Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig használjuk ezeket, mégis több tucat van belőlük Debrecenben

Cívishír | 2024. 04. 13. | 12:30:30
Rengeteg pénzbe kerül a nyilvános telefonkészülékek karbantartása.
Alig használjuk ezeket, mégis több tucat van belőlük Debrecenben
Fülke a Honvéd és a Bethlen utca sarkán (Fotó: Fogarasi Renáta/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Messenger, Viber, Skype, WhatsApp, Snapchat. Csak néhány azok közül az alkalmazások közül, melyeken manapság leggyakrabban beszélünk. A középkorúak és az idősebbek még viszonylag sokat telefonálnak, előbbiek mobilon, utóbbiak jelentős része vezetékes telefonon. De mi a helyzet a nyilvános fülkékkel? Ön fel tudja idézni azt a pillanatot, amikor utoljára nyilvános készülékről beszélt? Utánajártunk, hány nyilvános távbeszélő van még a vármegyében, mennyit telefonálnak a készülékekről és annak is, mekkora kárt okoznak a rongálók.

A nyilvános készülékekről havonta egyszer hívják a segélyhívókat (Fotó: Fogarasi Renáta/Cívishír)

A nyilvános telefonok tömeges használatának a mobiltelefonok megjelenése jelentette a vég kezdetét. Míg a 2000-es évek elején a nyilvános készülékekről havonta több mint 10 órát telefonáltak az emberek, 2005-re ez 6, 2010-re pedig valamivel több mint másfél órára csökkent. Napjainkban havonta átlagosan kevesebb mint fél óra egy nyilvános készülék használati ideje. Egy készülékről 30 nap alatt átlagosan valamivel több mint 40 hívást kezdeményeznek – tudtuk meg a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatóságától.

Annak ellenére, hogy a mobilhasználat miatt a fülkék forgalma jelentősen visszaesett, a nyilvános készülékekről még mindig érkezik havonta átlagosan egy hívás az ingyenesen hívható segélyhívó számokra.

A Magyar Telekomnak, mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgálati területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen – közölte a vállalat.

Rengeteg kárt okoznak a rongálók (Fotó: Fogarasi Renáta/Cívishír)

Magyarországon 2024 áprilisában 4331 darab nyilvános távbeszélő-készülék üzemel, Hajdú-Bihar vármegyében 219, Debrecen területén pedig 68 található. 2020 decemberében még összesen 4935 nyilvános telefonkészülék volt hazánkban (ez a szám 2015-ben 6462 volt), 2021 őszén a vármegyében 230, a cívisvárosban 78 készülék üzemelt. Vagyis látható, évről évre csökken a számuk és a kihasználtságuk.

A fülkék fenntartása azonban nem kevés erőfeszítést és pénzt kíván a Magyar Telekomtól. Megtudtuk, éves szinten közel 400 millió forintot költenek a fenntartásra. Rendszeresen ellenőriznek, takarítanak, továbbá a lakossági bejelentésekre soron kívüli takarítást rendelnek meg – ilyen módon igyekeznek a telefonfülkéket rendben tartani, a szennyeződéseket eltávolítani, a rongálásokat javítani. Közölték azt is, hogy a fülkék szennyezéséről, rongálásáról napi gyakorisággal kapnak bejelentéseket. Leggyakoribb az üvegek betörése, az érmebedobó nyílás dugaszolása, a graffitizés. A rongálások – az üzemelő nyilvános állomások nagyobb mennyisége miatt – a nagyobb településeken magasabb.

Távbeszélők a Hatvan utcánál (Fotó: Fogarasi Renáta/Cívishír)

A telefonfülkék érmével (10, 20, 50, 100 forintos, valamint 50 centes, 1 és 2 eurós) használhatók. A nyilvános telefonállomások igénybevételéért impulzus alapú díjat alkalmaz a szolgáltató. A hívásdíjat az impulzusok ismétlődési száma és az impulzus díja együttesen határozza meg. Az érmével működő nyilvános állomásokról kezdeményezett hívásoknál egy impulzus díja 50 forint, ezért a díjért belföldi vezetékes hívószámmal 43 másodpercet lehet beszélni, mobilhívás esetén pedig 15 másodpercet. A nemzetközi hívások impulzushossza az adott ország díjzóna-besorolásától függ.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Hirdetés
Hirdetés
Új burkolatot kap egy konyári utca
Új burkolatot kap egy konyári utca
A csapadékvíz-elvezetés problémáit is megoldják.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.