Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brazília helyett börtönbe megy a debreceni közös képviselő

civishir.hu | 2024. 02. 09. | 07:56:29
Sikkasztás miatt kell ülnie.
Brazília helyett börtönbe megy a debreceni közös képviselő
Több társasházi közösséget is megkárosított a nő (Fotó: Illusztráció/freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság 2024. január 26-án hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelynek vádlottja elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét, majd a büntetőeljárás során Európából Dél-Amerikába szökött, gondolva, hogy ott biztonságban lehet. A rendőrök megtalálták, elfogták, az ellene indult büntetőeljárás pedig jogerősen befejeződött.

A vádlott a 2024. január 24-én megtartott előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság elfogadott és határozathirdetésre elnapolta az ügyet.

A járásbíróság a 71 éves vádlottat 20 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és egy rendbeli sikkasztás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság – halmazati büntetésül – 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, aki 10 évre eltiltott a közös képviselői tevékenység gyakorlásával járó foglalkozástól is.

Az ítélet szerint a vádlott egy betéti társaság beltagjaként Debrecenben társasházak közös képviseletét látta el. Feladatai közé tartozott, hogy a társasházak ügyeit intézze, ennek keretében a közüzemi költségeket rendezze, a felmerülő karbantartási munkákkal kapcsolatos feladatokat intézze, továbbá a társasházak lakóival a kapcsolatot tartsa, részükre elérhető legyen és rendelkezésükre álljon. A társasházak bankszámláihoz, mint közös képviselőnek csak neki volt hozzáférési, utalási, rendelkezési jogosultsága, valamennyi esetben egyedül kezelte a társasházak pénzügyeit.

A vádlott az általa kezelt társasházak kapcsán számos alkalommal utalt át bizonyos összegeket a saját bankszámláira. Ezekkel a pénzösszegekkel a társasházak felé nem számolt el, saját céljaira fordította.

A vádlott cselekvőségének leplezése céljából a kezelése alatt álló társasházak számláiról időnként egy másik társasház számlájára is utalásokat eszközölt annak érdekében, hogy az általa okozott hiányt elfedje. Amikor valamelyik társasház számláját „lenullázta”, a hiányt egy másik társasház számlájáról próbálta meg fedezni, ezzel újabb és újabb összegeket tulajdonítva el jogtalanul a sértett társasházaktól.

A vádlottat az általa képviselt társasházak 2020 áprilisától kezdték el feljelenteni. Miután a nő tudomására jutott, hogy elindult a büntetőeljárás, még abban a hónapban eladta debreceni lakását, majd a vételárból visszautalásokat eszközölt a társasházak felé, ily módon az általa okozott károkat kis részben megtérítette.

A társasházak könyvelésében a vádlott által okozott hiányok azért nem derültek ki hosszú ideig a társasházak számára, mivel a vádlott az éves beszámolók alkalmával olyan pénzügyi beszámolót készített a gazdálkodásról, amelyekben valótlan összegeket szerepeltetett, a társasházak gazdasági helyzetét olyan színben tűntette fel, hogy azt a tulajdonosok rendben lévőnek találják. A vádlott a sértett társasházaknak több mint 45 millió forint kárt okozott, amelynek egy része az eljárás során megtérült.

Az eljárás során a vádlott a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, a rendőrséget az elérhetőségét illetően tévedésbe is ejtette, hiszen a Debreceni Rendőrkapitányságnak több emailt is küldött, amelyekben azt állította, hogy Afrikában, pontosabban Ugandában tartózkodik. A rendőrök nem hittek neki, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, majd megállapítást nyert, hogy a nő valójában Brazíliában tartózkodott akkor is, amikor az emaileket írta. A hatóságok nemzetközi együttműködésének eredményeként a közös képviselő 2021. december 7-én Brazíliából hazatért, őt aznap a rendőrök a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elfogták.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

Több társasház pénzével léphetett le egy debreceni közös képviselő
Hiába keresik, nem érik el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
A debreceni rendőrség szemtanúkat keres.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés