Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A négy közé jutásért játszhat a magyar kézilabda-válogatott

mti | 2024. 08. 01. | 15:36:44
Spanyolországot három góllal verték Vámos Petráék.
A négy közé jutásért játszhat a magyar kézilabda-válogatott
Vámos Petra jól játszott (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar női kézilabda-válogatott negyeddöntőbe jutott a párizsi olimpián, miután csütörtökön 27-24-re legyőzte Spanyolországot a csoportkör negyedik fordulójában, augusztus 1-jén. A magyarok egy héttel ezelőtt 31-28-ra kikaptak a címvédő, házigazda és világbajnok franciáktól, vasárnap 25-24-re nyertek Brazília ellen, kedden 31-31-es döntetlent játszottak Angolával, a csoportkört szombaton a hollandokkal szemben zárják. A negyeddöntőbe az első négy helyezett jut.

Hatékony spanyol támadásokkal kezdődött a találkozó, a magyar védekezés nem tudta megállítani az ellenfél akcióit, így alig kilenc perc elteltével, 6-3-nál időt kért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Ez rendet tett a magyar fejekben, pontosabbá váltak a támadások, a védekezés pedig hatékonyabbá, ráadásul Böde-Bíró Blanka fejbelövése miatt emberelőnybe került a magyar válogatott, amely 7-7-nél utolérte a korábban Győrben és a magyar válogatott élén is dolgozó Ambros Martín irányította spanyolokat. Sőt, csakhamar már két góllal vezetett a magyar együttes, amely a spanyolok felzárkózása után megint ellépett.

Vlagyimir Golovin, a magyar csapat szövetségi kapitánya (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A 23. percben már háromgólos volt az előny, amikor a negyedik találatát szerző Győri-Lukács Viktória elfutásból lőtt gólt. Tovább nőtt a különbség, mivel jól védekezett a magyar csapat, Böde-Bíró pedig több lövést hárított, köztük ziccert is. A játékrész végére viszont közelebb zárkóztak a spanyolok, mert a magyarok támadásaiba ekkor többször hiba csúszott, az ellenfél pedig gyorsan felért.

Hat perc telt el a második játékrészből, amikor a spanyolok szövetségi kapitánya 19-14-es magyar vezetésnél időt kért. Sikerült is felráznia játékosait, mert felzárkóztak két gólra. Bizonytalan volt ebben a szakaszban a magyarok támadójátéka, a spanyolok pedig egymás után két büntetőt dobhattak. A másodikra Janurik Kinga állt a kapuba, de ő sem tudott hárítani. Nem találták a rést a spanyol falon a magyarok és átlövésből, illetve a szélről sem voltak pontosak. Böde-Bíró 20-19-nél ziccert hárított, de a spanyol egyenlítés így is összejött még a félidő fele előtt. Egy 6-0-s sorozat végén rövid időre átvették a vezetést a spanyolok, de Vámos gyorsan válaszolt. 21-21-nél percekig nem változott az eredmény, ebben jelentős szerepe volt a ziccereket hárító Böde-Bírónak, aztán Simon Petra lövése talált végre utat a kapuba. Hamar jött a válasz, de Klujber Katrin egy hosszú támadás végén passzív jelzésnél okos gólt lőtt. Zúgott a "mindent bele!", majd Böde-Bíró megint védett, Vámos Petra pedig két betörésből háromra növelte az előnyt, aztán spanyol gólt követően Klujber újra pontosan célzott. Spanyol időkérés következett 26-23-as állásnál, bő három perccel a vége előtt. Az ellenfél azonban nem tudott újítani, így a félidő közepén mély gödörbe került, de abból szépen kimászó és a hajrában megint jól játszó magyarok kiharcolták a fontos győzelmet, és összekapaszkodva, ugrálva ünnepelték a negyeddöntőbe jutást, majd a közönségnek is megköszönték a biztatást.

A magyar csapat öröme (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A két csapat 27. alkalommal találkozott egymással, hét spanyol siker és hat döntetlen mellett a 14. magyar győzelem született. Klujber Katrin hat, Győri-Lukács Viktória és Füzi-Tóvizi Petra öt-öt góllal vette ki a részét a sikerből, Böde-Bíró Blanka pedig 11 lövést hárított. A túloldalon Alexandrina Cabral volt a legeredményesebb hat találattal. Nicole Wiggins 11-szer, Mercedes Castellanos kétszer hárított lövést.

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, B csoport:
Magyarország-Spanyolország 27-24 (14-12)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Kuttler, Merz (németek)
lövések/gólok: 46/27, illetve 38/24
gólok hétméteresből: 0, illetve 3/4
kiállítások: 6, illetve 4 perc
Magyarország: Böde-Bíró - Szöllősi-Schatzl 2, Kuczora 3, Vámos 5, Füzi-Tóvizi 3, Klujber 6, Győri-Lukács 5, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 1, Simon 2, Pásztor, Márton, Janurik
a spanyol csapat gólszerzői: Cabral 6, López 5, Arcos 4, L. González, Gassama, Gutierrez, M. González 2-2, Fernández 1

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban is egyre súlyosabb az aszály
Hajdú-Biharban is egyre súlyosabb az aszály
A vegetáció, így az ültetett növények is bő három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál.
Hirdetés
Hirdetés
A Ferencváros otthonában kapott ki a Debrecen
A Ferencváros otthonában kapott ki a Debrecen
Felkészülési mérkőzést játszottak a kézilabdázók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Európai Bizottság vizsgálja a Lukoil-szállítások ügyét
Figyelemmel követik a helyzetet - írják.
A reálbér-növekedés dinamikus – jelentette ki a pénzügyminiszter
Varga Mihály közölte, továbbra is bővül a magyar gazdaság.
Aszálytérkép: súlyos a helyzet hazánkban
A földek 80 százalékát sújtja kritikus szárazság.
A debreceni önkormányzat milliárdokat költ a zöldterületek fenntartására
A város öt területére 6,79 milliárd forint keretösszeg jut.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.