Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig több mint 16 kilométer út újul meg az idén Hajdú-Biharban

Cívishír | 2024. 10. 11. | 21:36:30
A kátyúzás, gallyazás, szemétszedés viszont folyamatos.
Alig több mint 16 kilométer út újul meg az idén Hajdú-Biharban
Sokkal több helyen kellene útjavítást végezni, mint amennyire pénz van n is (Fotó: Illusztráció/Magyar Közút)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdú-Biharban is napirenden van utak, hidak, felüljárók és csomópontok átépítése, korszerűsítése. Ezek a munkálatok várhatóan leghamarabb 2025. második-harmadik negyedévében, a tervek elkészítése, majd a sikeres közbeszerzési eljárást követően, valamint a nyertes ajánlattevővel történő szerződéskötés után kezdődhetnek meg.

A fejlesztési, átépítési feladatokat egyébként nem a Magyar Közút, hanem az Építési és Közlekedési Minisztérium végezheti el. A felújítási munkák előkészítés alatt állnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül. A támogatási szerződések rendelkezésre állnak, jelenleg a tervezési közbeszerzési eljárás folyik – válaszolta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztálya a Cívishír megkeresésére. Arra azonban a konkrét kérdésünk ellenére sem érkezett válasz, hogy vármegyénkben hol történtek, történnek ilyen munkálatok. 

De nemcsak a nagyberuházások iránt érdeklődtünk a Magyar Közútnál, hanem afelől is, hogy mi az oka annak, hogy a hidakon, felüljárókon (például a 4-es főút hajdúszoboszlói elkerülőjén) az előttük és az utánuk lévő útszakaszhoz képest sokkal rosszabb állapotban van az aszfalt. Mint az az írásban megküldött válaszban szerepel, a hidak útburkolatának felújítása komplexebb műszaki feladat, mint a többi burkolatmegújítás. A hidakon az elhasználódott aszfaltréteg eltávolítása, marása, során ugyanis sok esetben megsérülhet a híd vasbeton pályalemezének só elleni védelemre szolgáló szigetelése. Ugyanakkor a természetes elhasználódás miatt is szükséges olykor a szigetelés cseréje és az azt védő aszfaltrétegek újjáépítése. Ezek viszont sokba kerülnek, és emiatt a Magyar Közút a kezelésében lévő hidak burkolatának felújítását az útfelújításoktól elkülönített keretből végzi. Ez a keretösszeg országosan évente 1-1,5 milliárd forint. A burkolatfelújítások során törekednek a komplex munka elvégzésére, ez azonban a rendelkezésre álló pénz miatt nem minden esetben lehetséges. Idén augusztusban a debreceni Homokkerti felüljárón a szigetelés javítását végezték el, valamint a Petőfi téri lehajtó- és a 47-es főút le- és felhajtó ágán újították fel a burkolatot.

Folytatódtak az idén Hajdú-Biharban a nagyfelületű útfelújítások. Ezek, a kátyúzáson túlmutató, teljes körű felújítási munkák külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósultak meg. Arra, hogy az országosan 31 ezer kilométernyi közúthálózat mely szakaszán végezzenek ilyen munkát, a Magyar Közút tehet javaslatot. A beruházásokat pedig külön erre a célra indított programokon keresztül, az illetékes szaktárca elrendelése alapján és az ahhoz szükséges források biztosítását követően indíthatják el. 

Hajdú-Biharban 2024-ben eddig négy szakasz újult meg a társaság kivitelezésében összesen 10,345 kilométeren a Magyar Falu Programban. A Debrecen-Biharkeresztes összekötő úton 4 ezer 882 méter hosszan, a Gáborján-Mezőpeterd úton 1557 méteren, a Balmazújváros és Hajdúszoboszló közötti úton 1749 méteren, valamint a Tiszacsegét Debrecennel összekapcsoló úton 2 ezer 157 méter hosszúságban. 

A téli üzemeltetési időszak megkezdéséig, októberben a társaság a Tiszavasvári-Hajdúböszörmény összekötő úton és a 42-es főúton végez nagyfelületű javítási munkákat összesen hat kilométernyi szakaszon. Az útjavításokat, kátyúzásokat egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a Magyar Közút, mégpedig tavasztól őszig meleg, míg a téli üzemeltetési időszakban hideg keverékkel. Az útbejárások során észlelt, az útellenőri szolgálat által feltártak szerint, valamint az egyéb bejelentések alapján a burkolat állapotának megfelelően döntik el, hogy a rendelkezésre álló pénz függvényében hol javítják az utat. Ebben az évben októberig üzemeltetési forrásból négyezer, míg Magyar Falu Program finanszírozásban 11 ezer 200 tonna hideg és meleg aszfaltot dolgoztak be. Ez a mennyiség közel hasonló az előző évekéihez.

Az út menti szemetet egész évben folyamatosan szedik a közút munkatársai, kiemelten azonban tavasszal és ősszel összpontosítanak erre a munkára – tért rá a következő felvetett témánkra a Magyar Közút Kommunikációs Osztálya. A legutóbbi hulladékgyűjtés október 11-én volt. Leginkább a főutak környezetében, a határátkelőkhöz vezető utak és a hozzájuk tartozó parkolók környezetében sok a szemét. De nagyon sok a településekről kihordott kommunális hulladék, az építési törmelék, valamint az állati eredetű hulladék is. Ebben az évben eddig körülbelül 100 tonna szemetet szedtek össze a vármegye úthálózatának környezetéből. Jellemző, hogy az út mentén elszórt hulladék mennyisége folyamatosan növekszik.

A közutasok munkájának fontos része az út menti fák gallyazása is. Az általánosan gallyazási, cserjézési munkák ideje a tél, a vegetációs időszakon kívüli hónapok, de a látóháromszögek tisztítását és a forgalomra veszélyes gallyak eltávolítását egész évben, szintén ütemezetten végzik a Magyar Közút munkatársai, szükség szerint a teljes úthálózatukon. Ebben az évben eddig körülbelül 360 kilométeren végeztek ilyen munkát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kigyulladt egy családi ház Bánkon
Kigyulladt egy családi ház Bánkon
A Bükk utcába riasztották a tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Szalay-Bobrovniczky: készen állunk megvédeni a hazánkat
Szalay-Bobrovniczky: készen állunk megvédeni a hazánkat
Területvédelmi tartalékosok tettek esküt Budapesten.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hajdúszoboszló húzza fel Debrecen és térsége turisztikai teljesítményét
A turizmus nemzetgazdasági hozzájárulása a GDP több mint 12 százalékát jelenti.
A minimálbér összegére emelték a debreceni tiszteletdíjakat
Megszülettek az új közgyűlés első döntései.
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Keveset keresünk a növekvő élelmiszerárakhoz
A nagyarányú élelmiszerár-emelkedés egyik oka a mezőgazdaság gyenge hatékonysága – mondta Muraközy László debreceni közgazdász professzor.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Hirdetés