Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat

civishir.hu | 2024. 04. 23. | 07:56:18
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Debrecenből egy Szabolcsi településre vitték a sértettet (Fotó: police.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emberrablás miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség két szökésben lévő tettessel és az őket segítő családdal szemben.

A vádirat lényege szerint a sértett 50.000 euróval tatozott két, ukrán-magyar állampolgárnak, akik a férfit 2023. július 21-én, este, az egyik debreceni áruház parkolójába hívták. Ott azonban nem a visszafizetésről beszélgettek, hanem egyikük odalépett hozzá és megfenyegette, hogy eltörik a lábát, ha nem adja át a mobiltelefonját és nem ül be az autójukba. A tettesek a sértettet az idősebb segítőjük Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kis településen lévő házába szállították, út közben erőszakkal elvették az okmányait. A segítőjük házában lakott a férfi két felnőtt fia és lánya is, akik tudtak a bűncselekményről, és abban mindhárman segítették az elkövetőket.

A tettesek a sértettet a ház udvarán található garázsba vitték, ahol a fiatalabb elkövető ököllel, egy bottal és a lány által átadott fém baseball ütővel is bántalmazta. A férfi emiatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ezután elrablói a lábánál egy lánccal kikötözték a férfit, akit napokon keresztül fogva tartottak, közben a tartozása megadását követelték tőle. Megfenyegették, hogy ha szökni próbál, őt és a családját is megölik. A férfi őrzéséről és ellátásáról a két gyermek gondoskodott. A sértett nem merte a láncot kifeszíteni és elszökni, mert félt a fenyegetéstől és az udvaron tartott harci kutyától.

Két nap elteltével az elkövetők a férfit Hajdúszoboszlóra szállították, ahol egy ismerősétől többször is kölcsönkért, összesen 700.000 forintot, amit nyomban átváltottak euróra. A sértett a rokonaitól is akart pénzt kérni, de ők nem voltak otthon, ezért elrablói visszavitték a férfit a házba és ismét láncra kötötték.

Napokkal később adósukat megint Hajdúszoboszlóra vitték, ahol egy barátjától kért kölcsön. A sértett a férfinak jelezte, hogy bajban van, ezért amikor másnap a fogvatartói elvitték a kölcsönkért pénz átvételének helyére, amíg ők az autóban vártak, a sértett beült a barátja kocsijába és elhajtottak. Utuk a helyi rendőrségre vezetett, ahol a férfi feljelentést tett.

Az elkövetők elszöktek, ellenük európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van, míg a segítő apát és gyermekeit a rendőrség őrizetbe vette, az eset óta letartóztatásban vannak.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az elkövetőket és bűnsegédeiket súlyosabban minősülő emberrablás bűntettével, a bántalmazásban résztvevőket továbbá súlyos testi sértés bűntettével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Törvényszék az eljárást a két tettes távollétében folytassa le. A főügyészség mértékes indítványa értelmében, ha a bűnsegédek beismerik a bűncselekmény elkövetését, úgy a bíróság az apát 7 év, gyermekeit 5 év fegyházbüntetésre ítélje, továbbá 7, illetve 5 évre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, a bántalmazás és fogvatartás eszközeit pedig kobozza el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát