Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármestere sem alszik jól mostanában

| 2022. 10. 20. | 18:51:00
Félreérthetetlen üzenetet küldött Papp László.
Debrecen polgármestere sem alszik jól mostanában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2021-es 159 millióhoz képest a 2023-as gázévre (az októbertől októberig terjedő 12 hónapot nevezik így) nettó 1,7 milliárd forintért sikerült földgázt vásárolnia a debreceni önkormányzatnak. Ez a gyakorlatban 1626 forintos köbméterenkénti árat jelent a város polgármesteri hivatalára, közintézményeire és nonprofit gazdasági társaságaira nézve. Erről Papp László polgármester beszélt azon az október 20-i sajtótájékoztatón, amelyen a rendkívüli helyzetben hozott költségcsökkentő intézkedéseket ismertette.

[Beillesztett cikk: Debreceni megszorítások: a sportélet hozza a legnagyobb áldozatot]

Kérdésünkre elmondta, az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően bonyolított földgázbeszerzése során először augusztusban kért ajánlatokat, de a felhívás visszhangtalan, így eredménytelen maradt. Szerződést kötni a második körben – szeptemberben – sikerült a kívánt mennyiségre úgy, hogy az önkormányzat csatlakozott a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) eljárásához. Ez a szervezet gondoskodik a központi költségvetési szervek energiaellátásáról; legutóbb akkor írtunk róluk, amikor a hajdúszoboszlói önkormányzat októberi földgázbeszerzését taglaltuk. Nekik a debreceninél lényegesen olcsóbban, nettó 935 forintos köbméterenkénti áron sikerült szerződést kötniük. Ennek okáról Papp László azt mondta, a két önkormányzat beszerzése nem egy időben zajlott; ez van az eltérés hátterében.

[Beillesztett cikk: Így szerzett Hajdúszoboszló olcsóbb földgázt]

A politikus egyben ízléstelen támadásnak minősítette azt a valóban teljes tévedésen vagy szándékos félrevezetésen alapuló cikket, amely azt sugallta, hogy Debrecennel politikai elfogultságból kivételezik az állami tulajdonú energiaszolgáltató, az MVM (a „hírt” a fél magyar sajtó kritikátlanul átvette).

Az említett 1,7 milliárdos földgázszerződés a polgármesteri hivatal, a városi fenntartású közintézmények, valamint az önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaságok szükségletét fedezi, de nincsenek benne a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. cégei. Ami a villamosáramot illeti, annak beszerzése még zajlik.

Így függ össze a Lycium és a gazdaságfejlesztés

A Debreceni Vagyonkezelő kapcsán a polgármester jelezte, az igazgatóság még dolgozik a költségcsökkentési intézkedéseken. Az biztos, hogy a DKV esetében – amely a legnagyobb fogyasztó – valamelyest csökkenteni fogják a futásteljesítményt, de olyan nagyon azért nem, hiszen további utasokat veszítene el a cég.

Papp László Fotó: Cívishír

– A közösségi közlekedéssel már rövid távon kezdeni kell valamit, nemcsak Debrecenben, hanem országosan is. Lehet a benzin ára akármennyi, az utazási kedv nem növekszik, holott a város sokat költ a szolgáltatás színvonalának emelésére – utalt az autóbusz-beszerzésre, de az elektromos Mercedes-ek is említhetők, bár azokat állami forrásból vásárolták. Papp László kijelentette, ha az utasszám nem növekszik, miközben a költség rohamosan drágul – csak az üzemanyagár 86 százalékkal magasabb a tavalyinál – muszáj lesz beavatkozni. Így elképzelhető, hogy a trolikat autóbuszokkal váltják ki a költségcsökkentés érdekében.

Papp László arról is beszélt, hogy 2023-ban bezárhatják a Hotel Lyciumot. Tárgyalnak olyan vállalatokkal, amelyek a déli ipari parkban folytatnak beruházásokat, és ha azok a cégek lekötnek annyi szállodai kapacitást, akkor nincs szükség erre a drasztikus lépésre.

„Nem alszik nyugodtan” a polgármester a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. miatt: nem a lakossági, hanem a céges fogyasztók nyugtalanítják. – A fizetési hajlandóság, a pontosság kulcskérdés lesz a következő hónapokban. A hőszolgáltató nincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy elviselje a késedelmes teljesítéseket. Aki nem fizet, annak számára nincs szolgáltatás, különben finanszírozhatatlanná válik a helyzet – küldött félreérthetetlen üzenetet a városvezető.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tovább menetel a debreceni edzők által irányított magyar válogatott
Tovább menetel a debreceni edzők által irányított magyar válogatott
A csapat már biztosította helyét a csütörtöki negyeddöntőben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?