Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ingyenes szűrőnapot tartanak a Nagyerdei Stadionnál

unideb.hu | 2024. 04. 09. | 15:02:27
A Debreceni Egyetem munkatársai várják a lakosokat.
Ingyenes szűrőnapot tartanak a Nagyerdei Stadionnál
A többi között melanomaszűrésre is lehet regisztrálni (Fotó: Illusztráció/freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Melanomaszűrésen, nőgyógyászati vizsgálaton, vércukor- és koleszterinszint, valamint testösszetétel mérésen is részt vehetnek az érdeklődők április 11-én, csütörtökön az Ismerd fel időben elnevezésű programon a Nagyerdei Stadionnál. A szűrőbuszon és a standoknál a Klinikai Központ munkatársai a Debreceni Egyetem orvostanhallgatóival együttműködve végzik a vizsgálatokat. Az eseményt a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége és az Országos Kórházi Főigazgatóság rendezi a nemzeti rákellenes naphoz kapcsolódóan.

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének (MOSZ) egyik fő célja az országos egészségfejlesztő és egészségmegőrző munka támogatása, ezért szervezi meg az Ismerd fel időben kampányt. Az április 11-ei országos, négy helyszínt érintő szűrési programban a MOSZ felkérésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is részt vesz. Debrecenben a Debreceni Egyetem orvostanhallgatóinak és a Klinikai Központ szakembereinek közreműködésével a Nagyerdei Stadion Északi Rendezvényterén tartják a nemzeti rákellenes naphoz kapcsolódó eseményt.

-  A rendezvény egy országos megmozdulás, melyet a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége (MOSZ) és ezen belül a négy orvosképző egyetemen működő tagegyesület, Debrecenben a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) kezdeményezett. Az esemény célja a lakosság figyelmének felhívása a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésére és korai felismerésére egészségügyi szűrővizsgálatok és rizikófelmérés segítségével – mondta a hirek.unideb.hu-nak Karácsony Péter, a DOE egészségfejlesztési elnökhelyettese. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának munkatársai a szűrőbuszban nőgyógyászati vizsgálatot és melanomaszűrést végeznek. A szakemberek a vizsgálatok eredményeiről tájékoztatják a résztvevőket és egyénre szabott tanácsadást is nyújtanak. Az érdeklődők a szűrővizsgálatok mellett általános állapotfelmérésen is részt vehetnek.

- Az állapotfelmérés magában foglalja a kérdőíves kockázatbecslést, testösszetétel-mérést és elemzést, ujjbegyből történő vérvétellel vércukor-, koleszterin- és húgysavszint meghatározást, vérnyomás, pulzus-, véroxigén-telítettség mérést. A standoknál és a szűrőbuszokon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ munkatársai és a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei együttműködve fognak dolgozni, segíteni – tette hozzá a DOE elnökhelyettese. 

A szűrővizsgálatokat 9 és 17 óra között végzik a Nagyerdei Stadion Északi Rendezvényterén, de csak azokat tudják fogadni, akik 15 óráig regisztrálnak a helyszínen.

A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének egyik fő profilja az egészségnevelés és a prevenció, ennek jegyében évente számos, az „Ismerd fel időben!” kampányhoz hasonló programot szerveznek. A lakossági szűréseken kívül egészségnevelő munkájuk is jelentős. Képzett önkéntes gyerekeknek és tinédzsereknek tartanak foglalkozásokat, előadásokat az egészségmegőrzés témájában. Munkájukat az Általános Orvostudományi Kar és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ szakembereinek támogatásával végzik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Hirdetés
Hirdetés
Új burkolatot kap egy konyári utca
Új burkolatot kap egy konyári utca
A csapadékvíz-elvezetés problémáit is megoldják.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.