Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Internetes csalót ítéltek el Debrecenben

| 2024. 02. 08. | 12:28:20
Összesen több mint 18 millió forint kárt okozott.
Internetes csalót ítéltek el Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el a Debreceni Járásbíróság egy biatorbágyi férfit 60 rendbeli csalás bűntette és 474 rendbeli csalás vétsége miatt.

Büntetővégzésében a bíróság a büntetlen előéletű vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottal szemben 961.800 forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

A járásbíróság a magánfelek által előterjesztett polgári jogi igényeket egyéb törvényes útra utasította.

Az ítélet szerint a vádlott 2021. év elején az egyik internetes közösségi oldalon két név alatt egy profilt hozott létre, amely alatt eladásra kínált különböző termékeket, elsősorban ruhákat, cipőket. A termékekről fényképeket is feltöltött, amelyeket egy honlapról töltött le. A vádlott a hirdetésére jelentkezőkkel felvette a kapcsolatot, majd 10-20 napos szállítást ígért nekik, amennyiben a vételárat előre átutalják részére.

A biatorbágyi férfi eleinte néhány alkalommal a tőle megvásárolni kívánt terméket arról a honlapról megrendelte, ahonnan a fotókat is letöltötte. A férfi annyit csinált, hogy a tőle rendelő személyek címére kérte a termék kézbesítését. A vádlott gyorsan rájött arra, hogy ez nem fog működni, mivel hosszú időt vett igénybe a kézbesítés, valamint egyéb problémák is akadtak, a megrendelt termékek nem érkeztek meg.

A vádlott 2021 májusától az általa továbbra is eladóként meghirdetett termékeket már meg sem rendelte, mivel azonban anyagi körülményei abban az időszakban rosszra fordultak, így a hirdetéseire jelentkező sértettekkel változatlanul felvette a kapcsolatot és megígérte, hogy az általuk megvásárolni kívánt termékeket rövid határidőn belüli megküldi, holott azok továbbra sem álltak a rendelkezésére, továbbá azok beszerzése nem is állt szándékában.

Az akkor 19 éves vádlott a sértetteket a tévedésbe ejtette, az általuk előre átutalt összegeket teljes egészében felélte, majd egy idő után a reklamáló, pénzüket visszakövetelő sértettek részére – az újabb sértettektől érkezett utalásokból – visszautalta a nekik okozott károk összegét. A fiatal férfi a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerte.

Az ügyben a legelső feljelentést Debrecenben tette az egyik sértett, így az ország több helyéről is itt egyesítették a több száz ügyet, amelyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatta le.

A vádlott a bűncselekményekkel összesen több mint 18 millió forint kárt okozott, amelyből – a vádlott által a büntetőeljárás megindulását követően egyes sértettek részére teljesített visszautalásokkal – 15 millió forint megtérült.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A 2024. január 3-án meghozott büntetővégzés a napokban jogerőre emelkedett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Döntöttek a szurkolók: ilyen lesz az új Loki-mez
Döntöttek a szurkolók: ilyen lesz az új Loki-mez
Szavazhattak a debreceni drukkerek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés