Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondola: Debrecenben a szavazók többsége nem akar kínai akkumulátorgyárat

Cívishír | 2024. 06. 12. | 13:00:30
Értékelt a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke, Papp László polgármester kihívója.
Gondola: Debrecenben a szavazók többsége nem akar kínai akkumulátorgyárat
Badár Gyöngyi, Balláné Csontos Ildikó, Gondola Zsolt Zoárd és Illés-Rácz Mariann (b-j.) (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Első dolgom, hogy köszönetet mondjak a debreceni polgároknak, akik elmentek szavazni és külön azoknak, akik az egyesületükre adták szavazataikat. Szeretnék gratulálni az ellenfeleimnek is, bármilyen színben is indultak – kezdte június 12-i sajtótájékoztatóját Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen egyesület elnöke, aki a vasárnapi választáson polgármesterjelöltként 19 227 szavazatot kapott, így második helyen végzett. A fideszes Papp László 40 807 szavazattal lett az első.  

Mint mondta, az egyesület sikerként élte meg a kampányt annak ellenére, hogy nem minden célt tudtak elérni.

– A siker önmagában még nem jelent eufóriát, hiszen mi azt szerettük volna, hogy népszavazás legyen a kínai akkumulátorgyárról. Ez volt az elsődleges célunk. Másfél éve ezen dolgozunk, és az, hogy ilyen sokan mentek el szavazni azt jelenti, hogy nem volt felesleges ez a munka – mondta, sajnálattal hozzátéve, hogy nem sikerült olyan hatalmi pozícióba kerülniük, hogy azonnal leállítsák a kínai akkumulátorgyár építését. 

Gondola felidézte, 2019-ben 2 mandátumot szereztek, most 4-et. Az egyesületből Illés-Rácz Mariann, Balláné Csontos Ildikó és Badár Gyöngyi jutott be a közgyűlésbe rajta kívül. – Mindhárman családanyák, ők fogják képviselni a gondoskodást, amire a közeljövőben a városnak szüksége lesz. A helyzetet ettől függetlenül nem értékelném úgy, hogy savanyú a szőlő számunkra, sőt nagyon sok előremutató jelei voltak ennek a kampánynak – folytatta. – A Fidesz polgármesterjelöltjére 40 800 szavazat érkezett, a többi jelöltre, akik a kínai akkumulátorgyár építésének leállítását akarták, 43 517 szavazat. Ha tematikusan nézzük a számokat, akkor a debreceni szavazók többsége nem akarja ezt a beruházást. 

Úgy gondolja, ha a Fidesz folytatni kívánja az eddigi gazdaságpolitikát, akkor e számokat nekik is figyelembe kell venniük. Meglátása szerint „civil alapról” az ellenzék megnyerte volna az önkormányzati választást. – Nem magamról beszélek, hanem valaki olyanról, aki össze tudja fogni akár a teljes ellenzéket. Akkor ma Debrecenben nem Fidesz-többség lenne. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a négy mandátum, amit mi szereztünk, az nem fejezi ki igazán a választási eredményt. Ugyanis a kompenzációs lista közel sem mutatja meg a választás eredményét. Ma, akik itt ülünk ennél az asztalnál, minden egyes képviselőnk mögött 4800 szavazat van. Ezzel szemben a Fidesznél, még a legjobban teljesítőknél is legfeljebb 2000. Tehát szavazat és szavazat között különbséget tesz a törvény – fogalmazott. Úgy véli, ez a különbség nagymértékben eltorzítja a népakaratot. – A 40 800-hoz képest a mi elért szavazatunk 21 ezerrel kevesebb, tehát a fele. Ehhez képest a 23 körzethez viszonyítva csak 4 mandátum van – fejtette ki Gondola, hozzátéve, az egyéni választási rendszer és a listás választási rendszer egyensúlya felborult. Az egyesület elnöke azt mondta, a mandátumkiosztás „nem igazságos”.

Kiemelte, új célokat kell kitűzniük és új politikát kell folytatniuk.

– Frakciót fogunk alkotni, mi leszünk az ellenzék legnagyobb képviselete. Nem fogjuk feladni a kínai akkumulátorgyár ellen menő politikánkat. Azért, mert nem tudjuk azonnal végrehajtani a feladatokat, az nem jelenti azt, hogy cserbenhagynánk a szavazóinkat vagy azokat, akik nem szeretnék a gyárat – sorolta. 

Szeretnének konzultációt indítani, amely keretében a debrecenieket érintő témákat tárgyalnák meg, továbbá nyilvánosságra hoznák, hogy szerintük kik okoznak kárt a városnak. Gondoláék már készülnek a 2026-os országgyűlési választásokra, ugyanis a meglátása alapján figyelembe kell venniük közel 20 ezer ember akaratát.

– Mielőbb egyeztetést fogok kezdeményezni Papp Lászlóval, hogy szíveskedjen figyelembe venni, a szavazók többsége nem akarja ezt a gyárat – jelentette ki, hozzátéve, a konzultációt nemcsak a városlakókkal, hanem a politikai ellenfelekkel is folytatni kell. Konstruktív ellenzékiségre törekednek, de nem adják fel az elveiket. 

A Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke a szavazóiról is szólt. Úgy véli, a 19 227 szavazójuk meggyőződésből ment el szavazni, nem a pártmozgósítás végett. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés