Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Főnix élményeket termelt

| 2009. 12. 17. | 18:40:12
Debrecen – Összesen 334 program, közel 900 ezer néző – és még vége sincs 2009-nek. Veszteség nélkül zárja az évet a Főnix Rendezvényszervező Kft.
A Főnix élményeket termelt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gazdasági helyzet a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-re is hatott, de maximálisan elvégezték a feladatukat – mondta Makray Balázs ügyvezető az évet összegző sajtótájékoztatón. A pénzügyek egyensúlyba kerültek: a válság okozta kilengéseket összességében sikerült pótolni, például az idei Virágkarnevál bevételével, amely a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb volt. 

Évi 750 millió a várostól

Az önkormányzattól 750 millió forint támogatást kap a Főnix, ez a legnagyobb összeg, ami költségvetésből szervezetnek jut. A kft. minden egyes forint támogatáshoz egy forint bevételt termel – ismertette Halász János alpolgármester, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.

Halász János alpolgármester
Halász János alpolgármester

Mint kitért rá, négy tevékenységével – Kölcsey Központ, Főnix csarnok, Apolló mozi programjai és a város nagyrendezvényei – a nonprofit kft. a város vállalkozóit, intézményeit is bevételhez juttatja, hisz' a konferenciák, nagyrendezvények résztvevői és vendégei Debrecenben szállnak meg, itt esznek, itt költenek.

Elismerő nemzetközi tagság

A recesszió ellenére a színvonalas kínálattal a szervezőknek sikerült a tavalyi eredményeket megközelítően elérni 2009-ben 334 rendezvénnyel és 900 ezer látogatóval. A Kölcsey Központban 116 kulturális és 124 üzleti rendezvényt tartottak meg. Olyan nívós konferenciákat, mint a Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlése, Kardiológiai Napok, Utazási Vásár. Felléptek rangos személyiségek és művészeti csoportok, a M.É.Z. zenekar, Budapest Bár, Karrin Allyson, George Duke, Kronos Quartet, De-Phazz&Modern Art Orchestra, L’art pour l’art Társuat, Branford Marsalis, Tommy Emmanuel, David Sanborn, Richard Bona. – Aligha akad Európában olyan 200 ezres város, ahol annyi Grammy-díjas előadó fellép, mint Debrecenben – jegyezte meg az ügyvezető, beleszámítva a Főnix Csarnok fellépőit is. Idén Jean Michel Jarre, Lenny Kravitz, Ákos koncertjére, az ExperiDance Tánctársulatra, a Győri Balettre, s a Pink Floyd Show-ra emlékezhetünk. A Főnix Csarnok 39 rendezvényét nagyjából 170 ezer néző látogatta, sporteseményei: EHF Kupa, U23 Vívó EB, Futsal V4 voltak, s még tart a U20 Jégkorong VB.

Mozi a DVD-k és ingyenletöltések korában

Az Apolló mozi látogatottsága – közel 40 ezer nézővel – alacsonyabb lett, mint egy évvel ezelőtt. Nem a gazdasági válság az oka a csökkenésnek Makray Balázs szerint, hanem az, hogy filléres DVD-kkel és az ingyen letölthető filmekkel kell felvennie a versenyt a mozivilágnak. Annak ellenére, hogy e csökkenés elfogadható, és országos szintű jelenség, új ötletekkel és technikai fejlesztéseket tervez az ügyvezető, hogy javuljon a mozi látogatottsága. Mindazonáltal kifejezetten színvonalas évet zár az Apolló mozi: mindazonáltal: 3 ezer 260 előadást, 10 díszbemutatót (Álom.net, Csiribiri, Made in Hungária, Puskás Hungary, Arany nemzet, Papírkutyák, Poligamy…), 2 filméjszakát, 2 filmnapot tudhat maga mögött.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisiklott egy Intercity Budapesten
Kisiklott egy Intercity Budapesten
Az elővárosi és távolsági vonatok sem tudnak bejutni a Keleti pályaudvarra.
Hirdetés
Hirdetés
Augusztus utolsó hetére ilyen időt jósolnak
Augusztus utolsó hetére ilyen időt jósolnak
Aki még kívánja a 37 fokot, örülhet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés