Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúhadházon csempét vágtak, babát pelenkáztak a nyolcadikosok

civishir.hu | 2023. 12. 06. | 16:26:08
Családias hangulatban zajlott a nyílt nap a kisváros szakképző iskolájában.
Hajdúhadházon csempét vágtak, babát pelenkáztak a nyolcadikosok
Családias hangulatú nyílt napot tartottak az intézményben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szórakoztató, interaktív, ugyanakkor az iskoláról rengeteg hasznos ismeretet adó nyílt napot tartott Hajdúhadházon a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Szilágyi Dániel Szakképző Iskola december 6-án. A Debrecentől mindössze 18 kilométerre lévő kisváros középiskolájába szinte kizárólag helybeli gyerekek járnak, de mint az a Fekete Júlia igazgatónővel folytatott beszélgetésből kiderült, a más településeken, sajátos életkörülmények között élőknek vagy a piacképes szakma iránt érdeklődőknek is valódi alternatíva lehet a Berettyóújfalui SZC Szilágyi Dániel Szakképző Iskola.

A valamikori gimnázium és közgazdasági szakközépiskolában 2015-ben a kőműves szakmával kezdődött a szakképzés. Utána még két szakmával, a szociális ápoló és gondozók, majd a kereskedők képzésével bővült a szakmakínálatunk a nyolc osztályt végzettek számára. Ezek hároméves képzések. Az általános iskolát végzett felnőtteknek is kínálunk szakképzési lehetőséget a szociális ápoló és gondozó szakon, ami ez esetben kétéves. Második évben indítottuk az általános iskolai végzettségre épülő, kétéves gipszkartonszerelő szakmát adó szárazépítő-képzést. Az érettségizetteket is várjuk a kisgyermekgondozó és nevelő szakunkra, valamint a logisztikai technikus képzésünkre is. A hároméves oktatási rendszerünkben végzettek az iskolán belül is tanulhatnak tovább a szakmunkások érettségire felkészítőjében 

– beszélt az iskola oktatási kínálatáról az igazgató asszony, aki kitért az úgynevezett dobbantó osztályra. 

Az 5-6 fős osztályba az általános iskolát be nem fejezett diákok jelentkezhetnek és a 3-12 hónapos, heti 30 órás tanrendben az oktatók nem az általános iskolai tananyagot akarják nekik megtanítani, hanem kompetenciafejlesztés történik, azaz a sikeres szakmatanuláshoz kellő értékeket igyekeznek kiemelni a gyerekben. – Legyen kiállása, tanuljon meg tartalmasan beszélni, tudja, hogy mikor mihez kell nyúlnia, ha egy feladatot meg kell oldania. Ezután kezdődhet a rész szakképesítés tanulása. Például falazó kőműves, segédápolói képzés, de tapasztalatunk szerint a hozzánk kerülő diákoknak a háztartásvezető a legmegfelelőbb. Itt megtanulja a család szerepét, megtanulnak főzni, vasalni, különböző háztartási gépeket, eszközöket használni, takarítani, pénzt kezelni, a babagondozást, de még azt is, hogy miként kell egy gázórát vagy villanyórát leolvasni – részletezte Fekete Júlia.

De térjünk vissza cikkünk elejére, hogy mitől is volt érdekes a Szilágyi Dániel Szakképző Iskola nyílt napja. Mivel az intézménybe hadházi diákok járnak, és az igazgató asszony korábban már a város mindegyik nyolcadikos osztályában tartott tájékoztatót, no meg lényegében Hajdúhadházon sok olyan család van, ahonnan már jártak gyerekek az iskolába, ezért nem ismeretlen környezetbe érkeztek. Az iskola képzésének rövid ismertetése után (ezt most egy diák tette meg) az épület három szintjén az osztálytermekben úgy mutatták be a választható szakokat, hogy a gyerekek csoportokba rendeződve kipróbálhatták a csempevágást, a téglaépítést, az újraélesztés fogását, a baba pelenkázást, a bolti mérleg kezelését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
A szoboszlói teniszezőnek most nem volt szerencséje.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés