Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen lakásprogram: most a cégek következnek

Cívishír | 2024. 03. 21. | 16:20:16
A tócóvölgyi lakásépítések egyelőre a margón, helyette közvetlenül adnának támogatást a fiatal albérlőknek.
Debrecen lakásprogram: most a cégek következnek
A 35 év alattiaknak kedveznének (Fotó: Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Főnix Lakásprogramról egyeztetett a Debrecenben működő legnagyobb cégek képviselőivel Papp László polgármester; a részben sajtónyilvános március 21-i eseményen elhangzott, az önkormányzat áprilisi közgyűlésére megszülethet a fiatal munkavállalók lakhatási támogatásáról szóló előterjesztés, s abba már a cégek részéről csütörtökön elhangzott javaslatokat is beépítenék. 

A találkozó eleji polgármesteri ismertető alapján egyszerre szeretnék helyzetbe hozni az újlakás-építőket (az ingatlanárak mérséklése érdekében több lakás szükséges), a lakhatási költségekkel küszködő 35 év alattiakat és a munkavállalókat toborzó cégeket. Utóbbiak a programnak a munkaerőpiacra gyakorolt pozitív hatásával járnának jól. 

– A lakáspiac az elmúlt időszakban hatványozottan nyomás alá került a világjárvány, az energiaválság, a reálbércsökkenés és a kamatemelkedések miatt. Magas, 16-18 százalékos hitelkamatoknál megfagy a rendszer, ilyenkor se befektető, se vevő. A lakásprogramunkat már egy évvel ezelőtt kidolgoztuk, de a pénzügyi környezet csak mostanában kezd kedvezővé válni – utalt Papp László arra, hogy miért csak a 2024 márciusában tették meg az erről szóló bejelentésüket. Az infláció kedvező irányt vett – tette hozzá –, s az általános vélekedés szerint a banki kamatok ez év második felében 6 százalék alá kerülhetnek.

Elhangzott: egy tisztán önkormányzati hátterű ingatlanfejlesztés – 200 lakásra vetítve – 8-10 milliárd forintba kerülne, márpedig ilyen négy év után nem nagyon van olyan magyarországi önkormányzat, amelyik ezt bevállalhatná. (Lényegében ez az oka annak, hogy a város által a Tócóvölgyben megvalósítandó lakásépítési projekt szünetel – a szerk.)   

A Főnix Lakásprogram lényege, hogy a 35 év alatti, magyar állampolgárságú, saját tulajdonú más ingatlannal nem rendelkező, debreceni székhelyű cégnél dolgozó munkavállalók önkormányzati és munkaadói segítséggel bérelhessenek debreceni lakást. A bérleti díj harmadát az önkormányzat, harmadát a kedvezményezett munkaadója fizetné. Így a programban részt vevő fiatalnak valójában csak az albérleti díj harmadát kellene magának kifizetnie. További követelmény a debreceni bejelentett állandó lakóhely a bérleménybe való bejelentkezés által.

A Főnix Lakásprogramban 2024 az előkészítés éve lesz. A lényeg, hogy a szálak a közel 3 ezer lakás hasznosítását bonyolító, önkormányzati tulajdonú Cívis Ház Zrt.-nél futnának össze, ők lesznek majd szerződésben mind az ingatlanfejlesztőkkel, mind az önkormányzattal, mind a vevővel (ezek volnának a programban beszálló munkaadók, alapvetően nagyvállalatok, kisebb részben kkv-k). 

Papp László kiemelte, a program önkormányzat általi támogatását évi 200 millió forinttal tervezik, ami legfeljebb 50 négyzetméteres lakások bérletét teszi lehetővé (ennél nagyobb lakások jelentősen emelnék a költségigényt). Ebben azért van némi mozgástér, a polgármester is jelezte, hogy a rendszer finomhangolása 1-2 évet igénybe vehet. A támogatási szerződéseket 5 évre kötnék, abban pedig a munkaadóknak lenne nagy szerepe, hogy ha fel is bomlik a kedvezményezettel való munkaszerződésük, a lakás ebben az esetben se álljon üresen (ezt a városvezetés sem szeretné). Az önkormányzat az újak mellett 5 évnél nem régebben épült lakásokat is bevonna a programba.

Barcsa Lajos alpolgármester rámutatott, szűk tíz év alatt több mint 12 milliárd eurónyi működőtőke választotta a cívisvárost, ami 2030-ra 35 ezer munkavállalót eredményezhet. Ha egy részük az agglomerációban is keres lakást, a debreceni lakásépítések akkor sem bírnak lépést tartani a kereslettel. Szerinte a lakásprogramból kimaradó cégek a munkaerőtoborzás során hátrányba kerülhetnek. Ami az ingatlanfejlesztőket illeti, az elhangzottak szerint ők igen érdeklődőek. Ez érthető is, hiszen számukra nagyon kecsegtető lehet olyan nagy számú, ötéves lakásbérleti szerződéseket kötni, amelyben nem egy magánszeméllyel, hanem egy önkormányzati céggel állnak jogviszonyban.
Tájékoztatójából kiderült: a programot úgy alakítanák ki, hogy egy támogatott bérlő az öt év letelte után – amennyiben szeretné – akár meg is vásárolhassa az adott ingatlant (ezt már saját erőből). A cégeknek továbbá arra is lehetősége lenne, hogy ne csak a bérleti díj harmadát, hanem akár nagyobb részt, de legfeljebb a kétharmadát is kifizessék a fiatal munkavállalójukat támogatandó.

Ratalics László

Ezer lakás épülne a Tócóvölgyben, ahol a Békásnál nagyobb tavat létesítenek
A tempósan emelkedő debreceni lakásárakat fékezné az önkormányzat, és a fiatal pályakezdőket is segítenék.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
Ismét megműtötték a szlovák kormányfőt.
Hirdetés
Hirdetés
LMP: az akkumulátorgyárak sérülékennyé tették a magyar gazdaságot
LMP: az akkumulátorgyárak sérülékennyé tették a magyar gazdaságot
Ez a gyártási folyamat egyaránt zsákmányolja ki a környezetünket, a természet kincseit, és zsigereli ki a munkavállalókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát