Debrecenben 1693 kapros dübbencset készítettek

Debrecen város napja, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásának 176. évfordulója tiszteletére különböző programok várták a debrecenieket április 11-én.
A nap ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét a Régi Városháza előtt. Ezt követően a Faragó Utcai, a Sinay Miklós Utcai Óvodába és a Tímár utcai Debreceni Református Kollégium Óvodájába járó gyerekek, valamint a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium egyik osztályának diákjai ismerkedhettek meg a Régi Városházával Papp László polgármester vezetésével.
A város napján kezdődött a Debrecen24 – „Aludj máskor!” című középiskolai vetélkedő idei döntője, amely az év legnagyobb ifjúsági rendezvénye a városban. A 24 órás vetélkedő közben a középiskolások többféle játékos és ügyességi feladatban is kipróbálhatják magukat.
Cívis értékek címmel rendhagyó történelemóra, valamint a Debrecenre hajdan jellemző mesterségekről – fazekasság, mézeskalácsosság, bőrművesség – szóló interaktív kiállítás várta az érdeklődőket a Kölcsey Központban.
2024-ben a város napja alkalmából új étel is született: a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltött étek a debreceni batyu nevet kapta.
Most összesen 1693 darab kapros dübbencset (kelt tésztás sütemény) és debreceni batyut lehetett kóstolni és egy tradicionális debreceni étel receptjéhez is hozzá lehetett jutni a Kölcsey Központban.
Az itt egybegyűlteket Papp László polgármester, Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (Debreceni SZC) kancellárja, Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója és Tóth Lajos mesterszakács, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke köszöntötte. Az esemény Debrecen önkormányzata, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub, a Debreceni Szakképzési Centrum, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debrecen Helyőrségi Zenekar és a Debreceni Népi Együttes összefogásával valósult meg.
A finomságok sütésében a Hajdúsági Gasztronómiai Klub szakemberei, a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola turizmus-vendéglátás ágazat (szakács és cukrász); a Debreceni SZC Irinyi János Technikum élelmiszeripari ágazat (pék és pék-cukrász); a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium turizmus-vendéglátás ágazatos tanulói, valamint a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző iskola élelmiszeripari ágazat (pék és cukrász) tanulói vettek részt, s a diákok munkáját az intézményekben oktatóik is segítették. A vendéglátás helyszínén az asztaldíszeket és az egyéb dekorációkat a Debreceni SZC Kreatív Technikuma biztosította. A diákok és oktatók nemcsak a sütésben, hanem a batyuk és dübbencsek kiosztásában is segédkeztek.
A városnapi kóstoló keretében kapta meg a Debrecen Helyőrségi Zenekar a Debreceni Értéktárba való bekerülését igazoló díszoklevelet is, amit a Debreceni Értéktár Bizottság elnökétől, Mazsu Jánostól a zenekar karnagya, Pál István vett át.
A város napja keretében láthatták az érdeklődők Katona Attila kerékpárgyűjteményét bemutató kiállítást. Az Agóra Tudományos Élményközpontban Az „ördöngős professzor” Hatvani István és kora címmel hangzott el előadás. A Déri Múzeumban a megújult Cívisek világa című kiállításon lehetett barangolni és régészeti előadás zajlott, míg a Medgyessy Múzeumból indulva a Medgyessy szabadon című séta keretében lehetett ismerkedni a szobrászművész munkásságával. A Csokonai Fórumban a Szívlapát című kortárs költők alkotásait tartalmazó versantológiát mutatták be, a Méliusz Könyvtárban írók és költők debreceni emlékhelyeiről esett szó, a Debreceni Köztemetőben pedig tematikus séta keretében debreceni költők sírjaihoz lehetett elzarándokolni.
A nap zárásaként a Bordó Sárkány zenekar koncertjét tartják a Kölcsey Központban, Fény és Árnyék címmel a Kodály Kórus Debrecen ad hangversenyt a Református Nagytemplomban, a Csokonai Teátrumban pedig Ábrahám Pál nagyoperettje, a Viktória kerül színre.


















