A fekete tea fogyasztásának előnyei

A tea a víz után a második legtöbbet fogyasztott ital a világon. Minden tea a Camellia sinensis növényből származik, de a növény betakarításának és feldolgozásának különböző módjai különböző teafajtákat eredményeznek.
A fekete tealevelek a szüret után a fonnyasztás, a zúzás, a hengerlés és az oxidáció folyamatán mennek keresztül. Az oxidáció akkor következik be, amikor a levelek hosszú ideig a levegő hatásának vannak kitéve. Az enzimek lebontják a levelekben lévő vegyi anyagokat, így alakul ki a barna szín és az ismerős illat. A zöld tea készítésének folyamata hasonló, de nem jár oxidációval. Az oxidáció olyan táplálkozási előnyöket adhat a fekete teának, amelyek a zöld teában nincsenek jelen. A fekete teában található tápanyagok például csökkenthetik számos rákos megbetegedés kockázatát, védik a szívet az érelmeszesedéssel szemben, és segíthetnek az egészséges vérnyomás fenntartásában.
Javítja a szív egészségét
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint napi két vagy több csésze fekete tea csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, az ischaemiás szívbetegség és a stroke okozta korai halálozás kockázatát. Emellett a tea segíthet javítani az erek endothelium rétegének egészségét és működését. Ez segíthet támogatni a megfelelő véráramlást az egész testben, és elősegítheti az egészséges vérnyomást. A fekete teában található antioxidánsok, az úgynevezett flavonoidok szintén segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
Csökkenti az LDL-koleszterinszintet
Egyes kutatások azt mutatják, hogy az általános szívegészségügyön túl a fekete tea csökkentheti a vérben lévő LDL-koleszterinszintet, ami az úgynevezett "rossz" koleszterin. Más kutatások azt találták, hogy bár az össz- vagy HDL-koleszterinre nem mindig van hatással, az LDL-koncentrációt jelentősen csökkentheti.
Egyensúlyba hozza a vércukorszintet
Különösen akkor, ha nem adunk édesítőszert a teához. A fekete tea segíthet a szervezet hidratálásában, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású, ami pozitív hatással van a vércukorszintre. Azok számára is nagyszerű választás, akik stabilizálni szeretnék a vércukorszintjüket, vagy akiknek prediabéteszük vagy cukorbetegségük van.
Csökkenti a vérnyomást
Egy nemrégiben megjelent tudományos áttekintés szerint a fekete tea rendszeres fogyasztása javíthatja a vérnyomást. A kutatás megállapította, hogy a fekete tea fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomásban szenvedőkkel kapcsolatos kockázatokat, például a stroke-ot.
Csökkenti a gyulladást
A fekete tea antioxidánsokat, úgynevezett polifenolokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást, ami viszont csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. Ezek a polifenolok védik a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, ami csökkentheti a krónikus betegségek, a gyulladás, a szívbetegségek és a rák kockázatát.
Nem csak főzetként…
Fogjunk egy vízforralót, majd a kissé visszahűtött vízzel forrázuk le a teát, néhány perc áztatás után pedig élvezzük az italt! A legtöbben így fogyasztjuk, de a tea felhasználási módjai ennél sokkal szélesebbek… A fekete tea füstös ízt ad a vörös húst vagy gombát tartalmazó leveseknek. Az ételek fekete teában való párolása sajátos aromát ad az ételeknek. Ha a rizs vagy a bab főzésekor a vizet teára cseréljük, kellemes füstös aromát kölcsönözhetünk az ételeknek. A tejbe áztatott fekete tea a pudingok nagyszerű „fűszere” is.












