Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Autonómiák Európában II.: Aland-szigetek

| 2012. 01. 26. | 15:30:23
Debrecen – Finnország és Svédország között járunk: mindössze 25 ezer főnyi svéd lakosság él itt, de olyan autonóm státusszal, ami méltó a figyelemre.
Autonómiák Európában II.: Aland-szigetek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahhoz, hogy megértsük teljes egészében a szigetek helyzetét, kis történelmi kitérőt kell tennünk. A 12. századtól Svédország mint viking nagyhatalom hódító háborúkat vívott Finnországgal, és fokozatosan meg is hódította. A svéd fennhatóság alatt is azonban fokozatosan nőttek a finn függetlenségi törekvések, míg végül 1809-ben, a napóleoni háborúk nyomán Svédország lemondott Oroszország javára. Az orosz cár lett a finn nagyherceg, de Finnországot nem tudták eloroszosítani. Az orosz bolsevik forradalom után ki is kiáltották a függetlenséget és azt a kommunista Oroszország kénytelen volt elismerni.

1920-ban az Aland-szigeteket Svédország kérte magának, a Népszövetség mégis Finnországnak ítélte azzal a céllal, hogy biztosítsanak autonómiát az ottani svéd lakosságnak. És a finnek olyan autonómiát teremtettek a szigeteken, aminek ma is csodájára jár a világ. 1920-ban, 22-ben és 1951-ben is törvényekkel modernizálták a svéd jelleget, majd 1991-ben megkapta mai, Európában páratlan státuszát. Törvény szabályozza Aland szövetségi jellegét, a 4. fejezet részletesen felsorolja a szuverén jogokat, szabályozza az aalandi törvényhozás és a központi helsinki hatalom viszonyát. Aland demilitarizált, semleges övezet, lakosai nem sorkötelesek a finn hadseregben, ezt a státuszát nemzetközi egyezmények is biztosítják. A törvény Alandot egynyelvű, svéd tartományként határozza meg. A szigetlakók többsége nem is beszél finnül, viszont Finnországban a finn mellett kötelező a svéd nyelv elsajátítása is, mint ahogy Stockholmban is van finn tanszék az egyetemen.

Minthogy a szigeteknek kicsi a lakossága, nincs egyeteme, de a finn diplomákon kívül hivatalosan elfogadják a svéd, dán, norvég okleveleket is. A bevándorlás feltétele a svéd nyelv ismerete; a finneknek, ha le akarnak telepedni, kötelezően svéd nyelvvizsgát kell tenniük. A szigeteken élénk a kulturális élet. Kék-sárga-piros lobogójuk ott van minden közintézmény homlokzatán, a hajókon. 1992 óta Aland külön útlevelet bocsájt ki és „többletjövedelme” fölött is az aalandi hatóság rendelkezik. Televíziójának mindkét csatornája svéd nyelvű, akárcsak hat rádiója is és a szigetek két újságja. Elfogadnak német és angol nyelvű hirdetéseket is, de finnül csak a gyászjelentések jelenhetnek meg. És mindez finn fennhatóság alatt!

Képzelhetjük, ha Aland 25 ezer svédje ilyen jogokat élvez, akkor milyen jogok illetnék meg a 8-9 százezer székelyt a Székelyföld autonómiájában? Meg tudom érteni Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét, hogy amikor megnyitották brüsszeli irodájukat, elsőnek Aland svéd követeit hívták meg vendégnek és konzultációra. Ők megértették a székely követeléseket, teljes mellszélességgel támogatják is azokat. Javasolnám ezúttal is Izsák Balázsnak, hogy fordítsák le román nyelvre Aland autonómiáját biztosító törvényt, és jutassák el a román parlamenti pártoknak, kérdezzék is meg nyíltan a román parlamentben: ami jár 25 ezer svédnek egy szigetcsoporton, az miért nem jár máshol, de ugyanabban az Európában?

Bereczki Károly

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés