Kevés hajdúsági íz, de annál több nevetés volt a hajdúszováti fesztiválon
![Kevés hajdúsági íz, de annál több nevetés volt a hajdúszováti fesztiválon](https://civishir.hu:10013/media/d33d8984-8ae8-4eeb-9198-3965812b0831.jpg?size=850)
Huszonhat csapat több mint huszonhat bográcsában, üstjében, serpenyőjében, tárcsáján főttek, sültek a disznóhúsos finomságok a tizenegyedik alkalommal megrendezett Hajdú-Ízek Fesztiválján Hajdúszováton július 6-án. Az eseménnyel éppen egy évtizeddel ezelőtt a rendező Négy Évszak Kulturális Egyesület a hajdú ízek és receptek felelevenítését, továbbadását tűzte ki célul, ám ez ezúttal egy étel kivételével nem teljesülhetett, mert a főzőversenyre benevezett csapatok inkább a sertéshúsból készíthető – ugyanis ez volt a kritérium a gasztroeseményen – ételekben a találékonyságukat bizonyították.
Ez azonban sem a zsűrit, sem a rendezőket, sem a résztvevőket, sem a vendégeket nem zavarta, ugyanis kiváló hangulatú, falunap jellegű esemény kerekedett a hajdúszováti művelődési ház mögötti sportpályán.
– A Hajdú-Ízek Fesztiváljával a hagyományőrzés a fő cél, a hajdúsági ízeket szeretnénk felkutatni, hogy a fiatal generációk minél szélesebb körben megismerhessék a régi recepteket – válaszolt a Cívishír kérdésére Tóth Károly, a Négy Évszak Kulturális Egyesület vezetője, hozzáfűzve, az, hogy csupán egyetlen hajdúsági étel került a zsűri asztalára, az bizonyítja, hogy ezúttal más, a kiírásnak megfelelő, disznóhúsból készült különlegességekkel készültek a csapatok. Az alapanyagokat a résztvevők hozták, a helyet és a programokat a rendezők adták. – Most a készülő finomságokat nem bontottuk leves és főétel kategóriára, bármivel lehetett nevezni. A kísérőprogramot úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A gyerekeknek népi játékokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozással, vidámparkkal készültek. A felnőttek a sztárvendégek mellett amatőr csoportok, köztük helyi fellépők műsorszámain is szórakozhattak – részletezte a programot Tóth Károly.
A színpad előtti sokadalomban megtaláltuk Váradi Jenőt, Hajdúszovát polgármesterét. – A nyári időszakban meghatározó szerepet tölt be, az év során az egyik legnagyobb eseményünk ez a fesztivál. Hagyománya van, folytatni kell, és az önkormányzat anyagilag, valamint a sátrak, padok és székek biztosításával támogatja is a rendező egyesületet. Nemcsak Hajdúszovátról, hanem a környező településekről is érkeznek főzőcsapatok és vendégek – mondta.
![](assets/images/left.png)
![](assets/images/right.png)
![](https://civishir.hu:10013/media/cfd7aa73-406c-44e8-8d17-e9e300f17143.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/ab294132-21b3-4a0a-bd2e-149b5d32e16a.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/616f9274-05a9-41c4-8637-835369aae750.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/3da0faed-1cbb-4018-8e25-d2365d47c219.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/0ee1dbc5-fb85-4a3b-b74c-78ed60b86448.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/b3a8e9ad-034b-43e5-9d75-c401f6c95f6b.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/d33d8984-8ae8-4eeb-9198-3965812b0831.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/206c319d-a84d-4d9e-9d33-b6d55c355853.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/a287b228-050a-4bc0-816b-909398f607bb.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/237d0bd0-1d6c-423c-baa6-8cbe864e32cc.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/8e1ed8dc-2e76-4016-a06a-b79554ea1b26.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/61f8f338-7edc-4a7b-b387-694dba3d8711.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/da60b28a-15fe-4ac9-b7ca-7df44f82a10f.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/fae81740-657a-4d1c-aa93-0a338da44f80.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/dbd44c87-e2ab-452b-8a46-e52d5f1b8e20.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/b0cb68f4-2d31-45b6-80dd-865893c7d904.jpg)
![](https://civishir.hu:10013/media/cfd7aa73-406c-44e8-8d17-e9e300f17143.jpg)
Mi is elvegyültünk az étel, a füst és a pálinka kellemes illategyvelegében, és magunk is megtapasztaltuk, hogy bizony a szomszédos településekről is szívesen jönnek fesztiválozni Szovátra. Kiss Piroska és csapata Bihardancsházáról érkezett, mégpedig a Lila Akác Nyugdíjas Klub tagjaként. Bográcsukban babgulyás főtt csipetkével, benne a hús pedig természetesen disznóhús, hiszen ez volt a „feladat”. Kiváló miliő, jó társaság, sokat beszélgetnek.
Néhány sátorral távolabb tárcsán húst sütögető csapat mellett álltunk meg. Ők a fogyatékkal élők hajdúszováti nappali intézményét képviselték, pontosabban népszerűsítették jelenlétükkel. Most a gyermekprogramot adták, de bemutatták az egyesületük kutyaterápiáját is, továbbá kézműves foglalkozást is tartottak. Közben pedig, első alkalommal a fesztiválon való részvételeiken, főztek is. Mégpedig húzott szemű röfögőt, azaz újragondolt sertéspörköltet. Hozzá pedig a „fejedelmi szivar”, pontosabban, különleges pácolású oldalast sütöttek. Mindezt Dorcsin Edit osztotta meg a Cívishírrel.
Bográcskörutunkat folytatva egy házaspárnál álltunk meg. – Cseke Sándor és Ceke Sándorné Derecskéről – mutatkoztak be. – A család többi tagja elfoglalt, ezért nincsenek itt. Töltött káposztát készítettünk, nagyon ízlett mindenkinek, így elosztogattuk – ennyit mondtak a főzésről, majd az eseményt, pontosabban Hajdúszovátot magasztalta a feleség. – Fellép a hajdúszováti nyugdíjas csoport, amiben hárman vagyunk Derecskéről, kisegítjük őket, a táncot tanítom a csoportnak. Hajdúszovát nagyon jó hangulatú község, aranyosak, kedvesek az itt lakók. Szeretünk ide járni, mindenféle rendezvényre, fesztiválra, falunapra, bálra, főzőversenyre. Volt, mikor nyertünk, máskor nem, de nem ez a lényeg, hanem az ittlétünk – így Csekéné.
A kültéri főzőversenyek illatával átitatódva a művelődési ház színháztermébe vezetett az utunk, ott a háromtagú zsűri ételkóstoló munkájába kértünk beavatást. – Ahhoz képest, hogy hajdú ételek fesztiválján vagyunk, csupán egy tájegységre jellemző étel, a debreceni aprópecsenye került az asztalunkra. Székelykáposztát, töltött káposztát, újragondolt pörköltet, babgulyást, pacalt kóstoltunk leginkább, tehát választékban nem volt hiány, csak éppen nem a hajdúsági ízeket részesítették előnyben az indulók – tárta szét kezeit Molnár Attila. Zsűritársa, Molnár István azzal toldotta meg, hogy próbáltak nyitottak lenni, például azzal, hogy a Hajdúságban, Hajdúszováton vannak, itt készültek a finomságok, tehát akár hajdúságiaknak is lehet nevezni azokat. A fűszerként használt csillagánizs, fahéj, koriander azonban egyáltalán nem jellemző a Hajdúságra.
CH
![Vizet osztanak a debreceni vasút- és buszállomáson Vizet osztanak a debreceni vasút- és buszállomáson](https://civishir.hu:10013/media/e93723da-7e15-49b5-8ac6-50f248147305.jpg)
![Negyven óra késés: rendőrök nyugtatták az utasokat a budapesti repülőtéren Negyven óra késés: rendőrök nyugtatták az utasokat a budapesti repülőtéren](https://civishir.hu:10013/media/30094ff0-2d12-4ed0-8231-1fdd6a8fdff8.jpg)
![Régi Vigadó és hotel: állagmegőrzésre keresnek kivitelezőt Régi Vigadó és hotel: állagmegőrzésre keresnek kivitelezőt](https://civishir.hu:10013/media/7791e413-5c5f-40a8-9956-05f6374210da.jpg)
![Hálózatot fejlesztene a Balmazújvárosi úton a Debreceni Vízmű Zrt. Hálózatot fejlesztene a Balmazújvárosi úton a Debreceni Vízmű Zrt.](https://civishir.hu:10013/media/414b6f9f-872a-483c-adf0-90c433a1dfa6.jpg)
![Élet a vadonban? Munka az erdőben?! Élet a vadonban? Munka az erdőben?!](https://civishir.hu:10013/media/eee566bf-104b-4896-8f7e-091e7d27147e.jpg)