Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csíksomlyói búcsú: lelki megújulásra hangolnak

mti | 2024. 05. 14. | 11:23:52
A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti Nyeregbe 300 ezer zarándokot várnak.
Csíksomlyói búcsú: lelki megújulásra hangolnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lelki megújulásra próbálják hangolni a zarándokokat az idei csíksomlyói búcsún, melyre mintegy 300 ezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról – jelentették be a szervezők május 14-i csíkszeredai sajtótájékoztatójukon.

Tímár Sándor Asztrik, a csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor igazgatója és Korodi Attila csíkszeredai polgármester kedden ismertette a Kárpát-medence legnagyobb zarándoklatával kapcsolatos tudnivalókat. Tímár Sándor Asztrik elmondta: a csíksomlyói ferencesek idén "Újuljatok meg!" mottóval szervezik meg a fogadalmi nagybúcsút, melynek Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke lesz a szónoka. Hangsúlyozta, hogy elsősorban a lelki megújulásra próbálják hangolni a Csíksomlyóra érkezőket.

A programról elmondta: a kegytemplomban pénteken az utazási irodákkal érkező zarándokoknak tartanak miséket, a búcsút megnyitó szentmise pénteken helyi idő szerint 18 órakor kezdődik, melyet reggelig virrasztás követ.

  • Pünkösd szombatján 7.30 órakor lesz szentmise a kegytemplomban, az ünnepi nagymise pedig 12.30 órakor kezdődik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti Nyeregben, a Hármashalom oltárnál. Délután 17 órától csángó misét tartanak a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, majd 18 órától a kegytemplomban lesz szentmise, melyet reggelig tartó virrasztás követ.
  • Pünkösd vasárnapján 7, 8, 10.30 és 18 órától lesz szentmise a csíksomlyói kegytemplomban, 
  • pünkösdhétfőn 8, 10.30 és 18 órától várják a híveket.

Korodi Attila polgármester közölte: a Székelyföld és a Kárpát-medence legnagyobb ünnepére mintegy 300 ezer zarándok érkezését várják, a jeles eseményre igyekeztek a legjobban felkészülni. Elmondta, hogy a városba minden irányból be lehet hajtani, és arra biztatta a gépkocsival, autóbusszal érkezőket, hogy a külvárosban parkoljanak, mivel a városközpont és Csíksomlyó környéke le lesz zárva az autósforgalom előtt.

A Nyeregbe a balesetveszély miatt nem lehet majd szekérrel és lóháton felmenni. 

A lovaszarándokok érkezését – akiknek a száma megközelíti a 300-at – pénteken 18 órára várják a Nyeregbe, ahol szentmisét tartanak a számukra. Ők viszik az imaszalagokat a Kárpát-medence és a világ minden szegletéből – emlékeztetett. Az első lovaszarándokok hétfőn este keltek útra a Maros megyei Harasztkerékről, ők a marosszéki hívek és a diaszpóra üzeneteit viszik Csíksomlyóra. Korodi Attila a Csíksomlyó környékén a napokban látott medvékre utalva elmondta: "bátran lehet jönni", ugyanis a búcsú körüli napokban a nagyvadak "elzarándokolnak" Csíksomlyóról a magasabb hegyvidékre. Az elöljáró a zarándokok fogadására buzdította a helyieket, kiemelve, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú lelkületét mindig is az egymásra figyelés tette teljessé.

A magyarországi híveket szállító zarándokvonatok a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasútvonal felújítási és villamosítási munkálatai miatt idén nem a megszokott útvonalon érkeznek Székelyföldre.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat pénteken Dél-Erdélyen keresztül, Arad, Déva, Gyulafehérvár, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda útvonalon érkezik. Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időre, a háromszéki városban ünnepi műsorral készülnek a fogadására. A Boldogasszony zarándokvonat csütörtökön Nyírábránynál lépi át a magyar-román határt, majd Érmihályfalva, Nagykároly, Zilah, Zsibó, Dés, Déda és Gyergyószentmiklós érintésével érkezik meg Csíkszeredába.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az eső miatt nem léphet pályára Marozsán
Az eső miatt nem léphet pályára Marozsán
A szoboszlói teniszező párosban mérettette volna meg magát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.
Szakítanának a fenntarthatatlanná vált gyakorlattal a reformátusok a Püspöki palotában
Ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig, az összes ingatlan elértéktelenedik – érvelnek.
Támogatott tartalom
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.
A debreceni cégcsoport tagja 3 milliárd forintot fektetett be
A debreceni cégcsoport tagja 3 milliárd forintot fektetett be
Elérte legmagasabb pontját az ipari csarnok épülete Szentgotthárdon.
Gyermeknap a Zsuzsival
Gyermeknap a Zsuzsival
Az idén 142 éves erdei kisvasútja nagyszabású gyermeknapi programokkal kedveskedik utasainak.