Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Azt beszélik, hogy bezár a ladányi orvosi rendelő – reagált a polgármester

Cívishír | 2023. 11. 21. | 19:45:23
Utánajártunk, mi az igazság.
Azt beszélik, hogy bezár a ladányi orvosi rendelő – reagált a polgármester
Összességében kihasznált a központi orvosi rendelő épülete (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A jelenben és a jövőben sem tervezi az orvosi rendelő bezárását, a szakorvosi rendelések megszüntetését a püspökladányi önkormányzat – jelentette ki Tóth Lajos polgármester a Cívishír kérdésére. A városvezetőt kérdésünkkel azért kerestük meg, mert az elmúlt hónapokban a városi közbeszéd egyik fontos témájává vált az orvosi rendelő esetleges bezárása, és ezzel együtt a szakrendelések megszüntetése. A helybeliekkel beszélgetve kiderült számunkra, vélelmüket arra alapozzák, hogy az intézményt működtető gazdasági társaságot vezető orvos háziorvosi praxisát a központi rendelőből új helyre vitte, továbbá a szakrendelések egészen hektikusan működnek. Ez utóbbin a Cívishírnek nyilatkozók azt értették, hogy van, amikor nem tartják be a rendelési időt, általában lerövidítik, továbbá a korábbi években, főleg évtizedekben tapasztalthoz képest kevesebb a szakorvos, a szakellátásra fordított idő. Mindezek okán alacsonyabb fokú az épület kihasználtsága, költségesebb a fenntartása, és lehet, hogy bezárja az önkormányzat.

Okfejtésünket hallva Tóth Lajos először nem akart nyilatkozni, mondván, ő pletykákra nem szokott reagálni, így most sem fog. A lakosság felvetése, gondolatmenete különben sem jutott el hozzá, ezért a városvezető úgy látta, pletykáról van szó. Később azonban mégis a válaszadás mellett döntött, és abban részletezte a város egészségügyi ellátását feszítő problémákat is.

Hangsúlyozta, Püspökladány egészségügyi ellátásának komplex rendszere folyamatosan napirenden van a város vezetésében. Az mindenképpen eredmény, hogy a háziorvosi és a gyermek háziorvosi alapellátás biztosított, az elmúlt évek folyamatos erőfeszítéseinek eredményeképpen minden körzetben megvan az orvos. Ehhez kapcsolódóan elmondta, az egészségügyi intézmény igazgatója háziorvosként valóban új helyszínen rendel, miután a képviselő-testület igent mondott a kérésére. A doktor magánfinanszírozásban rendelőt alakított ki, nagyobbat és korszerűbbet, mint amilyen a központi orvosi rendelőben volt. Ráadásul az új rendelője helyszíne jobban igazodik a körzete elhelyezkedéséhez. Ezeket mérlegelve a testület hozzájárult a változáshoz. A polgármester úgy látja, hogy összességében kihasznált a központi orvosi rendelő épülete.

Annyi változtatás várható a közeljövőben, hogy ott egy harmadik gyermekorvosi rendelőt is ki kell alakítani.

A központi orvosi rendelő (Fotó: Cívishír)

Érkeztek vizsgálatra távolról is

– A szakellátás nem kötelező feladata a városnak, viszont az év elején, a téma tárgyalásakor a képviselő-testület tagjai teljes egyetértésben úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is szeretnék, ha ők dönthetnének a szakellátások működtetéséről. Látom, máshol is nehézségekkel küzd a szakellátás, vannak várólisták, ez tehát országos jelenség. Azt azonban, hogy a helyi szakorvosi ellátásban milyen problémák vannak, a heti szintű egyeztetések alkalmával igyekszem nyomon követni. Az operatív irányítás a gazdasági társaság ügyvezető igazgatójának feladata, aki rendszeresen tájékoztatja a képviselő-testületet és annak szakmai bizottságát. A szakellátásokat az igényekhez kell igazítani – tért rá a szakorvosi ellátásra Tóth Lajos, aki úgy látja, van olyan szakrendelés, ahol a kapacitás lényegesen meghaladja az igényeket. Például az ideggyógyászatnál, ahol a közelmúltban csökkenteni kellett a rendelési időt. Jellemzőbb azonban, hogy az igények nagyobbak, mint a kapacitás.

Ennek korrigálása azonban finanszírozási problémákat is felvet. Ez legélesebben a labornál vetődik fel. A polgármester részletezte, hogy ezzel már év elején, a város büdzséjének készítésekor szembesültek, ott akkor hosszú, több hónapos várólisták voltak.

Ennek kezelésére egy egyszeri, 11 millió forintos támogatást adott a város a labor fenntartására. – A labor térségi feladatot is ellát. Ennek ellenére a társönkormányzatoktól nem kérünk forrást, mert úgy gondoljuk, a térségközpont azért is központ, mert ilyen egészségügyi ellátások is vannak. Viszont a város nem bírja el, hogy korlátlanul lásson el térségi feladatot. Ezzel együtt a társtelepüléseket nem szólítottuk meg, hogy szálljanak be a finanszírozásba, és ezt egyelőre nem is tervezzük. A kényszer azonban nagy úr, és teremthet más helyzetet is, de egyelőre nincs napirenden ez a történet – jelentette ki a polgármester, aki rámutatott, hogy az egészségügyi intézményt fenntartó igazgatónak más területen is mérlegelnie kell az egyes szakellátások időkeretét, és ebben voltak változások.

Az igazgató természetesen törekszik arra, hogy ne alakuljanak ki hosszú várólisták. Ezt azonban nehezíti, és ez főleg a labornál napi aktualitás, hogy a korábban bejelentkezettek közül többen nem jelennek meg.

A várakozás kettő-négy hónapja alatt problémáját megoldja másként, ezt nem jelzi az orvosnak, a lekötött helye pedig megmarad. Olyan is előfordult, amikor többletforrást biztosítottak a labornak, és emiatt ott 1-2 naposra csökkent a várakozási idő. Ennek hírére távolabbról is sokan jelentkeztek vizsgálatra Püspökladányba. – Ezek a vizsgálatok költségesek, és az lenne a célszerű és a takarékos megoldás, ha mindig csak a szükségeseket végeznék el a laborban. Egy teljes listás vizsgálat sok tízezer forintba kerül, míg egy célirányos sokkal alacsonyabb költségű – tette hozzá a városvezető.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gázolás miatt késnek a vonatok a debreceni vonalon
Gázolás miatt késnek a vonatok a debreceni vonalon
Várhatóan 40-50 perces késéssel kell számolni.
Hirdetés
Hirdetés
Keresse a debreceni belváros rejtett, izgalmas kulturális tereit!
Keresse a debreceni belváros rejtett, izgalmas kulturális tereit!
A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt sem igényel.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni cégcsoport tagja 3 milliárd forintot fektetett be
Elérte legmagasabb pontját az ipari csarnok épülete Szentgotthárdon.
Debrecen polgármestere a Lázár-féle Közlekedési Múzeumról
Papp László a Természettudományi Múzeumról is beszélt.
Pozitív pénzügyi mérleg a DVSC kézilabdázóinál
Az értékesítés tavalyi bevétele jóval meghaladta a 2022-es szintet.
Támogatott tartalom
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.
Gyermeknap a Zsuzsival
Gyermeknap a Zsuzsival
Az idén 142 éves erdei kisvasútja nagyszabású gyermeknapi programokkal kedveskedik utasainak.
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.