Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elszabotált cenzus

| 2011. 09. 28. | 17:13:55
Debrecen – Már megint népszámlálás! És már megint „ezek” rendezik! Nekik biztos ez valami mániájuk, kényszeresen gyűjtik az adatokat a békés polgárokról… Persze, legutóbb, 2001-ben is a Fidesz-kormány rendelte el, és a fideszes KSH rendezte meg a cenzust…
Az elszabotált cenzus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papírforma szerint pénteken megkezdődik a 2011-es népszámlálás. A cenzus miatti füstölgés már jóval előbb megkezdődött. A hazai sajtó és a blogszféra egyik fele folyamatos felháborodásban leledz az intimszféra brutális megsértése miatt, a másik fele pedig igyekszik megmagyarázni, miért is van erre szükség. Tényleg: miért is? És legfőképpen miért baj mindez?

Már megint népszámlálás! És már megint „ezek” rendezik! Nekik biztos ez valami mániájuk, kényszeresen gyűjtik az adatokat a békés polgárokról… Persze, legutóbb, 2001-ben is a Fidesz-kormány rendelte el, és a fideszes KSH rendezte meg a cenzust… Ilyen és ehhez hasonló hangoktól hangos most kies hazánk, a népszámlálás feletti puffogást visszhangozza a Tihanyi apátság fala, az olvasószerkesztőknek pedig már zsibbad a szeme a sok felháborodott publicisztikától. Ez is egy ilyen publicisztika. Fel vagyok háborodva ugyanis. Nézzük a tényeket!

A Központi Statisztikai hivatal – Európa egyik legpatinásabb ilyen intézménye –, ha teheti, tízévenként népszámlálást rendez. Volt, hogy nem rendezett, mert nem volt rá pénz paripa vagy posztó, vagy épp’ puskák ropogtak a Keleti Károly utcában. De ha tudta, megrendezte. Az pedig csak a véletlen és a parlamenti forgószínpad perverzitásának eredménye, hogy a rendszerváltás óta mindig konzervatív kormányok regnáltak, amikor cenzus volt Magyarországon. Nincsen tehát semmiféle összeesküvés itten.
Sérül az intimszféra? Igen, sérül. A világon minden népösszeírás során ez a helyzet: az emberek kénytelenek a legszemélyesebb adataikat közölni a hivatal megbízottaival, hiszen csak így rajzolható hiteles kép az ország népéről. Cseszegetnek minket az ingatlantulajdonunk miatt? Igen, cseszegetnek. Minden népszámlálásnak van egy kiemelt célja, ezúttal a magyarországi lakásállomány felmérése áll a középpontban. Nyilatkozzunk a vallásunkról és az etnikai identitásunkról? Igen, a számlálóbiztosok erre is kíváncsiak. Méghozzá azért mert csak így rajzolható hiteles kép Magyarország népéről – ld. mint fent.

Baj ez? Nem baj. Illetve, nem ez a baj.

Az a baj, hogy mindez nálunk, mai magyar honpolgároknál úgy veri ki a biztosítékot, mint nagyanyám Rakéta porszívója. Az a baj, hogy az elmúlt, valamivel több, mint két évtized alatt sikerült oly mértékben széjjelrombolni az embereknek az államba, az állami intézményekbe vetett bizalmát, ami, túlzás nélkül a legsötétebb kommunista diktatúra éveire volt jellemző. Amikor egyébként tiszteletre méltó értelmiségiek nagy nyilvánosság előtt jelentik ki, hogy hazudni fognak az összeírólapon, mert nem hajlandók kiadni a hatalomnak a legféltettebb intim adataikat, akkor itt nagyon nagy a baj. Érdemes megnézni – ide kattintva – a legutóbbi amerikai népszámlálásról készített térképet. Ha ránagyítunk a csúszkával a jobb felső sarokban, akkor lényegében háztömbökig leszűkítve megnézhetjük, hogy egy-egy szűkterületen milyen a lakosság etnikai összetétele. Megkérdeztem: ilyet a KSH is tud majd készíteni, persze az adatvédelmi jogszabályok figyelembevételével. Hogy mennyire lesz reális a kép, az viszont már másik kérdés. Nálunk ugyanis jelentős jedi kisebbség lesz, és nem szabad megfeledkezni a számottevő piréz népességről sem. Nálunk a cigányok nem merik cigánynak nevezni magukat, felhívásra van szükség, hogy a zsidók vállalják zsidó mivoltukat, a katolikusok pedig vallják meg a vallásukat… És nagyon sokan nem fogják.

Az, hogy a lakásokról, tulajdonunkról, betegségeinkről mi mindent fogunk süketelni, itt csak részletkérdés. Beteg országban élünk, ez a baj, és nem a KSH kérdőíve.

Horváth Árpád

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Agility pálya épül Debrecen belvárosában
Agility pálya épül Debrecen belvárosában
Egy alapítvány jóvoltából létesül két új kutyafuttató.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.