Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Képzések széles kínálata Balmazújvárosban

Cívishír | 2023. 11. 15. | 15:50:35
Ha nehéz, vagy nem tetszik a választott szakma, az elején még lehet változtatni.
Képzések széles kínálata Balmazújvárosban
Egyre több tanulója van az iskolának (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Háromszázhetven nappali tagozatos diákja és közel ötven, a felnőttképzésben résztvevő tanulója van a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Veres Péter Gimnázium Technikum és Szakképző Iskolának. A diákok mintegy 65-70 százalékban Balmazújvárosról érkeznek, de a környező településekről, így Újszentmargitáról, Tiszacsegéről, Hortobágyról, Nagyhegyesről és az utóbbi években már Egyekről is egyre több tanulója van az iskolának.

Az intézmény november 14-én és 15-én tartotta nyílt napját.

A diákok a szerszámokat is kipróbálhatták (Fotó: Cívishír)

Az eseményen Hüséné Szabó Mária igazgató válaszolt a Cívishír kérdéseire. Elmondta, ahogy a nevükben is benne van, gimnáziumi tanítástól a technikumon át a szakképző iskolai képzésig mindenféle lehetőséget kínálnak a diákoknak. A gimnáziumban indul egy angol nyelvi irányultságú osztály is, ahol heti öt tanórában foglalkoznak az idegen nyelvvel. A másik gimnáziumi csoport pedig általános irányultságú, azaz a tagjai még nem döntötték el, milyen területen szeretnének továbbtanulni. A 9. és a 10. osztályban tanulásmódszertannal segítik a tanulási technikák elsajátítását, 11. osztálytól kezdődően pedig a továbbtanulásban felkészítő fakultációban vehetnek részt. A technikumban kereskedelem, turizmus, vendéglátás és gépészet ágazatban vannak képzések. A diákok a 12. évfolyam végén közismereti tárgyakból tesznek érettségi vizsgát, majd az ötéves képzés végén, a 13. évfolyam zárásaként szakmai érettségit.

A szakképzésben a klasszikus hároméves képzés folyik. A kereskedelem, turizmus-vendéglátás, élelmiszeripar, építőipar és a gépészet ágazat 11 féle szakma közül választhatnak a gyerekek.

– Azt nem igazán tudjuk meghatározni, hogy melyik képzéstípusra milyen tanulmányi eredménnyel érdemes jelentkezni. A jobb tanulókat várjuk az érettségit adó képzéseinkre, és akik inkább a gyakorlat iránt érdeklődnek, a szakképzésben vehetnek részt. Előfordul olyan is, hogy a technikumi képzésbe is bekerülnek olyan diákok, akik néhány hónap múlva rájönnek, hogy az bizony nehéz lesz nekik, de igaz ez fordítva is, hogy a szakképzőbe jelentkezett szeretne átmenni technikumba. Nyilván nem korlátlan ideig, de a képzés elején van lehetőség a változtatásra. Sőt, akár még az első egy-két hónapban a gimnázium és technikum közötti átmenet is előfordulhat – tájékoztatott az igazgató. Hüséné Szabó Mária elmondta azt is, hogy a szakképzésben tanulók pedig biztos elhelyezkedési lehetőséget találnak tanult szakmájukban, a gimnáziumban végzettek 60-70 százalékát pedig felveszik az első helyen megjelölt egyetemre.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.