Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha kell, másoknak is utat törve irányítja Polgárt a város új vezetése

Cívishír | 2024. 10. 10. | 17:53:03
Két alpolgármester, köztük egy főállásút választott a megalakult képviselő-testület.
Ha kell, másoknak is utat törve irányítja Polgárt a város új vezetése
Megalakult Polgár város új képviselő-testülete (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi külsőségek között, a Városháza dísztermében tartotta alakuló ülését a polgári önkormányzat képviselő-testülete október 10-én délután. Az eseményen ott voltak a képviselők családtagjai, a város megbecsült polgárai és az intézményvezetők is. Tóth József polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ünnepi alkalomra meghívta Tiba István országgyűlési képviselőt, aki jelezte, előre leszervezett külföldi úton van, és sok sikert kíván a felálló képviselő-testületnek.

Víghné Lovász Éva, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a helyhatósági választás polgári eredményét. Elmondta: rendhagyó volt a voksolás, mert azt az európai uniós választásokkal egy napon, június 9-én tartották. A városvezetővel együtt kilencfős képviselő-testületben csak a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület jelöltjei kerültek be. A választás érvényes és eredményes volt, az alakuló ülésen hivatalba lép a képviselő-testület. A polgármesteri címért egyetlen jelölt, Tóth József indult, ő 1971 szavazatot kapott. A 10 képviselőjelölt közül Andorkó Mihályné 1546, Kovácsné Hamar Éva 1502, Béke László 1363, Struba József 1354, Csépányiné Bartó Margit 1302, Vincze Attila 1300, Faragóné Béres Edit 1257, Mecsei Dezső 1187 szavazattal került be a testületbe. A választáson a részvételi arány 37,27 százalékos volt.

Tóth József az eskütétele után nem szokványos programbeszédet mondott, ezt a pulpitusra lépve közölte is a hallgatósággal. Sokkal inkább a polgáriak lokálpatriotizmusára helyezte a hangsúlyt, az identitást erősítve foglalta össze azt, hogy képviselőtársaival együtt milyen emberi értékek mentén vezeti majd Polgárt. Hangsúlyozta, a jelenlegi körülmény bölcs, okos és higgadt városvezetést igényel. Tudják, sok az előttük álló munka. Felismerik a problémákat, azokat nem takargatják, keresik a megoldást – törvényeset, észszerűt, szakszerűt, ha pedig ilyen nincs, akkor a józan paraszti ész logikáját követik. Nem szégyellnek mások által ki nem próbált úton haladni. Mindez a közügyekhez optimista, előretekintő és nyitott hozzáállást jelent.

– Polgárinak lenni azt jelenti, hogy minden kihívásra megoldást keresünk. A kihívás mögött mi lehetőséget látunk. És ha már megtaláltuk a problémát, akkor biztosan tudjuk, mi lesz a dolgunk – folytatta Tóth József. – Jellemzően bevállaljuk a nehezebb utat, így például a világnézetünk melletti kiállást, autonómiára törekvésünket, forrásszerzési igényeinket, gazdasági érdekeinket, a város közérdekének felismerését és érvényesítését. Elveinket nem feladva, meghunyászkodva, fejünket járomba hajtva akarjuk a sikert, hanem emberi tartással, a magunk erejéből, okosságából és eltökéltségével kívánjuk azt elérni, mert az így elért eredmény a tartós. Ha pedig az kell, törjük az utat mások számára is. A feladatok világosak: fejlődést hozni a városba, új és több lehetőséget teremteni a közösségeink számára, mindenkit bevonni abba a munkába, amely Polgárt egy élhetőbb, szerethetőbb és erősebb várossá teszi. Ez a képviselő-testület a város érdekeit szolgálja, azért dolgozik, hogy minden lakosnak jobb, biztonságosabb és boldogabb élete legyen. Abban a jövőben hiszünk, amit közösen formálunk, ahol minden egyes lakosnak van lehetősége beleszólni, hozzájárulni a közös céljaink megvalósításához. De egyedül nem megy! Kössünk szövetséget! Mi azt várjuk, hogy teljesüljenek a társadalmi együttélés írott és íratlan szabályai. És ez akkor is így van, ha nincs mindenre felhatalmazásunk, nincs mindenhez jogunk itt, a településen, mert az az államosítás során már másnak lett a törvényi kötelezettsége. Az önkormányzatok feladatai az elmúlt években jelentősen változtak, átalakultak. A polgáriak zöme még nem tudja, hogy az általuk választott vezetőknek mennyi mindenhez nincs közük, joguk. Mégis elvárják, hogy az állami fenntartásba vett közintézmények és a központosított közszolgáltató cégek jó színvonalon teljesítsék a feladatukat. És ha nem is a mi dolgunk már, mert az állam ezt elvonta tőlünk, mi lehetünk a helyiek szószólói, érdekük képviselői. Korrekt együttműködést ajánlunk minden, a helyiekkel kapcsolatba kerülő kormányzati szervezetnek és intézménynek. Azt kérjük, tegye mindenki a dolgát, és viselje a felelősségét. Akkor nagyon rendben leszünk egymással – fogalmazott Tóth József.

Az ötödik városvezetői ciklusát kezdő polgármester elmondta azt is, hogy képviselőtársaival hetek óta dolgozik a város öt évre szóló gazdasági programján. A munkaanyag november elejére összeáll, azt társadalmi vitára bocsájtják, és várhatóan 2025. január végén jóvá is tudják hagyni.

A polgári választók bölcs döntését dicsérve kitért a képviselő-testület életkori megoszlására, a férfiak és nők arányára, valamint a szakmai hozzáértés szerinti kiváló összetételére. A képviselői munkát úgy szeretné megújítani, hogy a testület tagjai több közszereplést vállalva, a problémák feltárásában és azok megoldásában aktívabban vennék ki részüket. Bevezetné a tanácsnoki rendszert, erre azonban még nem érett meg a helyzet. Ezzel együtt változik a polgármester munkája is, személyéhez rengeteg feladat kötődött, szerinte nagyon polgármester-központúvá vált a város vezetése. Éppen ezért kezdeményezte, hogy a korábbi egy alpolgármester helyett kettő, ráadásul az egyik főállású legyen. A képviselők, a szervezeti és működési szabályzat módosítása után, egyhangú szavazással főállású alpolgármesterré választották Mecsei Dezsőt, társadalmi megbízatású alpolgármesterré pedig Andorkó Mihálynét. Az ünnepi ülés végén a bizottsági tagokról is szavaztak a képviselők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vereség és súlyos sérülés a debreceni magyar-skóton
Vereség és súlyos sérülés a debreceni magyar-skóton
Galántai Tamást kórházba szállították.
Hirdetés
Hirdetés
Koronavírus: emelkedő tendencia Debrecenben
Koronavírus: emelkedő tendencia Debrecenben
A szennyvízből mutatták ki.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Keveset keresünk a növekvő élelmiszerárakhoz
A nagyarányú élelmiszerár-emelkedés egyik oka a mezőgazdaság gyenge hatékonysága – mondta Muraközy László debreceni közgazdász professzor.
Egyre kevesebb gázt fogyasztanak a magyarok
Ezáltal csökken az ország importkitettsége.
Papp László szembe menne a kormány tervével
Debrecen nem járna jól azzal, amit az iparűzési adóval tennének.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Az újoncok bajnoka a brit Forma-4-ben. A Virtuosi Racing magyar versenyzője 90 pontos hátrányt dolgozott le a szezon során.
Hirdetés