Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

6728 km-re rendezik Debrecentől, de minket is lázba hoz

| 2014. 02. 02. | 10:06:49
<p>Ez sokkal több mint tojásfoci!</p>
6728 km-re rendezik Debrecentől, de minket is lázba hoz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több szempontból is különleges csemegének ígérkezik a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) vasárnapi fináléja, a világ legnagyobb egynapos sportrendezvényének tartott Super Bowl, melyen ezúttal a Seattle Seahawks és a Denver Broncos találkozik egymással. A Super Bowl ugyanakkor nem csupán sportesemény, hanem egy óriási show is, nem lesz ez másként most sem: a meccs előtt Renée Fleming operaénekes énekli majd el az amerikai himnuszt, a szünetben pedig az egyaránt Grammy-díjas Bruno Mars popénekes és a Red Hot Chili Peppers rockbanda szórakoztatja a közönséget.

Az idei, szám szerint 48. Super Bowlon azért várható felettébb izgalmas és érdekes mérkőzés, mert az első sikerére hajtó Seattle révén a liga legjobb védelme küzd meg a bajnokság legjobb támadósorával rendelkező Denverrel. A Seahawks mindössze 231 pontot engedett az alapszakasz 16 mérkőzése során az ellenfeleknek, míg a Broncos ligarekordot jelentő 606 pontot ért el. Ekkora különbség még sosem volt a Super Bowl résztvevői között.

A két gárda kezdő irányítóját (QB) összehasonlítva is jelentős különbség van: a denverieké minden idők egyik legjobbja, a veterán Peyton Manning, aki klasszikus irányítóként legtöbbször passzol, ha nála van a labda, míg a Seattle-t vezető Russell Wilson mindössze második idényét tölti az NFL-ben és az újgenerációs QB-kat képviseli, azaz futva is rendkívül veszélyes tud lenni.


A 82 ezer fő befogadására alkalmas MetLife Stadion New Jersey-ben

A mostani Super Bowl a tekintetben is különleges, hogy ez lesz az NFL történetének első “hideg” fináléja, ugyanis az eddigi végjátékokat rendre déli városokban vagy fedett északi arénákban rendezték. Amennyiben valóban extrém körülmények várják majd a csapatokat a New York-i MetLife Stadionban – az előrejelzések szerint mínusz 3-5 Celsius fok lesz – az a Seahawks malmára hajthatja a vizet, ugyanis a rendkívüli hideg, vagy éppen a havazás elsősorban a passzjátékot nehezíti és a futójátékot könnyíti, ráadásul a Seahawks játékosai jobban hozzá lehetnek szokva a szélsőséges körülményekhez, mivel Seattle jóval északabbra fekszik Denvernél.

A fogadóirodáknál ennek ellenére a Broncos számít valamivel esélyesebbnek, a sikerére nagyjából 1,8-szoros pénzt fizetnek, míg a Seahawks győzelme körülbelül kétszeres nyereményt hozhat a konyhára. A kiegyensúlyozott erőviszonyokat támasztja alá, hogy mindkét gárda 13 győzelemmel és 3 vereséggel nyerte meg saját főcsoportját az alapszakaszban. Az elmúlt húsz évben mindössze másodszor fordult elő, hogy mindkét konferenciából az első kiemelt jutott a döntőbe. A Seahawks története második döntőjére készül, 2006-ban kikapott a Super Bowlban, míg a Broncos az 1997-es és az 1998-as szezonban lett bajnok, de korábban négy fináléban alulmaradt.

A találkozó magyar idő szerint hétfőn 0.30-kor kezdődik (Sport TV, élő)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Otthon kapott ki a kis Loki
Otthon kapott ki a kis Loki
Újpesti siker született az NB III-ban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés