Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A reformátusok és a katolikusok együtt disznótoroztak. Ez Debrecen!

Cívishír | 2024. 02. 11. | 10:32:34
A katolikusok „szállást” adtak a reformátusoknak, ezt a gesztust viszonozták a vendéglátással.
A reformátusok és a katolikusok együtt disznótoroztak. Ez Debrecen!
Ökumenikus disznótort tartottak Debrecenben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközség február 10-én egésznapos eseményen köszönte meg a szomszédos római katolikus közösségnek, hogy a templomuk felújításának ideje alatt a katolikus keresztény testvérek templomában tarthatták istentiszteleteiket. Ugyanakkor hálát adtak a Jóistennek, hogy egy tűz után a templomukat a múlt évben sikerült felújítani.

– Mindennek örömére rendezzük ezt az eseményt, mégpedig úgy, hogy nem csak a saját gyülekezetünk tagjait, hanem a szomszédos katolikus testvéreket is meghívtuk. Ők a templomunk felújításának idejére, egy évig „szállást” adtak nekünk. Ez egy ökumenikus családi nap, és ez a legjobb módja annak, hogy együtt legyünk, közösen éljük meg az ökuménia érzést egy disznótoros vendéglátásban. Irányukba nyitottak vagyunk és szeretettel fogadtuk őket – mondta az eseményről a Cívishírnek Csontos Sándor, egyházközségi főgondnok.

– A sertést az egyik gyülekezeti tagunk, Deák László felajánlásából kaptuk. A mi gyülekezetünkből 100-120 hívet, a katolikusoktól közel ennyi vendéget várunk ebédre. Ennek az eseménynek biztosan lesz folytatása, hiszen kedves hittestvérünk felajánlásából egy rackajuhot is kaptunk, azt egy másik alkalommal szeretnénk feldolgozni és a római katolikus szomszédainkkal elfogyasztani – tette hozzá Csontos Sándor. Ezt követően Nagy Gábor lelkipásztorral folytattuk a beszélgetést, akitől megkérdeztük, hogy mi előzte meg a szabadságtelepi városrész református és katolikus gyülekezetének kiváló kapcsolatát. Megtudtuk, hogy ő 2010-ben került a gyülekezet élére, és ugyanekkor a szomszédos Szent István Római Katolikus plébániának is új plébánosa lett szintén egy fiatalember személyében. Együtt kezdték a szolgálatot a Szabadságtelepen, és nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki, szerették volna a gyülekezeteiket is közelebb hozni egymáshoz. Az egyetemes imaheteken meghívták egymást templomukba, és azóta ez a kapcsolat folyamatosan virágzik annak ellenére, hogy 2010-től a római katolikus plébánián már több pap is szolgált. Az ő templomuk felújításakor a reformátusok fogadták be őket. Ez a baráti gesztus akkor nem merült feledésbe, így ők is segítettek, amikor 2022. november 7-én egy elektromostűz miatt leégett a templombelső egy része, majd a 2023. decemberében zárult felújításban teljesen megújult a kárt szenvedett épület. Bár akkor nem lehetett tudni, hogy mennyi idő kell a felújításhoz, de mindvégig hűségesen kitartottak a reformátusok mellett, és hellyel kínálták őket a vasárnapi és az ünnepi istentiszteleteken.

– Elektromos tűz keletkezett a templom padfűtésében, és ennek következtében kiégett az alsó szint padozatának több mint fele, hatalmas károk keletkeztek a bútorzatban, a falazatban. Ezt követően egy komplett belső felújítást végeztünk el. Az elektromos villamoshálózatot felújítottuk, új bútorzat készítettünk, a falakat átfestettük, elkészítettük a kazettás mennyezetet, új audiovizuális berendezéseket szereltünk fel a múlt évben – részletezte az elvégzett munkálatokat a lelkész.

A múltidézés után térjünk azonban vissza a jelenbe. Délelőtti ottjártunkkor már a húsokat darabolták a vendéglátók, sütötték a hagymásvért, főzték a belsőségeket és készülődtek a kolbász- és hurkatöltéshez. Ott szorgoskodott a sertés felajánlója, Deák László is. – Örömömre szolgál, hogy ezzel a jelképes kis adománnyal a katolikus és református testvérek közelebb tudnak kerülni egymáshoz. Továbbá a jövőbeli gyülekezeti tagjaink, akik az utcáról betérve, szívükben melegséget hordozva, ezen a kis rendezvényen tudnak találkozni velünk, és közeledni Istenhez – válaszolta kérdésünkre, hogy miért ajánlott fel egy sertést.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Döntöttek a szurkolók: ilyen lesz az új Loki-mez
Döntöttek a szurkolók: ilyen lesz az új Loki-mez
Szavazhattak a debreceni drukkerek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés