Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy év alatt 11 ezer debreceni fordult meg a belvárosi egészségfejlesztési központban

Cívishír | 2024. 10. 15. | 19:49:26
A Szent Anna utcai épületben minden nap mozoghatunk, szűrővizsgálatokon vehetünk részt.
Egy év alatt 11 ezer debreceni fordult meg a belvárosi egészségfejlesztési központban
Minden korosztály megtalálja a számára megfelelő mozgásformát (Fotó: önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az UNICEF és Debrecen önkormányzatának finanszírozásában a Szent Anna utcai korábbi fogászat épülete egy éve funkcióváltáson esett át. A már korábban elindult Mozdulj, Debrecen! mozgalom jelszava: „Mozdulj az egészségedért, mozdulj az életedért!”. Ennek jegyében működik az egy évvel ezelőtt a Szent Anna utca 11. alatt átadott egészségfejlesztési központ is, amely a mozgalom centrumaként, az egészségtudatosság közösségi tereként szolgálja a város lakosságát. Debrecen gondoskodó város, ahol az egyén és a közösség egyaránt számít – közölte az önkormányzat október 15-én.

Amint azt a helyszíni sajtótájékoztatón Széles Diána többek közt elmondta, a központ minden egyes helyisége maximálisan kihasznált: hétköznaponként reggel 8 órától 16 óráig – hétfőnként, keddenként és csütörtökönként a munkaidő utáni látogathatóságot lehetővé téve, 18 óráig tartó hosszított nyitva tartással is – komplex egészségügyi szűrővizsgálatok, mozgásos programok, életmódtanácsadás zajlanak a kismamáktól kezdve a gyerekek, fiatalok, aktív felnőttek és szépkorúak számára, akár családi programként is. A 2021 őszén indult Mozdulj, Debrecen! mozgalom – melyhez az egészségfejlesztő központ is egy esztendeje kapcsolódik – valódi sikertörténet, melynek programjain az elmúlt három évben immár több mint 120 ezren vettek részt.

Maga a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ egy év alatt 881 programot valósított meg, melyeket összesen 11 105 debreceni látogatott.

Hangsúlyozandó, hogy az egészségfejlesztési központ szolgáltatásait a debreceniek – Debrecen Városkártya birtokában és ingyenesen – vehetik igénybe, ugyanakkor a Mozdulj, Debrecen! mozgalom – szintén térítésmentes – alkalmait gyakorlatilag bárki látogathatja, s látogatják is nagyon sokan a városkörnyéki településekről. A központ tevékenysége oly módon egészíti ki az egészségügyi ellátást, hogy az egészségmegőrzést, a betegségmegelőzést hivatott szolgálni – olyan közösségi tér, ahol félelem nélkül, jó kedvvel, aktívan tehet mindenki – fiatal és idős, nő és férfi – azért, hogy minél tovább egészséges maradjon. Mindehhez a szakmai hátteret a Debreceni Egyetem és a város önkormányzata összefogásával létrehozott Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) adja. Kiemelten is foglalkozva például olyan időszakokkal, mint például az október, a női-, vagy a november, a férfiegészség hónapja, különösen is az urakat ösztönözve a programokon való részvételre, hiszen általános tapasztalat, hogy a hölgyek egészségtudatosabb életet élnek.

Széles Diána külön is kiemelte az úgynevezett TSMT-tornát, amely a gyerekek mozgáskoordinációját hivatott fejleszteni, ami ebben a formában az országban ingyenesen csak Debrecenben elérhető.

Széles Diána és Papp Csaba (Fotó: önkormányzat)

Az eredeti szándék az volt, hogy ezt a tornát 60 résztvevő számára indítják, de ez a szám összességében lassan 500-nál tart. Az alpolgármester szerint az is debreceni specialitás, hogy a kisgyermekes anyukák számára úgy kínálnak mozgásos programokat, hogy azokat vagy a picikkel együtt végezhetik, vagy az anyukákéval párhuzamosan a kicsiknek is van külön foglalkozás. Amikor pedig a kicsik már nincsenek egész nap együtt a mamával, úgy óvodásként, kisiskolásként is vannak számukra életkoruknak megfelelő mozgásos programok a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központban. Széles Diána a mozgásfejlesztés mellett az úgynevezett Okoskonyha-programot is kiemelte, melynek keretében életmódtanácsadást végeznek, az egészséges táplálkozás fontosságára felhívva mind a gyerekek, mind a felnőttek figyelmét. Az alpolgármester hangsúlyozta: az érdeklődők az egészségfejlesztési központ minden programjára tudnak regisztrálni.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója szerint egy esztendő látszólag nem nagy idő egy kezdeményezés történetében, azonban ez az egy év nagyon hatékony volt és büszkeségre okot adó. Az egészségfejlesztési központ tevékenységének pillérei: az első az egészségügyi szűrővizsgálatok sora; a második a betegségmegelőzés, az egészségnevelés, az életmódtanácsadás; a harmadik pedig a mozgás ösztönzése. Az óvodáskorú gyerekek egészségét szolgálja a lúdtalptorna bevezetése. Az igazgató külön is említést tett arról, hogy közel száz, Ukrajnából menekült gyerek számára az UNICEF támogatásával két éven keresztül minden héten egy napon külön biztosítottak mozgásos programokat. A debreceni iskoláskorúak körében végzett egészségügyi szűrővizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a gyerekek 58 százalékának vannak mozgásszervi problémái. E tapasztalatok hatására indították el a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramját, heti két tanórányi időtartamú plusz mozgási lehetőséggel a gyerekek számára. Egy év alatt ez 1 százalékkal csökkentette a mozgásszervi problémák arányát, ami ilyen rövid idő alatt jelentős eredmény. Ugyanekkor a gyerekek átlagsúlya 1 százalékos arányban nőtt, így fokozottabban oda kell figyelni az életmódtanácsadásra, a megfelelő mozgásformák kialakítására. Népszerűek a testsúlyszabályozást, a diétát szolgáló tanácsadások, programok is. Komplett tantestületek, egészségfejlesztéssel, illetve konkrét betegcsoportokkal – vesebetegekkel, tüdőbetegekkel – foglalkozó civil szervezetek tagjai számára is tartanak egészségfejlesztési tanácsadásokat, képzéseket, az egészségfejlesztési központ szakemberei részt vesznek egészségnapokon Hajdú-Bihar vármegye számos településén, idősotthonokban.  

Papp Csaba véleménye szerint rendkívül nagy szükség van arra, hogy az emberek megértsék: nem attól kell félnünk, hogy a – sokszor csupán egyetlen csepp vért igénylő – szűrővizsgálatok révén kiderül, hogy valamilyen egészségügyi problémánk van, hanem arra kell törekednünk, hogy a szűrővizsgálatok segítségével megelőzzük a gondokat, vagy ha már léteznek, mihamarabb részesüljünk megfelelő ellátásban egészségünk helyreállítása érdekében. Ha ezt nem tesszük meg, akkor megvonjuk magunktól az akár száz százalékos gyógyulás lehetőségét.

A sajtótájékoztatóhoz kapcsolódva a résztvevők megtekinthették az egészségfejlesztési központban éppen kisiskolások számára rendezett állatasszisztált és mozgásterápiás foglalkozást, valamint az Okoskonyhában tartott, az egészséges táplálkozásról szóló bemutatót is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Buszban felejtett kislány: jogerős a sofőr ítélete
Buszban felejtett kislány: jogerős a sofőr ítélete
A férfi óvodásokat szállított, egy gyermek nem szállt ki a buszból, hőgutát kapott, majd a debreceni kórházban meghalt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
A munkaadók a jelen helyzetben nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett, erőltetett ütemű bérköltség-növekedést – írták.
Debreceni mérnökiroda nyert a nagy berettyóújfalui közbeszerzésen
Huszonegy utca felújításának engedélyezési tervdokumentációját kell elkészíteni.
A miniszter meghirdette a turizmus fejlesztését célzó 16 pontos csomagot
Cél a bürokrácia csökkentése, az ágazat versenyképességének növelése.
A vízminőség a tét a Benczúr utcai telepen
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Támogatott tartalom
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Rekordösszegű nyeremény talált gazdára.
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés