Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csúcstechnológiás húsüzemet adtak át Hajdúszoboszlón

| 2021. 08. 31. | 18:51:00
Kizárólag zöld energiát használnak a termelés során.
Csúcstechnológiás húsüzemet adtak át Hajdúszoboszlón
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akár évi kétezer szarvasmarha feldolgozására is alkalmas húsüzemet adtak át Hajdúszoboszló határában augusztus 31-én. Katona Imre, a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. ügyvezetője, aki sikeres építőipari vállalkozás, a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft. tulajdonosa is, az ünnepélyes átadón elmondta: a beruházással a húsmarha-piacon tapasztalható kitettséget szeretnék megszüntetni, hiszen így a legelőn felnevelt állatokból készült termékeket saját maguk tudják eljuttatni a fogyasztók asztalára.

Hozzátette: a zöldmezős beruházásra 1,4 milliárd forintot költöttek, ebből 500 millió forint volt a kormányzati támogatás. Katona Imre külön szólt arról a hazánkban egyedülálló wagyumarha-állományról, amely Európában is az egyik legjelentősebb tenyészete a prémium minőségű húst adó fajtának. Jelenleg 200 anyatehénnel, mintegy 50 egyéb ivarú és korú állattal, valamint 45 beültetett embrióval rendelkeznek.
Nagy István agrárminiszter elmondta: a mezőgazdaság kibocsátása folyamatosan növekszik, ugyanakkor az ágazat egy hektárra vetített jövedelemszerző képessége még mindig csak a nyugat-európai országokénak az 53 százaléka. Ahhoz, hogy ez a helyzet változzon, minél több hozzáadott értékre van szükség, amire jó példa a hajdúszoboszlói beruházás. A Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. húsüzeme részt vállal hazánk mezőgazdaságának fellendítésében – hangsúlyozta a miniszter.

A pályázati lehetőségekről szólva közölte: akinek tervei vannak, az ma ebben az ágazatban meg is tudja valósítani az álmait. ezért aztán mindenkit ara biztatott, hogy, ha van egy jó ötlete, pályázzon. A kormány 50 százalékos intenzitással biztosít forrást a beruházásokhoz, egy élelmiszeripari üzem megvalósításához akár 5 milliárd forint is igénybe vehető, de a kisebb mezőgazdasági vállalkozások is 200 millió forintos felső határra pályázhatnak, míg a legkisebbek, a családi vállalkozások 15 ezer euróhoz juthatnak hozzá.

A 10-12 embernek munkát adó húsüzem igazi különlegessége, hogy fosszilis energiát egyáltalán nem használ, a működéshez egy kisebb, mintegy háromezer négyzetméteres napelempark biztosítja a „zöld” energiát. A beruházás részeként több mint 600 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre, így a legmodernebb berendezésekkel – a többi között füstölővel, érlelővel, pácolóval – szerelték fel az 1250 négyzetméteres üzemet, amiben korszerű irodák, tárgyalók is helyet kaptak. A húsfeldolgozóban prémium minőségű szárazárukat, például sonkákat, felvágottakat, kolbászféléket állítanak majd elő, a különböző steakek, sültek elkészítésére alkalmas friss húst pedig éttermeknek szállítják, de szeretnének azért megjelenni a külföldi piacon is. Ami pedig a wagyumarhát illeti: húsa iránt akkora a kereslet, hogy Katona Imre cégét korábban már megkereste olyan külföldi érdeklődő, aki az egész éves vágási mennyiségre egymaga igényt tartott volna.

[Beillesztett cikk: A világ legdrágább marhahúsa kerül ki a hajdúszoboszlói üzemből  ]

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
Utoljára 24 éve volt magyar bírópáros az ötkarikás játékok kézilabda-tornáján.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.