Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tanügyi hivatal sajnálja a hajdúszoboszlói pedagógusok távozását

| 2021. 08. 06. | 12:28:00
A konkrét ügyről azonban nem nyilatkoznak, de megmondták, kit keressünk...
A tanügyi hivatal sajnálja a hajdúszoboszlói pedagógusok távozását
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tiszántúli Református Egyházkerület (TTRE) Tanügyi Hivatala rendkívül sajnálatosnak tartja a pedagógusok távozását, ugyanakkor a Cívishírnek küldött levelében leszögezi: az iskola működéséről, az intézmény fenntartója, a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség vezetése és az igazgató tud konkrét tájékoztatást adni.

Szeresztőségünk azt követően kereste meg a TTRE sajtóosztályát, miután beszámoltunk róla, hogy a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Református Sport- és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a 37 fős tantestületből 18 pedagógus felmondott. Távozásuk okaként valamennyien az igazgató, Kelemen Gabriella személyét nevezték meg. Az intézményben kialakult belső ellentétekről viszont személyiségi jogokra és titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árultak el részleteket. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy döntésüknek nincs köze ahhoz, hogy az iskola egy évvel ezelőtt a református egyház fenntartásába került, az intézmény megváltozott hitvallásával soha nem volt problémájuk.

[Beillesztett cikk: A fél tantestület távozott az egyik hajdúszoboszlói iskolából]

Konkrét tájékoztatás reményében egyébként még a tanügyi hivatal válaszlevele előtt megkerestük Kelemen Gabriella igazgatót is, aki a távozók számát firtató kérdésünkre nem válaszolt, csupán annyit mondott, hogy az iskolát többen közös megegyezéssel hagyták el, de valamennyi pedagógus helyére már fel is vettek új kollégákat. A kialakult helyzetet természetes folyamatnak nevezte, mint fogalmazott: azoknak a pedagógusoknak az esetében, akik nem tudtak azonosulni az egyházi identitással, támogatták, hogy az egyéni életkarrierjüket máshol folytassák.

A tanügyi hivatal e-mail-ben küldött válaszában emlékeztet arra, hogy az iskola 2020. szeptember elsejével került állami fenntartásból a helyi református egyházközséghez.

Hajdúszoboszló történelmi, egyházi, kulturális szerepe révén ma is meghatározó jelentőségű. A református egyházközség a Magyarországi Református Egyház kiemelt gyülekezete. A városban több évszázados múltra tekint vissza a református oktatás. Az államosítás itt is megszüntette a református köznevelést, és több mint 70 év után indulhatott újra a református iskola 

– írták.

Hozzátették: az intézmény első tanéve a koronavírus-járvány miatt rendkívüli intézkedések és körülmények között zajlott. A személyes találkozások, a közösségi programok korlátozottsága megnehezítette a református iskola formálását, a nevelőtestület, az új intézményvezetés és az egyházközség együttműködését, közös munkáját, és különösen hátrányosan érintette a közösségformálást. A levélben arra viszont nem tértek ki, hogy a felsoroltak hozzájárulhattak-e ahhoz, hogy a tanári kar fele és az igazgató között nem volt felhőtlen a viszony.

Az intézmény fenntartója a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség, a fenntartó feladatokat a Presbitérium és az igazgatótanács látja el. A fenntartó joga és kötelessége az iskola munkájának figyelemmel kísérése és értékelése – olvasható a tanügyi hivatal levelében.

A furcsa tömeges felmondással, távozással kapcsolatban megkerestük a fenntartó Hajdúszoboszlói Református Egyházközséget is. Szerettük volna megtudni, hogy vajon mi vezethetett odáig, hogy a tantestület fele a távozás mellett döntött. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy az egyházközség vezetése tudott-e a belső ellentétekről, és ha igen, akkor tett-e valamit annak érdekében, hogy a helyzet ne mérgesedjen el ennyire.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Közösen döntik el, mi kerüljön Debrecen új tavának partjára
Közösen döntik el, mi kerüljön Debrecen új tavának partjára
A Civaqua-program első nagy víztározója sok lehetőséget rejt magában.
Hirdetés
Hirdetés
Folytatódik a debreceni LED-csereprogram
Folytatódik a debreceni LED-csereprogram
Elkezdődött az izzók kiosztása.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Talentum-díj: debreceni kutató munkáját ismerték el
Talentum-díj: debreceni kutató munkáját ismerték el
Matta Csaba a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézetének egyetemi docense.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!