepillanthattak a tankonyhában folyó munkába is (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leendő diákoktól volt hangos november 23-án a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum József Attila Szakképző Iskola, ahol nyílt napra várták a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. A gyerekek először Strubáné Fenyves Anita igazgató tájékoztatóját hallhatták, aki elmondta: az intézményben szakképzőiskolai oktatás folyik, ami azt jelenti, hogy a tanulók hároméves képzésben vesznek részt, de aki szeretne továbbtanulni, esti tagozaton két év alatt az érettségit is megszerezheti. 

Az iskolában a 9. évfolyamon ágazati alapoktatást kapnak a diákok, majd ezt követi az ágazati alapvizsga, szakmát csak ezután választanak a gyerekek, akik a 10. és a 11. évfolyamon duális képzésben vesznek részt, és akkor már a cégeknél munkabért kapnak. 

Az intézmény két ágazatban három szakmát kínál a diákoknak. A kereskedelem ágazatban kereskedelmi értékesítőnek, a turizmus-vendéglátás ágazatban szakácsnak, valamint pincér-vendégtéri szakembernek képezik a hallgatókat. Kiemelte, hogy korszerűen felszerelt tanműhellyel, tanbolttal, tanétteremmel, tankonyhával rendelkeznek. 

Nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók digitális kompetenciájának fejlesztésére, az élményszerű oktatásra, így szinte az összes tantermüket interaktív táblával szerelték fel. Az intézmény vezetője beszélt arról is, hogy komoly motiváló tényező a diákok körében a szakképzési ösztöndíj rendszere, amely már az első évben is 16 ezer forint havonta. Megjegyezte, hogy az ágazati alapvizsgán jellemzően jól szerepelnek a diákjaik, akik tisztában vannak azzal, hogy ennek az eredménye már beleszámít a szakmai vizsgába is, amelynek sikeres teljesítése esetén egyszeri pályakezdő juttatásban részesülnek, és 4,5-es átlag felett ez az összeg meghaladja a 300 ezer forintot is.

Bálintné Dovák Andrea, a BSZC József Attila Szakképző Iskola igazgatóhelyettese a többi között az intézmény jó megközelíthetőségéről beszélt. Mint mondta, közel van a buszmegálló, a kerékpárút, ami megkönnyíti az iskolába járást. Beszámolt azokról a korszerűsítésekről is, amelyek komfortosabbá teszik a gyerekek és a tanárok mindennapjait: napelemeket szereltek fel az épületre, nyílászárókat cseréltek ki, burkolatokat újítottak fel, modern bútorokkal szerelték fel az intézményt. Kiemelte az iskola családias hangulatát, és azt, hogy nemcsak oktatják, hanem nevelik is a hozzájuk járókat. 

A közismereti tantárgyak mellett a szakmai tárgyakat is felkészült szakemberek oktatják – mondta, hozzáfűzve, hogy az első év után már angol szakmai idegen nyelvet tanulnak a diákok, akik közül évfolyamonként többen is részt vesznek szakmai versenyeken. 

Gulyásné Lovász Mária, a diákönkormányzat segítő tanára az intézmény tanórán kívüli programjairól tájékoztatta az érdeklődőket, kiemelve, hogy egész évben színes kínálattal igyekeznek emlékezetessé tenni a diákéveket. Megünneplik a jeles napokat, kirándulásokat szerveznek. Legutóbb például Szlovákiában, Losoncon jártak, de megnézték a Füleki várat is. A sportolás iránt érdeklődők is szép számmal találnak lehetőséget az iskolában, ahol például foci- és kosárlabda-bajnokságot is rendeznek. Az Erasmus program segítségével külföldi utakon is részt vehetnek a diákok, így legközelebb, tavasszal Görögországba utazhatnak majd.

A BSZC József Attila Szakképző Iskola legnagyobb duális partnere a Tesco, sok gyerek tölti a gyakorlatát a multinacionális vállalat tiszaújvárosi áruházában. Szabó-Benke Lajos áruházvezető egyebek mellett arról beszélt a gyerekeknek, hogy cégüknél a duális képzés ideje alatt 101 ezer 500 forint munkabért és egyéb juttatásokat, például cafetériát is kapnak a tanulók.

A tájékoztatót követően interaktív foglalkozásokon vehettek részt a fiatalok, akik a különböző állomásokon más-más területekbe nyerhettek betekintést. Kipróbálhatták, mennyire ismerik az egyes fűszereket, az éttermi eszközöket, bepillanthattak a teafőzés kultúrájába, a mézeskalács-sütés rejtelmeibe, megnézhették, hogyan kell megteríteni egy asztalt, és játékos sportvetélkedőn is kipróbálhatták a tudásukat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
A magyarok lelkesen kaparnak a szerencséjükért
A Szerencsejáték Zrt. pedig köszöni szépen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés