Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiváló közösség, nagyszerű eredmények – ez a polgári mazsorett

Cívishír | 2024. 07. 01. | 09:19:45
Tízéves jubileumát ünnepelte a menettánccsoport.
Kiváló közösség, nagyszerű eredmények – ez a polgári mazsorett
Tízéves jubileumi gálaműsorát tartotta június 28-án a polgári mazsorettcsoport (Fotó: Kiss Brigitta-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Külföldi vendégszereplések, hazai sikerek és sok-sok elismerés övezi a Polgári Mazsorett és Táncegyesület tevékenységét. És hogy mit tud a mindig mosolygós táncos csapat, arról a közönség is megbizonyosodhatott a polgári művelődési központban, június 28-án este. Akkor tartotta ugyanis az egyesület a tízéves jubileumi gálaműsorát.

Mielőtt azonban „belépnénk” a mazsorettesek birodalmába, időzzünk el a polgári Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár kerengőjében felállított üvegtárlók világában. Az abban lévő érmek, kupák, díszoklevelek tárgyiasult bizonyítékai Puskásné Török Judit Kinga művészeti vezető hozzáértésének, valamint a négy csoportot számláló táncegyesület előadásai minőségének. A Cívishír is szemezgetett az elismerésekből. A bronz, ezüst, arany, kiemelt arany és gyémánt minősítések mellett rengeteg kitűnő díjban is részesültek: 2015-ben Szedleczki Kíra Anna a legmosolygósabb díjat zsebelte be, a felnőtt csoport pedig a zsűri kedvenc koreográfiája címet kapta a Conga című botos-pom ponos táncukkal. 2016-ban az Év tánca kupát hozhatta el Kovács Zsolt (igen, fiúk is voltak közöttük) és táncpartnere keringő táncukkal, valamint bálkirály címet kapott; 2017-ben Miskolcon, Zajácz Edina a Zöld flamingó című produkciójával második helyen végzett egy hazai versenyen; 2018-ban Szedleckzi Noémi Budapesten egy nemzetközi versenyen a legjobb színpadi alakításért kapott díjat; Tóth Edina Szilvia gyémánt minősítést szerzett Debrecenben; a művészeti vezető pedig Polgár Város Önkormányzatától Elismerő Oklevelet vehetett át; ugyancsak a művészeti vezető 2019-ben a mazsorettben eltöltött eredményes 25 évéért országos elismerést kapott a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségtől; a tánccsoport ebben az évben Polgár város önkormányzatától "Lokálpatrióta összefogás" díjban részesült. 

Régi és új tagok

A polgári „mazsorettbirodalmat” Puskásné Török Judit Kinga mellett egy-egy tánccsoport vezetője, Kovács Zsanett és Zajácz Szabina útmutatásával fedeztük fel.

– A Covid világjárvány kezdetéig minden évben tartottunk tanévzáró táncestet. A járvány után ez az első ilyen rendezvényünk, amelyet összekötöttünk az egyesületünk megalakulásának tízéves évfordulójával, így most egy kétrészes gálaestet rendeztünk. Az elsőben a mazsorett csoportok mutatkoznak be; mazsorettbottal, pomponnal és zászlóval is szerepelnek a színpadon. A második részben a közönség eszköz nélküli táncosprodukciókat láthat. Ebben lesz például keringő, modern- és kortárstánc is. Minden produkcióban csak az egyesületünk táncosai szerepelnek. Meghívtuk az utóbbi tíz év mazsoretteseit is, akik közül a legtöbben a nézőtéren foglalnak helyet, de egy tizenöt fős társaság bekapcsolódott a próbákba, és egy közös produkcióval szórakoztatják a nézőket. A koreográfiákat egész évben folyamatosan tanuljuk, most a nagy hajránk az utolsó egy hónapban volt

– beszéltek az egyesületük életében kiemelt helyet elfoglaló gálaműsor előkészületeiről. Majd Puskásné Török Judit Kingához fordultunk, aki a Cívishír olvasóit beavatta egyesületük megalakítása folyamatába. Ő maga a Tiszaújvárosi Derkovits Majorette csoportba járt táncolni, és oktatójának, a szomszédos város táncoscsoportja művészeti vezetőjének, Bognár Imrének a támogatásával kezdte el szervezni a polgári csoportot. Előtte azonban a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnél okleveles mazsorettoktatói végzettséget szerzett. Ezt követően, 2014-ben hirdette meg a menettánc lehetőségét Polgáron, és az első alkalomra 24-en gyűltek össze. 

– Szerettem volna átadni a tudásomat, leginkább ez motivált. A mazsorett egy nehéz műfaj, évről-évre sokat és új dolgokat kell megtanulni. Egyre nehezebb táncelemeket elsajátítani, például a mazsorettbot dobását, forgatását. Természetesen igény is volt a mazsorettre, és mindig egyre többen jöttek a próbáinkra. Egy ideje már négy csoportban dolgozunk. A háromévestől a közel 30 évesig minden korosztály megvan a csapatunkban. Korábban voltak fiúk is, akik az egyesület táncos műfajában vettek részt, összesen legalább tízen, de ők a továbbtanulásuk miatt már nem tudták folytatni a társastáncnak ezt a műfaját 

– mondta a művészeti vezető, aki nem feledkezett meg a segítőiről sem, így a polgári Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtárról, ahol a próbákhoz kapják a helyet, valamint az önkormányzatról, és azon belül Tóth József polgármesterről.

Szóba kerültek a fellépések, amelyek fokozatosan táguló kört húztak Polgár köré. Először Polgáron, majd a közvetlen környezetben lévő településeken, később Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Kecskemét, majd a fővárosban mutatták be tudásukat a polgári mazsorettek. Ez utóbbi helyszínek már versenyek voltak, és mint azt a cikk elején az eredményeket soroltuk, sikeresen vették ezeket az akadályokat is. Aztán elérkezett 2018-ban az első külföldi út. A soroksári fúvószenekar meghívására, az őket felvezető menettánccsoportként eljutottak Franciaországba. Ezen a túrán oda- és visszaútban Belgiumban és Németországban részt vettek még néhány fesztiválon. Később ezekből az országokból újabb meghívások érkeztek, amelyeknek természetesen eleget tettek. És beszélgetőtársainknak mi volt a legnagyobb mazsorettes élménye?

Zajácz Szabinának a versenyek, pontosabban a versenyekre történő felkészülés időszaka. – Az egy nagyon pörgős időszak, a gyakori próbák, a közös cél elérése még inkább összehozza a csapatot. Különösen a debreceni versenyek emlékezetesek, mert ott szerepeltünk legtöbbet és onnan hoztuk el a legtöbb díjat – mondta.

Kovács Zsanettnek több élménye is van. Rögtön az elején, amikor barátnője invitálására elment az első mazsorettpróbára, amely annyira megtetszett neki, hogy kétsége sem volt afelől, hogy marad. Aztán ott volt az első fellépése, amikor a lámpalázát leküzdve a közönség előtt a színpadon táncolt. És persze a versenyek előtti nagy közös kapkodás, amikor már csak két perc van a kezdésig, és még mindig nem állnak készen, majd a produkcióval aranyminősítést értek el. No meg a csapatösszekovácsoló nyári táborok sem hiányozhatnak az élmények közül.

Puskásné Török Judit Kingának meghatározó élmény volt a 2023-as Országos Mazsorett Fesztivál Tiszaújvárosban, amikor a fesztiválon az egyik csoportja arany minősítést kapott. 

– Kritikus vagyok a lányokkal szemben, hiszen a versenyeken a zsűri (és itt a zsűri elnőke, Tóthné Rozsályi Judit) sok mindent figyel, például egy térforma elcsúszás miatt is le lehet csúszni a kiemelt arany minősítésről. Az Írisz csoportos lányok azonban annyira odatették magukat, hogy arany minősítést értek el a pomponos koreográfiájukkal. Valamint egy hónappal később Hajdúnánáson megvédték és meg is erősítették ezt, így kiemelt arany minősítésben részesültek.

Mit hozhat a jövő? Egyöntetűen mondják, hogy szeretnék bővíteni a létszámot, amire megvan minden reményük, hiszen az otthoni fellépéseik után néhány jelentkező mindig van. Szeptembertől pedig már Újszentmargitán is indítanak mazsorett csoportot. Ugyanakkor a minőségben is szeretnének előrelépni, amihez a továbbképzések jelentenek garanciát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Visszaváltás: elkezdődött az új időszámítás
Visszaváltás: elkezdődött az új időszámítás
Július elsejétől háromezer REpont automata működik, többnyire a legnagyobb boltokban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.