Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyóújfalut olyanná tennék, mint Sárvár

| 2023. 09. 11. | 19:13:00
A gyógyvízre turizmust alapoznak. Debrecen közelségéből is hasznot húzhatnak.
Berettyóújfalut olyanná tennék, mint Sárvár
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiváló úton jár Berettyóújfalu ahhoz, hogy felkerüljön a gyógyturizmus, a fürdőturizmus térképére – jelentette ki Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke a szövetség elnökségi ülésén, amelyet a szövetség Berettyóújfaluban tart szeptember 11-én és 12-én. 

Házigazdaként Zámbori Péter, a berettyóújfalui Bihar Termálliget Strand és Termálfürdőt működtető Herpály Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője, a Magyar Fürdőszövetség egyik alelnöke köszöntötte a hazai híres fürdők vezetőiből álló grémiumot. Elmondta, ebben az évben adták át a strandfürdő új turisztikai és gyógyászati fejlesztését, amely, partnerséggel Berettyóújfalu önkormányzatával, idővel jelentős előrelépést eredményezhet a bihari kisváros turisztikájában.

Muraközi István polgármester nem titkolta, szeretnének a Magyar Fürdőszövetség tagjai közé tartozni, és azt megelőlegezett bizalomnak tekinti, hogy a több mint háromévtizedes múltra visszatekintő szövetség Berettyóújfaluban tartja kétnapos elnökségi ülését. A fürdőszövetségben végzett munkát, a felhalmozott tapasztalatot, a meglévő szellemi tevékenységet szeretnék becsatornázni Berettyóújfaluba. Részletezte, számos kritériuma van annak, hogy egy település felkerüljön a turisztikai térképre. Például a látnivaló mellett legyen szállás- és étkezési lehetőség, a település jól megközelíthető legyen, és a higiénia sem mellékes. Mindezeknek több eleme megvan Berettyóújfaluban is. – 2019-től autópálya, hamarosan villamosított vasútvonal és az 1997-től gyógyvízzé minősített Herpály termálvíz. Mindez azonban kevés annak ellenére, hogy a legnagyobb lépésen, a magyar állam jóvoltából a 3,5 milliárdból megvalósult gyógyászati és turisztikai fejlesztésen már túl van a Bihar Termálliget, továbbá a gyógyvízet a kórház révén már régóta hasznosítják a gyógyászatban.

– Előttünk van azonban még a szálláshelyek minőségi és mennyiségi fejlesztése – tért rá a jövő feladataira Muraközi István. – Újfalu jelenleg az átmenő forgalom, általában egyéjszakás kiszolgálására berendezkedett kisváros. Nem vagyunk felkészülve a 6-8-10 vagy még több kezelésre érkezők fogadására. A kikapcsolódás lehetőségeinek megteremtésében is vannak még feladataink. Igaz, Debrecen és Nagyvárad irányában, valamint a Berettyó gátján Szeghalomig kiváló bicikliutak vannak, évente megrendezzük a nyári művészeti fesztivélt, ősszel a mézfesztivált, a számadó napokat, és az egészségügyhöz kapcsolódóan a konferenciaturizmus is megjelent, a kínálatot azonban még jócskán lehet bővíteni. Előkészítés alatt van az ugyancsak állami támogatással felépülő gyógyszálló. Hátra van még a fürdőnk gyógyfürdővé minősítése, ebben az engedélyezés stádiumában vagyunk. Szeretnénk, a lakosság egyetértésével felhelyezni Újfalut a hazai turisztika térképre, tanulni a fürdőszövetség településeitől. Hisszük, hogy a helybeliekkel, a turizmusban, a turizmusért dolgozó berettyóújfaluiakkal sikerülni fog.

Minden együtt van a sikerhez

A polgármesteri helyzetértékelés után Zámbori Péter Berettyóújfalu és Sárvár adottságait vetette össze: mindkét város 15 ezer lakosú, az országhatártól 20 kilométerre fekszik, közel van a repülőtér, mindkettő jó megközelíthetőségű. Sárvár viszont már egy bejáratott brand a gyógyfürdők világában. Milyen utat járt be Sárvár? – tette fel a kérdést a helyi fürdő vezetője.

– Olyan településen vagyunk, ahol elkötelezetten, elhivatottan, szeretettel beszélnek a turizmusról, egy lehetséges fürdőfejlesztésről, ami nekünk, szakmabelieknek, örömet okoz. Különösen most, amikor az elmúlt években a fürdők komoly csatákon vannak túl

– kezdte válaszát Kántás Zoltán, aki nemcsak az országos szövetség elnöke, hanem a sárvári gyógyfürdő igazgatója is. Elmondta, a pandémia, energiaválság, a nyomukban járó bezárások, működési korlátozások mellett kellett gazdálkodniuk úgy, hogy nem volt árbevételük. Sikeresen léptek túl ezeken a csatákon, az elmúlt hónapokban új dimenziókat nyitottak, a jövőben pedig nagyobb erőforrásokat kell a fürdők energiahatékonyságának irányába átcsoportosítani. Ugyanakkor nem szabad szem elől veszíteni a vendégeknek nyújtandó szolgáltatások színvonalának emelését sem. – Megismertük a 3,5 milliárdos fürdőfejlesztést, és mindez méltán jogosítja fel a várost, hogy végigmenjen az úton – folytatta immár az újfalui ügyekkel a fürdőszövetség elnöke. – Meglesznek a komplex élményt adó szolgáltatások is. Az én településemet is az újfaluihoz hasonló elkötelezettség jellemezte 20 éve. Elképzeltük, megterveztük, véghezvittük a fejlesztéseket. Újfalu eddig egy színvonalas fürdő- és gyógyfejlesztést hajtott végre, és gondol az előrelépésre a szállások terén is. Javaslom az itt élőknek, bízzanak a városvezetésben és a turizmus területén zajló szakmai vezetésbe. A további fejlesztésekhez a fürdőszövetség minden támogatását meg fogja adni.

Zámbori Péter zárszavában felvillantotta a közeljövő fejlesztéseit, terveit. A fürdő melletti kempinget átadják, a vásárcsarnokot hamarosan birtokba vehetik az emberek, és az adventi vásárt akár egy kellemes fürdőzéssel is össze lehet majd kötni. Úgy vélte, ha minőségi szolgáltatást nyújtanak, megtalálják a határontúli és a régió gyógyolni, kikapcsolódni vágyó rétegét, akik megszeretik a berettyóújfalui fürdőt és visszajáró vendégek lesznek. – Most lépett a város arra az útra, hogy turisztikai attrakcióként is gondoljon a fürdőjére. Itt van Herpály, a zsinagóga, és egy-két éven belül, ha a szálláshelyek is elkészülnek, egy hosszúhétvégére való programmal is elő tud állni Berettyóújfalu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Segíteni indult, belefulladt a Balatonba
Segíteni indult, belefulladt a Balatonba
Megvan a szezon első áldozata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.