Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha nyár, akkor ételmérgezés!(?)

| 2010. 07. 10. | 15:15:41
Ha a félig átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel baktériumok kerülnek a szervezetbe, egy kellemes, nyáresti kerti party akár rémálommá is válhat.
Ha nyár, akkor ételmérgezés!(?)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Élelmiszer-fertőzésre, mérgezésre akkor gyanakodhatunk, ha azonos ételt, italt fogyasztók hasonló tünetekkel, közel azonos időben – a jellemző lappangási idő letelte után – betegednek meg. A szalmonella, campylobacter, a lisztéria és az E.coli baktériumok azok, amelyek a leggyakrabban okoznak kisebb-nagyobb gondokat. Ahogy Csácsi Ibolya dietetikus mondja, bár általában jól kezelhető fertőzésekről van szó, ám néha súlyos, akár végzetes kimenetelű komplikáció is előfordulhat. - Az egyre népszerűbb kerti sütögetés azért lehet veszélyes, mert a nyílt lángon a nyers hús külső része gyorsan megpirul, miközben a belseje még nem sült át kellőképpen, így a hányást, hasmenést, lázat és rossz közérzetet okozó baktériumok még vígan élnek a nyers részeken - magyarázza a szakember.


Nem csak az ételből

A szalmonella leginkább a tojásban, a hús és húskészítményekben, a cukrászsüteményekben található: de nem csak ezek közvetítésével, hanem szennyezett kézről, konyhai eszközökről is az ételbe juthat. - Az E. coli a piszkos kézzel – a wc használata utáni kézmosás elmaradása kiemelendő veszélyforrás –, a munkaruháról, a mosatlan nyers zöldségfélékről kerülhet a szervezetbe. A campylobacter-nek pedig az a tulajdonsága, hogy a fagyasztott élelmiszerekben sokáig életben marad, ám a kiszáradást nem viseli el. Pasztőrözött tejjel, vízzel, salátával, nem hőkezelt, főleg szárnyas hússal terjedhet – sorolja a táplálkozási szakember, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy az ételfertőzések abban különböznek az ételmérgezésektől, hogy ez utóbbiak jelentős részét nem maguk a mikroorganizmusok, hanem azok mérgező anyagcseretermékei, toxinjai okozzák.
Ilyen betegséget okozó anyag például a staphylococcus baktérium által termelt hőtűrő enterotoxin, ami nyáron főleg a fagylalttal, télen pedig a disznósajttal okozhat megbetegedést, de krémek, pástétomok, cukrászsütemények, főtt tészták is jó táptalajt jelenthetnek. Gyakran az ember orr-torok nyálkahártyájáról, a bőrön levő gennyes sebekről is kerül kórokozó az ételbe, ezért nagyon fontos a személyi higiéné, illetve az alapanyagok megfelelő hőkezelése, illetve hűtése. A mérgezés tünetei a hányás, a hasi görcsök, a fejfájás. Van egy spórás talajbaktérium, ami földszennyeződéssel kerül az élelmiszerre. Ritka, de súlyos, sokszor halálos megbetegedést okozhat: házi kolbászban, hurkában, disznósajtban, húsban, halban, húskonzervekben szaporodhat el, miközben toxint termel. A lappangási idő – 12–72 óra – elteltével általános rosszullét, fejfájás, hányás, hasmenés, idegrendszeri zavarok alakulhatnak ki, amit légzés vagy szívbénulás követhet. Hőkezeléssel a baktérium és a toxinja is elpusztítható - írja a medizona.hu.

Szabályok betartásával elkerülhető a baj

- A baktériumokon kívül élelmiszereinkben vírusok, gombák és paraziták is előfordulhatnak. A vírusok ugyan nem képesek szaporodni az ételekben, de fertőzőképességük megmarad. Nyers tejben, tojásban, szennyezett vízben élő kagylókban lelhetők fel, de alapos hőkezeléssel elpusztíthatók. A mikroszkopikus gombák közül a mikrotoxinokat termelő fonalas gombák veszélyesek: ezek a fertőzött takarmányt fogyasztó állatok tejével juthatnak a szervezetbe, míg a parazitáknak az adhat zöld utat, ha piszkos kézzel nyúlunk a szánkba, vagy fertőzött vizet iszunk – sorolja a veszélyeket a dietetikus.
Sok ételfertőzés, mérgezés elkerülhető, ha bizonyos szabályokhoz tartjuk magunkat. A konyha rendszeres takarítása, a konyhai eszközök és a hűtőszekrény tisztántartása, fertőtlenítése alapfeladat, s arra is figyeljünk, hogy a vásárlásnál csak ép, egészséges árut válasszunk, nézzük meg a termékek szavatossági idejét is. Elkülönítve, külön zacskóba vigyük haza a zöldség- és gyümölcsféléket és a húsokat. - Az előkészítés is külön történjen, tisztára mosott eszközökkel. A nyers hús felületét öblítsük le, a tojás héját fertőtlenítsük és még a hámozni való gyümölcsöt is mossuk meg. A főzés, sütés legyen alapos, hogy az esetlegesen jelenlevő baktériumok elpusztulhassanak. Az elkészített étel szobahőmérsékleten tárolva csak 2-3 óráig biztonságos, ezért a maradékot gyorsan hűtsük le, és zárható, tiszta edényben tegyük a hűtőszekrénybe, esetleg fagyasszuk le. A különösen veszélyes, gombás, tejfölös, tojásos ételeket még másnapig se tároljuk: ha nem fogy el, inkább öntsük ki a maradékot – ad gyakorlati tanácsokat a szakember. Ha valamilyen élelmiszer megromlott, azon már semmilyen hőkezelés, lemosás nem segít, az egészségre ártalmas bomlástermékeket nem lehet eltüntetni.

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Meghalt Giorgio Armani
Meghalt Giorgio Armani
Milánóban fogják felravatalozni a világhírű divattervezőt.
Több mint 55 tonna mézet vontak ki a forgalomból
Több mint 55 tonna mézet vontak ki a forgalomból
A teljes készlet ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül.
Díjazzák az orvosok pótolhatatlan munkáját
Díjazzák az orvosok pótolhatatlan munkáját
Idén először mentor-rezidens párosok is pályázhatnak kategóriánként kétmillió forintra.
A többfunkciós zsalukövek
A többfunkciós zsalukövek
Inspirálódjon a Gulyás Tüzép segítségével!
Elképesztő daruwellness a Hortobágyon
Elképesztő daruwellness a Hortobágyon
Természetfilmes örökítette meg a nem mindennapi látványt. +Videó
A siker első lépései
A siker első lépései
Alacsony volatilitású stratégiák a kezdőknek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vb-selejtező: Ronaldóék elvitték a három pontot
Vb-selejtező: Ronaldóék elvitték a három pontot
Két gól kevés volt még a pontszerzéshez is.
Hirdetés
Hirdetés
Gázvásárlási szerződést jelentett be Szijjártó
Gázvásárlási szerződést jelentett be Szijjártó
Tíz évre szóló megállapodást írtak alá.
Hirdetés
Hirdetés
Az EU bírósága előtt a Debreceni Egyetem keresete
Az EU bírósága előtt a Debreceni Egyetem keresete
Az intézmény még 2023-ban nyújtott be periratot.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Egy év alatt 4,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak
Jelentősen többet fizetünk a tojásért, a gyümölcsért és a háztartási energiáért.
Tasó László is megszólalt a Sámsoni út miatt
A miniszteri biztost rendkívül bosszantja a beruházást akadályozó hozzáállás.
Orbán Viktor: azok is jól járnak, akik nem ránk szavaznak
A miniszterelnök szerint a fiatalok megértették, hogy itt a vissza nem térő lehetőség.
Elkelt a BMW-gyárhoz kapcsolódó egyik megbízás
A csarnokban lengéscsillapítókat gyártanak a BMW debreceni üzemének.
Támogatott tartalom
Oszlopok festésére keres vállalkozót a DKV
Oszlopok festésére keres vállalkozót a DKV
A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. beszerzési hirdetménye.
Őszi szórakozás a debreceni Grand Casinóban
Őszi szórakozás a debreceni Grand Casinóban
Koncertek, pókerversenyek, születésnapi buli és egy felejthetetlen halloween.
A többfunkciós zsalukövek
A többfunkciós zsalukövek
Inspirálódjon a Gulyás Tüzép segítségével!
Megváltoztak a zónakódok Debrecenben
Megváltoztak a zónakódok Debrecenben
Ezzel együtt megváltoztak a hívószámok is.
Hirdetés
Hirdetés