Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 77 gyanúsítottból 30 orvos, 6 asszisztens

police.hu | 2024. 08. 02. | 10:07:34
Célegyenesben a cipős ügycsoport, vádemelés következhet.
A 77 gyanúsítottból 30 orvos, 6 asszisztens
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miközben egyre szélesedik a költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak száma, két nyomozás már befejeződött, és nemsokára vádemelés várható. 

Ahogy arról 2022 őszén beszámoltunk, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatásai alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megállapította annak gyanúját, hogy gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek törvénysértő módon hívják le az egészségbiztosítási alapból a jogszabályban megállapított támogatást. Az NVSZ felejelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nyomozó Főosztálya indított nyomozást az ügyben.

Az első akció 2022. november 8-án volt. A rendőrök ekkor összesen nyolc személyt fogtak el: két ortopéd orvost, két asszisztenst, két cég tulajdonosát, az egyik vállalkozás gazdasági vezetőjét, valamint üzletkötőjét. A beszerzett bizonyítékok alapján a költségvetési csalást úgy követték el, hogy olyan gyógyászati segédeszközök után járó összegeket igényeltek vissza a NEAK-tól, amik mögött fiktív adatok szerepeltek. Az orvosok által felírt vényeken olyan személyek adatai voltak feltüntetve, akiknek az egészségi állapota nem indokolta az adott ortopéd készítményt. A rendszer hierarchikusan és konspirált módon működött. A gyanú szerint a jogosulatlanul visszaigényelt összeg megközelíti a 200 millió forintot.

A nyomozók a négy férfit és a négy nőt gyanúsítottként hallgatták ki bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt. Utóbbi két bűncselekmény ezres nagyságrendű, tekintettel arra, hogy ezeket tömegesen követték el.               

A nyolc gyanúsítottal szemben a KR NNI a napokban fejezte be a nyomozást, és küldte meg az iratokat vádemelési javaslattal a Nógrád Vármegyei Főügyészség részére.

A gyógyászati termékekre elkövetett költségvetési csalási ügyekben megindított büntetőeljárások előrehaladtával egyre több cég és egyre több visszaélés került a rendőrök látókörébe, ezért országszerte nyomozócsoportok alakultak, és a Nemzeti Nyomozó Irodán túl különböző vármegyei rendőr-főkapitányságokon is büntetőeljárások indultak. A bűnszervezet teljeskörű feltérképezése érdekében a nyomozók a kezdetektől fogva szorosan együttműködnek az NVSZ-szel.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságon indult egyik ügyben is a nyomozás végére értek a rendőrök. Itt két gyanúsított van: egy cégvezető és egy ortopéd szakorvos. Több elkövetővel együtt még 2023. január 31-én fogták el őket nagyszabású akció keretében. A gyanú szerint az orvos ebben az esetben is gyógycipőket írt fel vényre olyan személyeknek, akiknek erre nem is volt szükségük, és ezen felül a termék meg sem felelt az előírásoknak. A gyógytermékek forgalmazásával foglalkozó cég pedig ezeket a recepteket felhasználva több mint 20 millió forintot igényelt vissza jogosulatlanul. A két férfit a rendőrök jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával gyanúsították meg. Az eljárás során a nyomozók valamennyi bizonyítékot beszereztek, hogy az ügy vádképes legyen. Az iratokat pedig a Pécsi Járási Ügyészségnek küldték meg.     

A két befejezett ügyben a vádemelés kérdésében az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Nógrád Vármegyei Főügyészség, illetve a Pécsi Járási Ügyészség fog döntést hozni a törvényes határidőn belül.

A fenti két eljárás mellett számos hasonló ügy van még az országban. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál folyamatban lévő ügyben – amiben egy békéscsabai cégcsoport visszaéléseit vizsgálják a nyomozók – tovább nőt egy orvossal a gyanúsítottak száma. Az eljárásban első körben öt nőt fogtak el a hajdú-bihari nyomozók:  a békéscsabai cég ügyvezetőjét, két ügyintézőjét, a kft.-vel kapcsolatban álló nagykőrösi orvost és az ő asszisztensét. Míg később egy kecskeméti orvost és a cég szolnoki ügyintézőjét is meggyanúsították. Majd tavaly év végén további orvosokkal bővült a gyanúsítottak köre.   

A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól. A kár összesen több mint 1 milliárd 250 millió forint.

A nyomozás előrehaladtával kiderült, hogy a bűnszervezetnek tagja volt egy kecskeméti ortopéd szakorvos is, akit július 31-én fogtak el a rendőrök. Társaihoz hasonlóan őt is bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg a nyomozók. A békéscsabai cégcsoporthoz köthető ügynek így összesen már 13 gyanúsítottja van.

Míg a teljes cipős ügycsoportban jelenleg 77 gyanúsított szerepel: 30 orvos, 21 cégvezető, 14 alkalmazott, 6 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó.