Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatodik tanévét zárta a Szenior Egyetem Debrecenben

| 2023. 05. 08. | 14:44:00
Támogatják az élethosszig tartó tanulást.
Hatodik tanévét zárta a Szenior Egyetem Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén már hatodik tanévét zárta a Szenior Egyetem, amely a Debreceni Egyetem harmadik missziójának keretében nyújt tájékoztatást az intézmény tudományos újdonságairól szépkorú hallgatók számára. Pénteken Matematika a mindennapokban címmel Bérczes Attila professzor, a Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszék vezetője tartott évadzáró előadást. Az érdeklődők a matematika egyik különleges területébe, a kriptológiába, vagyis a titkos és védett kommunikáció tudományába kaphattak betekintést az ókortól kezdve a mai mindennapokig, amikor az elektronika többek között olyan területeken határozza meg életünket, mint a banki tranzakciók, az elektronikus kereskedelem, a digitális aláírás vagy akár az online szavazórendszerek működése.

A DE Oktatási Főigazgatóság és a Bölcsészettudományi Kar közös szervezésében hat éve indított program célja nem változott az évek során: támogatja az élethosszig tartó tanulást, emellett az idősebb korosztály számára a rendezvények az ismeretszerzésen túl egyben a társasági élet lehetőségét is biztosítják. – Az egyetemektől jó értelemben elvárt az úgynevezett harmadik misszió teljesítése is, vagyis hogy mindazzal a szellemi kinccsel, amellyel a tudomány, a kultúra területén rendelkezik, ne csak a falakon belül találkozzanak az emberek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pósán László, a DE BTK Történelmi Intézet professzora.

A Szenior Egyetem szakmai vezetője kiemelte, hogy a misszió teljesítésének több metodikája is sikeres az intézményben.

– Ilyen az országban egyedülálló yoUDay, ami az egyetem valamennyi hallgatóját, tanárát és dolgozóját szólítja meg, az országos, sőt mára már nemzetközi kitekintésű Campus Fesztivál, amelyhez az intézmény is biztosítja a rendezéshez szükséges hátteret, a Science Café, ami kiviszi a tudományt az egyetem falain kívülre és az érdeklődők különböző tematikus előadásokat hallhatnak, és ebbe a sorba illeszkedik a Szenior Egyetem, ami épp fordítva működik, hiszen ide várja a városból a szépkorúakat – sorolta Pósán László.

A Szenior Egyetem elmúlt hat tanévének statisztikája – 63 előadás, csaknem kétezer regisztrált résztvevő – is mutatja, hogy a programok iránt töretlen az érdeklődés.

A program az első négy tanévben pályázati támogatással valósult meg „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című projekt keretében. Mivel az intézmény fontosnak tartotta a sikeres sorozat folytatását, így az az elmúlt két tanévben már egyetemi finanszírozással folytatódhatott.

Idén a tudományos újdonságok mellett aktualitások is napirendre kerültek: Debrecen város gazdasági fejlődéséről és terveiről Papp László polgármester tartott prezentációt, Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy pedig az orosz-ukrán háborús helyzetet elemezte. A szervezők nem feledkeztek meg a jubileumokról sem, Zsoldos Attila akadémikus az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójáról emlékezett meg, a Kárpát-medencei Magyartanárok Egyesületének elnöke, Takaró Mihály pedig Petőfi szerelmei címmel tartott előadást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
A Mályva utcából érkezett a riasztás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.