Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Indul a debreceni Science Café 10. évada

unideb.hu | 2024. 02. 14. | 14:04:06
Az első eladást február 21-én tartják.
Indul a debreceni Science Café 10. évada
A századik, jubileumi rendezvény előadója 2022 májusában Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, az Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének igazgatója volt (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén már tizedik évadával folytatja ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Debreceni Egyetem (DE) Tudományos Igazgatósága. A kéthetente jelentkező Science Café szokatlan környezetben népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában az intézmény legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeit.

Egy évet „csúszott” a jubileum, ugyanis 2021-ben a COVID miatti járványhelyzetben kényszerűen szüneteltek az előadások, de a folytatás iránt töretlen az érdeklődés.

A 2013-ban indult sorozat egyre népszerűbb, mind az egyetem oktatói, kutatói, mind pedig az érdeklődők körében. Mára az előadások témaköre a kezdeti – elsősorban – természettudományos és műszaki eredmények mellett kiterjed szinte valamennyi tudományos területre

– mondta a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt.

A DE tudományos igazgatója kiemelte: a kezdetektől szándékosan vitték ki az egyetem falai közül az előadásokat, a Libri Könyvesbolt pedig olyan helyszín, ahol több generációra, köztük középiskolásokra, egyetemistákra és akár az idősebb korosztályra is lehet számítani érdeklődőként.

Az elmúlt több mint egy évtized alatt olyan tudományos érdekességek szerepeltek a kínálatban, mint – többek között – az akvapónia, Shakespeare mérgei, különc géniuszok és zseniális őrültek vagy a reklámok szabályozása. Előadás hangzott el természetesen olyan komoly témákról, mint a gyógyszerek útja a laboratóriumtól a polcokig, a demencia, az agydaganatok elleni küzdelem és olyan érdekességek is, mint a képregények története, a stressz vagy akár az Aranycsapat.

A századik, jubileumi rendezvény előadója 2022 májusában Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, az Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének igazgatója volt, aki Zene füleinknek – hangok, zene, beszéd című estjén szakterületétől távolinak, szokatlannak tűnő témát választott, és történelmi időutazásként az ókortól napjainkig mutatta be tudományos megközelítésben a muzsika születését.

- Az intézmény széles tudományos spektrumának és elért eredményeinek köszönhetően nincs hiány témákban, amelyeket az itt oktatók, kutatók örömmel ismertetnek meg a nagyközönséggel, mivel tudják, hogy a tudomány népszerűsítésének nem szabnak határt az egyetem falai – hangsúlyozta Mándy Zsuzsa, a Tudományos Igazgatóság munkatársa, a program ötletgazdája és főszervezője.

A Science Café idei első vendége Benedek Máté, a DE Kémiai Tudományok Doktori Iskola PhD-hallgatója lesz, aki Oppenheimer – És ami mögötte van című előadásával 2024. február 21-én, szerdán 17 órai kezdettel várja a tudomány iránt érdeklődőket a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.