Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre rosszabb állapotban a debreceni hajléktalanok

Cívishír | 2024. 07. 23. | 18:05:45
Jelentés a társadalom peremén élők egészségügyi ellátásáról.
Egyre rosszabb állapotban a debreceni hajléktalanok
A 2024 eleji felvételen Széles Diána debreceni alpolgármester a Dobozi utcai éjjeli menedékhelyen (Fotó: Széles Diána / Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint hatezerszer láttak el hajléktalanokat 2023-ban a ReFoMix Kft. fenntartásában álló Dobozi utcai Egészségügyi Centrumban; az előző évhez képest négyszázzal emelkedő esetszámot e réteg egészségromlásával magyarázzák, hozzátéve, növekedést mutat az idős korra hajléktalanná váló emberek száma. Mindez abban az éves beszámolóban olvasható, amelyet július végén tárgyal a debreceni közgyűlés egészségügyi és szociális bizottsága.

A centrum 2008 végétől működik, különlegessége, hogy területi ellátási kötelezettség nélkül, TAJ kártya hiányában is ingyenes orvosi rendelést, fertőtlenítő fürdetést, szükség esetén betegszobán, megfigyelő ágyon való elhelyezést biztosít a rászorulóknak 24 órában. Hétköznapokon mozgó orvosi ellátásról gondoskodnak. 

Az 55 férőhelyes betegszobán és az 5 megfigyelő ágyon nem láthatók el olyanok, akiknek a gyógyítás-ápolása fekvőbeteg-ellátó rendszert, vagyis folyamatos felügyelet igényel. Kihűléses, végtagfagyásos betegeket szintén nem gyógyítanak, miként ágytálazásra, infúzióra szorulókat sem ápolnak. A tavaly ellátottak nagyobb része a 44-74 év közötti korosztályból került ki, a centrumba zömmel férfiak kerültek. Tavaly hétszázat meghaladó számban küldték tovább a betegeket szakrendelésekre; erre a célra külön járművel rendelkeznek, így a mentőket nem terhelik.

Az ügyeleti ellátásuk során – ami csak sürgős esetekben hozzáférhető – azonnali orvosi ellátást nyújtanak, erre majdnem 4 ezerszer volt szükség. Ez főként a betegszobán lévők ellátását foglalja magában, hiszen a sok érszűkületes, lábszárfekélyes, amputált páciens miatt sokat kell kötözni. A beszámolóban arról is írnak, hogy a centrumban egyre több az önellátásban segítségre szoruló beteg, harmaduk pelenkázásra szorul.
A mozgó orvosi szolgálat hétköznaponként 16-20 óra között keresi fel az intézményi ellátástól idegenkedő hajléktalanokat. Tavaly 1133 esetben intézkedtek, 771 alkalommal 54-74 év közötti hajléktalanokat láttak el, de nyolc ízben 19-24 közöttieket is. 

A konklúziók között említik, hogy a kórházból elbocsátandó egy részét önellátásra képtelen állapotban adnák ki. Ez folyamatosan konfliktusok forrása, a ReFoMix szerint legalább telente szükséges volna néhány férőhely elkülönítésére az erre felkészült ápolási részlegek valamelyikén. 

A beszámoló szerint a velük kapcsolatban lévő hajléktalanok idősödése, ápolási szükségleteik növekedése ahhoz vezet, hogy egyre kevesebben képesek elhagyni az Egészségügyi Centrumot (daganatos, pszichiátriai otthon ápolást igénylő, kerekesszékes, idősotthoni elhelyezésre váró stb. ápoltak). Ez azonban ahhoz vezet, hogy szűkül a szabad férőhelyeik száma, ahol elláthatnák a „klasszikus betegszobai” eseteket (tüdőgyulladásból, hasi műtétből, csonttörésből lábadozás). 

Szintén írnak arról, hogy a tartós elhelyezést biztosító szociális intézményekben igen kevés hajléktalan embert fogadnak, ezért a folyamatos bővítések ellenére férőhelyhiánnyal küzdenek. A beszámoló végén arról is szó esik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan tovább növekedett az öregkorára hajléktalanná váló emberek száma. Márpedig számukra – mint az előbb már utaltunk rá – nagyságrendekkel kisebb az esélye annak, hogy bekerüljenek valamelyik szociális otthonba az életük végéhez közeledve.

A nappali melegedőt, éjjeli menedékhelyeket, átmeneti szállót és otthont, rehabilitációs tanyát is működtető ReFoMixnál tavaly 64-en dolgoztak. A cég 400 millió forintot kapott működésre az államtól, 7,5 millió forintot az önkormányzattól; mintegy 21 millió forint érkezett a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézettől, míg 2,6 millió forint – pályázati forrásból – a Hajléktalanokért Közalapítványtól. 2023-ban 46-an, 2022-ben 25-en haltak meg az ellátottjaik közül.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lelátót is építenének a pallagi edzőcentrumban
Lelátót is építenének a pallagi edzőcentrumban
Csaknem 200 millió forintért fejlesztették a létesítményt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szélesítik a kerékpárutat Nyíracsádon
Kiválasztották a kivitelezőt.
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés