Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brazília helyett börtönbe megy a debreceni közös képviselő

civishir.hu | 2024. 02. 09. | 07:56:29
Sikkasztás miatt kell ülnie.
Brazília helyett börtönbe megy a debreceni közös képviselő
Több társasházi közösséget is megkárosított a nő (Fotó: Illusztráció/freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság 2024. január 26-án hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelynek vádlottja elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét, majd a büntetőeljárás során Európából Dél-Amerikába szökött, gondolva, hogy ott biztonságban lehet. A rendőrök megtalálták, elfogták, az ellene indult büntetőeljárás pedig jogerősen befejeződött.

A vádlott a 2024. január 24-én megtartott előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság elfogadott és határozathirdetésre elnapolta az ügyet.

A járásbíróság a 71 éves vádlottat 20 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és egy rendbeli sikkasztás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság – halmazati büntetésül – 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, aki 10 évre eltiltott a közös képviselői tevékenység gyakorlásával járó foglalkozástól is.

Az ítélet szerint a vádlott egy betéti társaság beltagjaként Debrecenben társasházak közös képviseletét látta el. Feladatai közé tartozott, hogy a társasházak ügyeit intézze, ennek keretében a közüzemi költségeket rendezze, a felmerülő karbantartási munkákkal kapcsolatos feladatokat intézze, továbbá a társasházak lakóival a kapcsolatot tartsa, részükre elérhető legyen és rendelkezésükre álljon. A társasházak bankszámláihoz, mint közös képviselőnek csak neki volt hozzáférési, utalási, rendelkezési jogosultsága, valamennyi esetben egyedül kezelte a társasházak pénzügyeit.

A vádlott az általa kezelt társasházak kapcsán számos alkalommal utalt át bizonyos összegeket a saját bankszámláira. Ezekkel a pénzösszegekkel a társasházak felé nem számolt el, saját céljaira fordította.

A vádlott cselekvőségének leplezése céljából a kezelése alatt álló társasházak számláiról időnként egy másik társasház számlájára is utalásokat eszközölt annak érdekében, hogy az általa okozott hiányt elfedje. Amikor valamelyik társasház számláját „lenullázta”, a hiányt egy másik társasház számlájáról próbálta meg fedezni, ezzel újabb és újabb összegeket tulajdonítva el jogtalanul a sértett társasházaktól.

A vádlottat az általa képviselt társasházak 2020 áprilisától kezdték el feljelenteni. Miután a nő tudomására jutott, hogy elindult a büntetőeljárás, még abban a hónapban eladta debreceni lakását, majd a vételárból visszautalásokat eszközölt a társasházak felé, ily módon az általa okozott károkat kis részben megtérítette.

A társasházak könyvelésében a vádlott által okozott hiányok azért nem derültek ki hosszú ideig a társasházak számára, mivel a vádlott az éves beszámolók alkalmával olyan pénzügyi beszámolót készített a gazdálkodásról, amelyekben valótlan összegeket szerepeltetett, a társasházak gazdasági helyzetét olyan színben tűntette fel, hogy azt a tulajdonosok rendben lévőnek találják. A vádlott a sértett társasházaknak több mint 45 millió forint kárt okozott, amelynek egy része az eljárás során megtérült.

Az eljárás során a vádlott a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, a rendőrséget az elérhetőségét illetően tévedésbe is ejtette, hiszen a Debreceni Rendőrkapitányságnak több emailt is küldött, amelyekben azt állította, hogy Afrikában, pontosabban Ugandában tartózkodik. A rendőrök nem hittek neki, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, majd megállapítást nyert, hogy a nő valójában Brazíliában tartózkodott akkor is, amikor az emaileket írta. A hatóságok nemzetközi együttműködésének eredményeként a közös képviselő 2021. december 7-én Brazíliából hazatért, őt aznap a rendőrök a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elfogták.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

Több társasház pénzével léphetett le egy debreceni közös képviselő
Hiába keresik, nem érik el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés