Hungarikumot adhat Debrecen a világnak!

A Debreceni Értéktár Bizottság döntése alapján a debreceni páros kolbász nemzeti érték, kezdeményezték is a Megyei Értéktárba való felvételét. A következő cél a debreceni hungarikummá való nyilvánítása, ami nem egyszerű menet. Első lépése a települési értéktárba vétel (ez már megtörtént), ezt követően jogszabályban meghatározott eljárásokra és a Hungarikum Bizottság döntéseit követően van lehetőség a kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánított értékek gyűjteményébe, azaz a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülni.
Kolbásztörténet, titkokkal
A debreceni páros kolbászról mint a cívis hagyományok világhírvivőjéről ismertető is készült: Ez a füstölt-főtt, jellegzetesen helyi eredetű csemege fogalom szerte a világon. Nem véletlen sem a világhírnév, de az sem, hogy a debreceni páros kolbász alkotója nem ismert. A debreceni páros kolbász igazi cívis közösségi alkotás, évszázadokon át több változatban is újjászületve, mélyen beleágyazódva a város gazdasági és kulturális hagyományrendszerébe. Két fő változatban alakult ki és terjedt el szerte a világon: hosszú ideig többnyire marha és csak kisebb részben sertés húsából készítették, családonként féltve őrzött, többféle összetételű fűszerezéssel. A nagyvásári étkezés mellett a pásztorok kedvenc étke is volt, sőt utalások találhatóak a kolbász kóser változatára is. A kolbász készítése és árusítása a társaságba szerveződött cívis polgárasszonyok dolga volt a 19. században. A hírét és hozzávetőleges készítési módját a német kereskedők vitték, így vált a cívisvárosban készült vásári étel ismertté és kedveltté debreziner/debrecinerként német területeken és német közvetítéssel más területeken is (USA, Ausztrália).
Ahogy az egész országban, úgy Debrecenben is a 19. század végére növekedett meg a sertéstartás és felhasználás súlya. A kolbászkészítés előbb a debreceni hentesmesterek profiljába került, majd a Debrecen Hús Zrt. jogelődje vált a debreceni páros készítés bázisává. A két világháború közötti időszakban a már szinte csak sertéshúsból készült debreceni páros kolbász második generációja dominált. A debreceni párost az 1930-as években, mint országos versenyek aranyéremmel kitüntetett termékét említik a források.
Saját intézménye lenne a debreceninek
Az önkormányzat a szeptember 25-i közgyűlésen a hungarikummá nyilvánítási eljárást elősegítendő támogató nyilatkozatot elfogadásáról szavaz majd, továbbá javaslatot tesznek a debreceni páros kolbász méltó kulturális-gazdasági környezetbe helyezése érdekében egy menedzsment funkciójú civil szervezet létrehozására, amellyel lehetőség nyílna a debreceni páros történetének és hagyományhátterének pontosabb feltárására és marketingjének kialakítására. Cél lenne a debreceni páros eredeti receptúráinak rekonstruálása, világszerte kínált debreceni páros variáns receptjeinek begyűjtése, egy vonzó turisztikai attrakció kialakítása, amely mind Debrecen város népszerűsítését, még vonzóbb turisztikai célponttá válását szolgálhatná.












