Az alkohol és a szénsav: miért érezheted rosszul magad?

Az alkoholos italok élvezete során tapasztalhatjuk, hogy nem minden ital hatása azonos. Sokan érzik úgy, hogy a szénsavas alkoholos italok különösen megterhelik a szervezetet. Nem véletlenül! A szén-dioxid, mely a buborékokért felelős, valóban felgyorsíthatja az alkohol felszívódását a véráramba. Ez sokaknál erőteljesebb hatásokat eredményezhet, mint például émelygést vagy fejfájást.
A szénsavas italok hatása
Gondoltál már arra, mi történik, amikor egy pohár pezsgőt kortyolgatsz? Bár elsőre csak a kellemes buborékok érzése tűnhet fel, a valóságban a szén-dioxid komoly hatással van a testedre. A szénsav jelenléte gyorsítja az alkohol véráramba jutását, amitől az alkoholszint gyorsabban, intenzívebben emelkedik. Ezzel egyidejűleg a gyomrot is irritálhatja, gyorsítva annak kiürülését, ami tovább növeli az ital felszívódási sebességét. E jelenségek miatt sokkal intenzívebb lehet az ital hatása és kellemetlenek lehetnek a másnaposság tünetei.
A különböző alkoholok keverése
Gyakori vélekedés, hogy a bor sörrel keverve káros hatású. Valójában a probléma nem a keverésben rejlik, hanem abban, hogy így gyakran többet iszunk, mint terveznénk. Az alkoholtartalmú italok kombinálása megtévesztő lehet, és emiatt az italozás végén gyakran túl sok alkoholt juttatunk a szervezetbe. Ezen italok fogyasztásának üteme és mennyisége is jelentősen befolyásolja az élményt.
Az alvás fontossága az alkoholhatás csökkentésében
Az alkoholfogyasztás gyakran együtt jár a kevés alvással, pedig a kipihentség kulcsfontosságú a másnaposság hatékony kezelésében. Amikor a tested nem kap elegendő időt a regenerálódásra, a másnaposság kellemetlen tünetei felerősödhetnek. Másnaposság ellen hatékony lehet a kielégítő alvás, de a ciszteintartalmú étrend-kiegészítők további nagy fokú segítséget nyújthatnak. Az alkoholbontás során keletkező acetaldehid lebontása fokozható extra cisztein bevitelével.
Cisztein a másnaposság ellen
Az alkohol feldolgozása során az acetaldehid nevű mérgező anyag keletkezik. Ez okozza a legtöbb rossz közérzettel járó tünetet. A cisztein nevű aminosav segít ennek az anyagnak a bontásában. Mivel a test csak korlátozott mennyiségű ciszteint állít elő, érdemes lehet étrend-kiegészítők formájában pótolni, különösen alkoholfogyasztás után. Létezik egy termékcsalád, a Reset, amely különböző formában alkalmazza ezt a hatóanyagot, nagy dózisban.
A mértékletesség és az elővigyázatosság az alkohol fogyasztása során különösen fontos. Ha odafigyelsz ezekre az apróbb részletekre, könnyen megelőzheted a kellemetlen másnapokat, és élvezetesebbé teheted az italfogyasztást.












