Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országos visszaesés – egyedül Debrecen szárnyal

| 2023. 03. 22. | 13:15:00
Hároméves csúcson az új építésű lakások projektszáma.
Országos visszaesés – egyedül Debrecen szárnyal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyedül Debrecen szárnyal, a többi megyei jogú városban azonban lanyhul a lakásépítési kedv az Otthon Centrum kimutatása szerint. Egy négyzetméter országos átlagban 947 ezer forintba kerül, az új építésű lakások árszintje pedig három városban is meghaladta az egymilliós határt.

Az Otthon Centrum idei első negyedévét összesítő felmérése szerint a megyei jogú városokban összesen 254 projektben 6000 lakás épül.; a kínált lakások négyzetméterára átlagosan 947 ezer forint, míg az idén elindított új projektek száma 39. – Ezek a számok visszaesésről árulkodnak – kommentálta a legfrissebb adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, jelenleg 8,6 százalékkal kevesebb projektben 8,9 százalékkal kevesebb lakás épül a megyei jogú városokban, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A csökkenés azonban nem mindegyik vármegyeszékhelyre érvényes: a listavezető Debrecenben ugyanis három éve nem volt folyamatban olyan sok projekt, mint most (49 darab). A hajdúsági várost Szeged (32) és Pécs (23) követi, majd Székesfehérvár, Kecskemét, Nyíregyháza és Győr következik. Vagyis a 100 ezer főnél népesebb megyei jogú városokban indult el a legtöbb projekt, míg a kisebb településeken elenyésző számú beruházás található. A listát Hódmezővásárhely zárja, ahol mindössze egy négylakásos társasház kivitelezése van folyamatban, míg a legkisebb megyei jogú városokban – Baján, Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban – nincs jelenleg futó társasházi lakásberuházás.

A lakások számában Szeged vezet (956), míg Debrecen a második, 783 lakással. A harmadik egy többszáz lakásos beruházás révén Nyíregyháza (650).

A legdrágább város ezúttal is Sopron, négyzetméterenként 1,1 millió forinttal, amelyet Debrecen 1,09, Szeged 1,04 millió forinttal követ. A további sorrend: Győr 987 ezer, Veszprém 980 ezer, Pécs 974 ezer, Érd 961 ezer forintos négyzetméterenkénti árral.

Olcsóbb új lakás Hódmezővásárhelyen érhető el, ott 485 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de a szűkös kínálat miatt nagyobb eséllyel található ingatlan a második legolcsóbb Békéscsabán, ahol négyzetméterenként 606 ezer forintot kérnek egy újépítésű ingatlanért. A legtöbb városban 700-850 ezer forintos átlagértéken kínálják az új építésű lakások négyzetméterét.

Bár éves szinten minden városban jelentősen emelkedett az újépítésű lakások ára, azonban az előző negyedévhez képest pont a legdrágább városokban (Győrben, Érden, Veszprémben és Sopronban) nem emeltek árat a fejlesztők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Krasznahorkay Attila János világszínvonalú eredményeket ért el.
Eltűnt a debreceni Farkas Glória Viktória
Eltűnt a debreceni Farkas Glória Viktória
Január 24-én látták utoljára.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés