Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kaszapengével és vascsővel rabolt Hajdúböszörményben

Cívishír | 2024. 04. 18. | 08:02:52
Hét évig lesz fegyházban.
Kaszapengével és vascsővel rabolt Hajdúböszörményben
Jogerős (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság április 17-én hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki egy kaszapengével és egy vascsővel ment rabolni Hajdúböszörményben. A másodfokú bíróság a felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúböszörményi Járásbíróság január 24-én meghozott ítéletét helybenhagyta.

A vádlottat a törvényszék jogerősen 7 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet szerint a vádlott 2022. szeptember 7-én 16 óra 15 perc körül bemászott a sértett hajdúböszörményi házának udvarára. A férfi magával vitt egy 98 cm hosszúságú, 7 cm átmérőjű, üreges, 14 cm átmérőjű talpazattal rendelkező vascsövet, valamint magához vett egy az udvaron talált, 70 cm hosszúságú kaszapengét, majd bement a sértett házába. A férfi a vascsövet az előszobában letette és a szobájában éppen a televíziót néző sértettől fenyegető hangon feltöltős telefonkártyákat követelt, miközben a kaszapengét úgy tartotta a kezében, hogy annak hegyét a sértett irányába helyezte.

A férfi a fenyegetés hatására öt darab, egyenként ezer értékű feltöltőkártyát vett elő, majd azokat a vádlott által hozott fehér nylonzacskóba tette. A vádlott ezt követően a sértettől pénzt is követelt, melynek hatására a sértett a táskájából elővette a kisebbik pénztárcáját, amelyből ötezer forintot vett elő, amit szintén a nylonzacskóba helyezett. Mivel a vádlott meglátta a táskában lévő nagyobb pénztárcát, ezért az abban lévő pénzösszeg átadását is követelte.

A fenyegetés hatására a sértett a pénztárcából kivett legalább 26 ezer forintot és azt a zacskóba tette. A vádlott a kezében fenyegetőleg tartott kaszapengével a sértettől még egy kamerás mobiltelefon átadását követelte, amelyet a sértett nem tudott teljesíteni, azonban a vádlottnak átadott egy másik mobiltelefont. Azt a vádlott megtekintette, és mivel nem tetszett neki, azt visszaadta. A férfi ezután a szobában még kutatott, a sértett személyes holmija között talált egy másik mobiltelefont, de az sem kellett neki, mivel az sérült volt. A vádlott a szobában celluxot vett magához, majd kért egy kést a sértettől. Tartva attól, hogy a vádlott megakarja őt kötözni, a sértett félelmében felajánlotta, hogy az előszobában lévő táskájában tárolt készpénzt átadja a vádlottnak, hátha akkor felhagy a magatartásával. A sértett a fogasra felakasztott táskájából elővett 3500 forintot, amit odaadott a vádlottnak, aki az előszobában letett vascsövet magához vette, és felszólította a sértettet, hogy menjen vissza a szobába.

A sértett tartva attól, hogy a vádlott a továbbiakban támadólag lép fel vele szemben, ezért a konyhában tárolt bozótvágóját magához vette, amit a vádlott nem vett észre, majd megpróbált a vádlott felé sújtani, amelyet a vádlott a kezében lévő vascsővel, valamint kaszapengével kivédett, majd közöttük dulakodás alakult ki.

A sértett ezután kérlelni kezdte a vádlottat, hogy hagyja őt békén, azonban a vádlott a dulakodás közben a földre nyomta a sértettet, majd több alkalommal megrúgta, egyszer a feje tetején a vascsővel, közepes erővel megütötte. A bántalmazást követően a készpénzzel, a feltöltőkártyákkal teli nylonzsákkal együtt a házból elszaladt, a vascsövet, a kaszapengét, a bozótvágót az udvaron hátra hagyta. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de figyelemmel a sérült testtájékra, az elkövetés eszközére, továbbá az erőbehatás nagyságára, a vádlott szándéka nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

Dr. Szurdi Béla, a büntetőtanács elnöke indokolásában elmondta, hogy az elsőfokú bíróság a bűncselekmény tényleges tárgyi súlyát, a vádlott terhére megállapítható súlyosító körülményeket megfelelően értékelte, ezért a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, a szabadságvesztés tartama az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez megfelelő. Súlyosító körülményként értékelte a törvényszék a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények, valamint a testi sértéses bűncselekmények Hajdúböszörményi Járásbíróság illetékességi területén történő elszaporodottságát, továbbá a vádlott büntetett előéletét és az elkövetés durva módját. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy a vádlott részben beismerte a cselekmény elkövetését, a testi sértés kísérleti szakban maradt és hosszabb ideje, több mint egy éve már büntetőeljárás hatálya alatt áll, ezért a szabadságvesztés tartamát helyesen a középmértéktől eltérő tartamban állapította meg.

A döntés jogerős és végrehajtható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát