Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezer lakás épülne a Tócóvölgyben, ahol a Békásnál nagyobb tavat létesítenek

| 2022. 01. 20. | 14:51:00
A tempósan emelkedő debreceni lakásárakat fékezné az önkormányzat, és a fiatal pályakezdőket is segítenék.
Ezer lakás épülne a Tócóvölgyben, ahol a Békásnál nagyobb tavat létesítenek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Körülbelül ezer lakás felépítését tervezi a debreceni önkormányzat saját beruházásként a Tócóvölgyben; az ingatlanok egy részét olyan fiatal pályakezdők kapnák meg kedvezményes bérlakásként, akik a város szempontjából stratégiai fontosságú ágazatokban dolgoznak (pedagógusok, egészségügyi alkalmazottak stb.) – jelentette be Papp László. A polgármester a január 20-i sajtótájékoztatón kiemelte, a Tócóvölgy bővítése semmilyen szempontból nem jelenthet terhet a már ott lakók számára, a beépítettség nem lesz nagyobb a meglévő lakótelepen, az új ütemhez viszont arányaiban több zöldterület tartozik majd. Ezen a területen hoznák létre azt a 3 hektáros parkot is, ahol a Tócó által nagyobb vízfelület jönne létre, mint a nagyerdei Békás-tó.

Papp László előljáróban leszögezte: a tócóvölgyi beruházás kezd átpolitizálódni, ami a kampányra tekintettel valamennyire érthető, ám a város jövőjét nézve káros folyamat; politikai szempontok helyett a városérdek határozza meg a döntéseiket. – Debrecen fejlődése kihívás is, a városstratégia komplex gondolkodást igényel, mely során fontos az egyensúly. Az egyik nagy feladat a lakáspiaci árak fékezése, s ebben az önkormányzatnak van mozgástere. Kiemelt cél az áremelkedés lassítása és a Debrecen szempontjából stratégiai ágazatokban (oktatás, egészségügy, rendvédelem) tevékenykedő fiatal pályakezdők első lakáshoz segítése kedvezményes bérlakásprogram keretében. Ennek érdekében a városnak a saját tulajdonú területein érdemes ingatlanfejlesztéseket, így lakásépítéseket végrehajtania. A Tócóvölgyben az önkormányzat rendelkezik a megfelelő nagyságú földekkel, a szóban forgó projekt 20 hektárt érint. Hangsúlyozom, nem zöldterületeket kell átminősítenünk, hiszen ezek az ingatlanok már a nyolcvanas évektől kezdve lakóterületi fejlesztésre kijelölt területek. Aki azt állítja, hogy a Tócóvölgy mögötti rétet, mint zöldterületet akarjuk átalakítani és elvenni a debreceniektől, az nem fogalmaz a valóságnak megfelelően – utalt a Momentum egyik helyi kampánytémájára.

Az új szabályozás szerint – amelyről hónapokon belül szavazhat a városi közgyűlés – a beépítettség aránya nem haladhatja majd meg a jelenlegi tócóvölgyi mértéket, sőt alacsonyabb intenzitásra törekszenek. Fontos: lakásonként legalább 1 parkolóhelyet az adott telken belül kellene biztosítani. Ez azért kiemelendő, mert az első ütemben – még a nyolcvanas években – felhúzott 1700 lakáshoz mindössze 500 garázs készült, azt eredményezve, hogy a kívánt zöldterületeket felszíni parkolók nyelték el.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az átmenő forgalom lehetőségét kizárva a régi és az új házak közé gépjárműves összekötést nem, csak gyalog- és kerékpárutat terveznek. A beépítendő terület autós közlekedése északi irányban a Kishegyesi úton, délről a Vincellér utcán keresztül csatlakozna a városi forgalomba. Ez az út – figyelembe véve a Tócó túloldalán lakók kérését – a Kishegyesi útról ráfordulva a Tócó nyugati oldalán futna egy darabig, majd a vízfolyáson áthaladva, egy kisebb körforgalmon keresztől haladna tovább a Vincellér utcáig.

Papp László a Cívishír kérdésére elmondta: a beruházás megtérülése érdekében az ezer lakás egy részét értékesítésenék a piacon. Hogy mennyi kerülne át a városi bérlakásprogramba, arról később, az aktuális piaci viszonyok tükrében döntenek (jelenleg egyébként háromezer lakás van az önkormányzat tulajdonában). A polgármester arra, hogy mikor realizálódhat a Tócóvölgy 2, úgy válaszolt, 2022-ben véglegesítik a területre vonatkozó, módosítandó szabályozási tervet, azt követően a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. elindíthatja a tervezési folyamatot. Papp László szeretné, ha az idei év végére megszületnének az első engedélyes tervek. 2023-ban kezdődne az építkezés, amely hosszabb időt ölelhet fel az építési kapacitások, árak függvényében. A kedvezményes bérleti díjak legalább 20 százalékkal maradnának a piaci árszabás alatt.

Ami a zöldterületi fejlesztéseket illeti a Tócóvölgyben:

  • a Tócó mentén végig zöld sávot alakítanak ki 2 hektáron;
  • az új lakóterületet a régitől egy 3,6 hektáros zöld sáv (fákat is ültetnek) fogja elválasztani;
  • 3 hektáros közparkot létesítenek, amelyet megkoronáz majd egy, a Békás-tónál nagyobb, a Civaqua keretében létrehozott tó kisebb sportpályákkal. Ezekre a pénz EU-s forrásoknak köszönhetően rendelkezésre fog állni ebben a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban.

„Debrecen tehetős város, de annyira azért nem gazdag, hogy politikai támadások miatt lemondjon évtizedek óta lakóterületi fejlesztési célra kijelölt területekről” – üzente Papp László a Momentumnak és a nyilvánosságnak. – Fontos üzenet a pedagógustársadalomnak, hogy a fiatal tanárok kedvezményesen juthatnak bérlakáshoz, és más ágazatok képviselőinek is szeretnénk ezt a lehetőséget biztosítani. Aki ezt a projektet támadja, az a magas lakásárak konzerválása mellett teszi le a voksát, és nemet mond a jó minőségű, önkormányzati tulajdonú bérlakásokra. 

A polgármester által elmondottakból kiderült, a 3-as villamos tervezett nyomvonala a Kishegyesi út – Derék utca – Vincellér utca – István út vonalon kerülné meg a Tócóskertet, miközben a Kishegyesi úton egészen a Tócóvölgyi vasútállomásig menne ki. Debrecen következő villamosvonalának keleti végpontja a Dobozi lakótelepnél lenne, a 100-as vasúti vonal (Budapest-Nyíregyháza) közelében. Ezzel a megoldással a Kishegyesi út gépjárműves zsúfoltsága is enyhülne. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
A járdák használatát részben korlátozni kell.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
Két számban indul Osváth Richárd.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés