Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kilőtt az iparűzési adóbevétel Debrecenben

Cívishír | 2024. 02. 09. | 14:49:24
Papp László arról is beszélt, hogy a város beszáll a védett, leromlott, magántulajdonú épületek felújításába.
Kilőtt az iparűzési adóbevétel Debrecenben
Papp László (Fotó: Cívishír-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fejlődés, stabilitás, környezetvédelem, gondoskodás; ezek jegyében tervezi a városvezetés a 2024-es költségvetést, amelynek a mérlegfőösszege mintegy 231 milliárd forint – fogalmazott Debrecen polgármestere a büdzsétervezet február 9-i bemutatásán.

Papp László kijelentette: a gazdaságfejlesztés, a közlekedési és a vizes infrastruktúra fejlesztése, a gondoskodás és a családtámogatás a költségvetés négy fő témája.

Hangsúlyozta, polgármesteri pályafutását a város gazdasági erejének megerősítésének szentelte, s ez már eredményekben is látszik, hiszen míg 2019-ben 16,7 milliárd helyi iparűzési adóbevétele volt a városnak, addig tavaly már 28,7 milliárd, míg idén 34,5 milliárddal terveznek. Utóbbiból 8 milliárdot von el az állam szolidaritási hozzájárulásként, ugyanakkor a kormányzat több mint 70 milliárd forint normatív támogatást fizet a városnak. – Ha növekszik a város, a megtermelt javakból minél többet vissza tudunk adni a lakóknak – magyarázta.

Gazdaságfejlesztésre 80,6, városüzemeltetésre (benne a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal) 13,1, közlekedésfejlesztésre 9,1, intézményi fejlesztésekre 4,9, kulturális fejlesztésekre 0,9 milliárdot terveznek, míg 1,9 milliárd forint menne a „Debrecen segít" nevű programra.

A büdzsében 500 millió forinttal szerepel a panelprogram, 822 millióval véderdősítés, 904 millióval a Környezeti Ellenőrző Rendszer kiépítése, 521 millióval napelempark-fejlesztés „zöld közlekedéssel". Kétszázmillió forinttal az épített örökség felújítását támogatják, ami azt jelenti, hogy olyan magántulajdonú, Debrecen szempontjából fontos épületek felújítását támogatják, amely esetében a lakók csak önerőből nem boldogulnak (első lépésben leromlott társasházak szépülhetnek meg).

Folytatódnak a csomóponti fejlesztések (25 milliárd forint), a nagyfelületű aszfaltozások, járda- és lépcsőépítések (2 milliárd forint), az út- és kerékpárutak építése (2,5 milliárd forint).

A várost elkerülő utak építése során előbb a 4-es és a 48-as főút közötti szakasz valósulhat meg, utána a 48-as és a 47-es főút összekötése. Megkezdenék a Tócóvölgybe tervezett pihenőpark-beruházást, folytatnák a Vezér utcai tó körüli fejlesztéseket, futópálya épülne Józsa központjában, költenének az oktatási intézmények udvarainak és a városi játszótereknek a fejlesztésére. Elhangzott: az önkormányzati intézményi bérnövekmény átlagosan 17 százalékos lehet 2023-hoz képest (az óvodákban 17-32 százalék). A vidéki városok közül a legmagasabb költségvetési főösszeggel a debreceni rendelkezik már évek óta.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Döntöttek a szurkolók: ilyen lesz az új Loki-mez
Döntöttek a szurkolók: ilyen lesz az új Loki-mez
Szavazhattak a debreceni drukkerek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés