Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Honvédelmi képzés indul a Debreceni Egyetemen

unideb.hu | 2024. 06. 21. | 12:44:01
Elsőként az országban.
Honvédelmi képzés indul a Debreceni Egyetemen
Szilvássy Zoltán a budapesti rendezvényen (Fotó: HM)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetemen indul hazánkban elsőként az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt – hangzott el a Honvédelmi Minisztérium területvédelmi tartalékos-toborzókampányának rendezvényén Budapesten.

A Honvédelmi Minisztérium a felsőoktatásból is várja területvédelmi tartalékosok jelentkezését – hangsúlyozta a tárca stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Bálna Honvédelmi Központban tartott tájékoztatón.

A tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil élettel, akár a felsőoktatási tanulmányok mellett is bárki lehet területvédelmi tartalékos katona. A felsőoktatási intézmények hallgatói havi 160 ezer forint tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak, de az ösztöndíj mértéke akár 350 ezer forint is lehet, ha a jelentkező a tanulmányok befejezése után szerződéses vagy hivatásos katonai jogviszonyt vállal 

– ismertette Czermann János a területvédelmi tartalékosok toborzókampányának rendezvényén.

A helyettes államtitkár bejelentette azt is, hogy szeptemberben a Debreceni Egyetemen indul elsőként az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt, és amelynek elvégzését az egyetem nyolc kreditponttal ismeri el.

Szilvássy Zoltán rektor ehhez kapcsolódóan úgy fogalmazott: a felsőoktatásnak nagy szerepe van önmagunk megvédésében, és már több száz debreceni hallgató sajátította el a területvédelemhez szükséges alapokat az egyetem közreműködésével, melyhez kiváló alapot nyújtott az intézmény és a Debrecenben állomásozó MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár szoros kapcsolata.

Nagy megtiszteltetés a Debreceni Egyetem számára, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül éppen Debrecenben indul az új program. Bízunk benne, hogy a jövőben még több hallgató tekinti hazafias kötelességének, hogy teljesítse az alapkiképzést, amihez minden segítséget megkapnak egyetemünktől 

– mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szilvássy Zoltán rektor.

A honvédelem és a felsőoktatás kapcsán Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a megújult felvételi eljárásban már több mint 150-en éltek az önkéntes katonai szolgálat vállalásával megszerzett többletpontok lehetőségével. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke, Budai Marcell pedig úgy értékelt: támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyekben a hallgató a megfelelő szaktudás megszerzése mellett olyan készségeket sajátíthat el, melyek segítenek felkészülnie a diplomás életre.

A tartalékos-kampánnyal kapcsolatban részletes felvilágosítást a toborzóirodákban, az iranyasereg.hu weboldalon vagy a Magyar Honvédség központi call centerénél kaphatnak a jelentkezők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.