Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni csokonais diákok ülnek a hungarikumismeret trónusán

Cívishír | 2024. 07. 02. | 09:52:49
Megnyerték az országos versenyt, a vármegyei közgyűlés is megdicsérte őket.
A debreceni csokonais diákok ülnek a hungarikumismeret trónusán
A vármegyei közgyűlés is elismerte az országos első helyet szerzett csokonais diákokat és tanáraikat (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium RÁLA elnevezésű csapata nyerte az Agrárminisztérium által szervezett Kárpát-Medencei Hungarikum verseny Balatongyörökön megtartott országos döntőjének középiskolai versenyét. A vármegyei önkormányzat a július 1-jén megtartott ülésén jutalmazta a csapattagokat és felkészítőiket. A Cívishír az ünnepi percek előtt beszélt Molnárné Szecskó Ágnes iskolaigazgatóval, Pósán Enikő felkészítőtanárral, valamint a csapattagok közül Kordás Annával.

– A RÁLA csapat névben én vagyok az „A” betű, ugyanis a Madarász Regina, Tar Ágnes, Pikó Linett és Kordás Anna alkotta csapat tagjai keresztneveinek kezdőbetűiből született a csapatnevünk – válaszolta kérdésünkre Kordás Anna. – A versenyre folyamatosan készültünk, mert tudtuk, egy színdarabot kell előadnunk, ennek a témája a közelünkben található egyik érték, a mezőtúri fazekasság volt. Az előadásunk azért is nyerte el a zsűri tetszését, mert kerámiákat és népviseletet is vittünk magunkkal. A versenyen voltak más feladatok is, főleg az ügyességünket próbára tevők, és nem titkoljuk, a szerencsére is szükségünk volt. Például íjászkodtunk, kürtős kalácsot sütöttünk. Ezekre elméletben készültünk ugyan a döntőben, viszont gyakorlatban kellett bizonyítanunk, hogy úgy is meg tudjuk oldani a feladatot. Például a kürtős kalácsot a tésztanyújtástól a csomagolásig mi csináltuk. Ezen kívül teqballoztunk, solymászkodtunk, táncházban voltunk. Sokat jelent a megszerzett elméleti tudás, erősíti a magyarságérzetünket, a magyarsághoz való tartozásunkat, és persze a versenyzés közben megszerzett sok-sok emlék végigkíséri életünket – mondta Kordás Anna.

Molnárné Szecskó Ágnes iskolaigazgató elmondta: a Kárpát-medencei versenyt az Agrárminisztérium és a magyar hungarikum bizottság hirdette meg az épített- és a szellemi hagyományok értékeinek feltérképezése céljából. A megmérettetésre általános- és középiskolás csapatokat vártak. A csapatok kiválasztottak egy terméket, vagy természeti-, vagy szellemi értéket. Erről készítettek előadást, majd több fordulóban versenyezve eljutottak az országos döntőbe. 

– A Csokonai gimnázium a pedagógiai programjában kiemelt célként kezeli a szellemi- és épített örökségünk, valamint hagyományaink továbbadását a gyerekeknek. Hagyománytisztelő és hazaszerető polgárokká próbáljuk nevelni diákjainkat – fogalmazta meg az igazgatónő a verseny céljának a középiskolája oktatásában és nevelésben elfoglalt helyét.

Pósán Enikő, a csapatot felkészítő pedagógustól tudtuk meg, hogy a RÁLA csapat második alkalommal vett részt az országos megmérettetésen. Tavaly a megyei fordulón második helyet értek el, ám akkor elhatározták, hogy megnyerik a hajdú-bihari fordulót. Ezt azonban jóval túlteljesítették, hiszen korosztályuk országos döntőjében is első helyen végeztek. A döntőben egyébként 13 középiskolás és 13 általános iskolás csapat vett részt.

A vármegyei közgyűlésen a csapat méltatásáról elhangzott: a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata az Agrárminisztérium Hungarikum pályázati felhívására „Értékes Hajdú-Bihar - Vármegyénk kincsei” címmel pályázatot nyújtott be. A sikeres pályázás után a vármegyei és nemzeti értékek, valamint a hungarikumok népszerűsítése és megismertetése céljából tavaly ősszel háromfordulós vetélkedőt hirdetett a hajdú-bihari általános- és középiskolás diákoknak. Erre 94 általános- és középiskolás csapat nevezett. 

A verseny elő- és középdöntője az online térben zajlott, ahonnan mindkét korcsoportból végül nyolc, négyfős csapat jutott tovább az immár személyes részvétellel megrendezett vármegyei döntőbe. A diákoknak többek között számot kellett adni a települési- és vármegyei értéktárban szereplő értékekről, a magyar értéktárban lévő kiemelkedő nemzeti értékekről, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében lévő hungarikumokról. Mivel a versenysorozat feladatai csak részben kapcsolódtak az iskolai tananyaghoz, így szorgos kutatómunkát igényeltek a diákoktól és felkészítő pedagógusaiktól.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Amerikából érkezik a Debrecen új támadója
Amerikából érkezik a Debrecen új támadója
Bizonyítani szeretne - nyilatkozta.
Hirdetés
Hirdetés
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.