Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elit klubba lépett be a Debreceni Egyetem Klinikai Központja

Cívishír | 2024. 10. 16. | 14:56:16
Kiderült, a cég miért éppen Debrecent választotta a kelet-közép-európai centruma helyszínéül.
Elit klubba lépett be a Debreceni Egyetem Klinikai Központja
Oktatásról szóló egyezményt írt alá az orvosiműszereket gyártó Elekta és a Debreceni Egyetem (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Egy oktatási együttműködést írunk alá. Ennek lényege, hogy a Debreceni Egyetemen megtanítunk másokat, hogyan kell az onkoradiológiai terápiás eljárásokat alkalmazni az Elekta berendezéseivel. A klinikai központunk lesz az elméleti és a gyakorlati oktatóhely. A kurzusokon lehet optimalizálni, majd készség szintjére fejleszteni a fontos beavatkozásokat – fogalmazta meg a Debreceni Egyetem és az Elekta orvosiműszergyártó cég együttműködésének újabb állomásaként aláírt megállapodás lényegét Szilvássy Zoltán rektor a Rektori Tanácsteremben október 16-án megtartott ünnepélyes eseményen. A megállapodás szerint folytatódik a Debreceni Egyetem és az Elekta együttműködése a sugárterápiás eszközök és alkalmazások területén. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinikája az Elekta minősített regionális oktatóközpontja lesz, ott a hasonló rendszereket használó intézetek munkatársai elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt.

Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében elmondta azt is, hogy szerte a világban, így Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, legközelebb hozzánk Prágában van ilyen oktatócentrum. Ebbe a körbe lépett most be a Debreceni Egyetem Klinikai Központja, vállalva a nemzetközi szintű oktatási tevékenységet. Ez nagy megtiszteltetés, hiszen az Elekta a gépeivel, technológiájával az onkoradiológia csúcsát képviseli.

– Tapasztaltuk, a Debrecenben dolgozó orvosok és egészségügyi szakemberek szakértelme nagyon magas színvonalú, ami a Debreceni Egyetemet és a klinikát egyértelműen alkalmassá teszi arra, hogy a jövőben oktatási és képzési központ szerepet töltsön be

– indokolta Catalin Surdeanu, az Elekta dél- és közép-európai értékesítési igazgatója azt, hogy a cég miért éppen Debrecent választotta a kelet-közép-európai centruma helyszínéül. Hozzátette: a régióban több olyan intézmény van sok-sok szakemberrel, akiknek szükségük van ilyen képzésre. Ezt pedig most már Debrecenben is el tudják érni. Ugyanakkor a Debreceni Egyetem szakembereinek hatalmas tapasztalatuk van a készülékeik használatában. Ez az együttműködés rendkívül fontos fejlődési lehetőségeket nyit meg mindkettőjük számára.

Kovács Árpád, a Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika igazgatóját – mint mondta – büszkeséggel tölti el, hogy Amszterdam, München, Prága mellé be tudott kerülni Debrecen. A szerződés aláírását egy közel féléves, nagyon szigorú minősítési folyamat előzte meg. A jövőben sugársebészeti és modern terápiás eljárások terén elméleti és gyakorlati képzést tartanak évente hat alkalommal három és fél, illetve kétnapos kurzusokban. Ez elméleti és üzleti szempontból is fontos az intézetnek. A megállapodás később kutatásfejlesztési programokra is kiterjed.

A Cívishír kérdésére, miszerint hogyan tudják fenntartani az Elekta gépeiben, berendezéseiben a világszínvonalat, Kovács Árpád leszögezte: a sugárterápia erősen költséges eljárás, továbbá speciális gép-és szoftverigényei vannak. Ahhoz pedig, hogy klinikája eszközparkja öt év múlva is az elithez tartozzon, fejleszteni kell. Szilvássy Zoltán hozzátette: a klinikai központ műszerezettségének és technológiájának világszínvonalon tartásához nem elég az központi egészségügyi finanszírozás. Ezért saját pénzt is fektettek már ebbe a projektbe. Ahhoz, hogy például az idegsebészet legkorszerűbb eszközei a jövőben is a klinika rendelkezésére álljanak, kell a partnerség az Elektával.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Állásbörze: 45 kiállító a Debreceni Egyetemen
Állásbörze: 45 kiállító a Debreceni Egyetemen
Évek óta töretlen az érdeklődés.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni BMW-t Párizsban már megcsodálhatták
Az alapokra légiesen könnyű, nagy üvegfelületekkel tarkított formák épülnek.
Szijjártó Péter a gazdasági semlegességre a debreceni példát hozta fel
A német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködnek.
Az új nemzeti konzultáción a gazdaság kerül a fókuszba
Gulyás Gergely beszélt a részletekről.
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
A munkaadók a jelen helyzetben nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett, erőltetett ütemű bérköltség-növekedést – írták.
Debreceni mérnökiroda nyert a nagy berettyóújfalui közbeszerzésen
Huszonegy utca felújításának engedélyezési tervdokumentációját kell elkészíteni.
Támogatott tartalom
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Rekordösszegű nyeremény talált gazdára.
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés