Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyeseknek Soros-bérencek, másoknak az emberi jogok védelmezői

| 2022. 12. 05. | 14:13:00
Irodát nyitott a TASZ Debrecenben.
Egyeseknek Soros-bérencek, másoknak az emberi jogok védelmezői
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyenlő. Bátor. Szabad. Így hangzik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jelszava. Jogvédő és jogfejlesztő szervezetként 1994 óta tevékenykednek az országban, ezentúl pedig már Debrecenben is személyesen is elérhetőek lesznek a munkatársai. December 2-án tartották irodanyitó bulijukat, ennek apropóján Jakkel Barbarát, a TASZ Regionális Programjának debreceni jogászát kerestük meg, aki írásban válaszolt kérdéseinkre.

Cívishír: – Véleményük szerint sérülnek az emberi jogok ma Magyarországon? Ha igen, milyen tipikus esetekben?
Jakkel Barbara: – Minden országban vannak emberi jogi jogsértések, ezért szükség van civil szervezetekre, hogy ráirányítsák a figyelmet ezekre. Magyarországon az elmúlt évtizedben romlott az emberi jogok (ezek közé tartozik többek között az emberi méltósághoz való jog, az élethez való jog, az egyenlőség, a véleménynyilvánítás szabadsága, a szabadsághoz való jog, a munkához és az oktatáshoz való jog – a szerk.) helyzete, például azért, mert a hatalom birtokosai egyre inkább szűkítik a polgárok lehetőségeit, hogy kiálljanak az igazukért. A mostani közoktatást érintő tiltakozások jó példái ennek, mert egyszerre igaz az, hogy rendszerszinten sérül a diákok és a szülők joga a színvonalas oktatáshoz, miközben a tanárok véleménynyilvánítási lehetőségeit is szűkítették a sztrájk korlátozásával. A TASZ nemcsak ilyen a közéletet lázban tartó ügyekben nyújt segítséget, hanem egyéneket érintő súlyos jogsértések esetében is. Erre jó példa legutóbbi nyertes perünk, amelyet azért indítottunk, mert fogyatékossággal élő ügyfelünket indokolatlanul, hosszú időre lekötözték a pszichiátrián. 

Cívishír: – Kiknek van leginkább segítségre szüksége manapság? A szegényeknek, a homoszexuálisoknak, a kisebbségeknek?
Jakkel Barbara: – Bárki szenvedhet jogsérelmet származására, anyagi helyzetére, identitására való tekintet nélkül, de a legnagyobb segítségre mindig azoknak van szüksége, akiknek a lehetősége is kevesebb érdekeik érvényesítésére. Egyenlőségprojektünk ezért kifejezetten a kiszolgáltatott, sérülékeny csoportokkal foglalkozik, ezen belül alapvetően a fogyatékossággal élő és a roma emberek esélyegyenlőségéért küzd. Arról, hogy milyen témákkal foglalkozik a szervezet, a honlapunkon részletesen is szó van.

Jakkel Barbara  (Fotó: tasz.hu)

Cívishír: – A sajtószabadság tekintetében is aktívak. Hol sérül a sajtószabadság Magyarországon?
Jakkel Barbara: – Magyarország az elmúlt évtizedben az emberi jogok közül talán a sajtószabadság területén mutatta a legnagyobb visszaesést. Minden sajtószabadság ranglistán hatalmasat zuhant az ország megítélése, és nekünk is rengeteg feladatunk akadt ebben a témában. Ott voltunk, amikor méltatlanul vége lett a Népszabadságnak, amikor az Index szerkesztősége szinte egy emberként távozott a politikai nyomás miatt és a Klubrádiót is képviseltük a frekvenciájukért folytatott jogi küzdelemben. De erős kapcsolatunk van országszerte kisebb, független médiatermékek szerkesztőségével: rendszeresen nyújtunk nekik nem csak jogi tanácsot, de jogi képviseletet is olyan esetekben, amikor a közügyekről szóló cikkeik miatt indítanak ellenük pereket a hatalom birtokosai. Azért fontos nekünk ez a terület, mert az aktív polgárok az országos és helyi sajtóból szerzik meg a közéleti kérdésekben elengedhetetlen információkat.

Cívishír: – Debrecenben és a régióban milyen emberi jogi sérelmek érik az állampolgárokat?
Jakkel Barbara: – Az egész világon érvényesek az egyetemes emberi jogok, és ezek az értékek a világ összes országában és városában védelemre szorulnak. Mindenkinek, aki jogsérelmet szenvedett, azonos szempontok szerint nyújtunk segítséget Debrecenben és az egész országban. A debreceni polgároknak elsősorban abban segítettünk az utóbbi időben, hogy részt tudjanak venni az életüket befolyásoló döntések meghozatalában. 

Cívishír: – A TASZ képviselete már 2020 szeptembere óta működik Debrecenben. Milyen formában működött eddig iroda nélkül?
Jakkel Barbara: – Az iroda megnyitása és az állandó debreceni munkatárs kiválasztása előtt havi rendszerességgel ingyenes, személyes jogsegélyt tartottunk a debreceni és környéki polgároknak a TASZ témáiban.

Cívishír: – Milyen ügyekben keresték meg eddig Debrecenben?
Jakkel Barbara: – Nagyon sokféle témát, jogterületet érintettek a megkeresések. Fordultak hozzánk klasszikus magánjogi kérdésekkel, úgymint válóper, örökösödés, szomszédjogi jogviták, gyermekelhelyezés stb. Ezekben a kérdésekben azonban nem tudunk segíteni, mert a TASZ emberi jogi jogvédő szervezet. Ahogy a missziónkban is írjuk, azért dolgozunk, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben.  Kifejezetten profilunkba vágó témákban is sok jogsegélyünk volt már: segítettünk gyermekkiemeléses, iskolabezárási, sajtószabadsággal kapcsolatos, gondnoksági, diszkriminációs és adatvédelmi ügyekben, közadatok kikérésében, valamint gyülekezési ügyekben is. Célunk, hogy a hozzánk forduló polgároknak segíteni tudjunk abban, hogy megtalálják a számukra megfelelő eszközt, hivatalt, eljárást jogaik érvényesítéséhez. Arról, hogy pontosan milyen témákban tudunk segíteni részletesen is lehet tájékozódni a honlapunkon.

(Fotó: TASZ/Facebook)

Cívishír: – A kormányoldal azt állítja, hogy az ellenzéknek játszanak, és a 2006-os rendőrterror idején nem voltak annyira aktívak, mint ahogy az egy emberi jogokat védő szervezettől elvárható lenne. Mit gondolnak erről?
Jakkel Barbara: – A TASZ az államtól és pártoktól függetlenül működő jogvédő szervezet, amely mindig a hatalmon lévők mulasztásaival vagy visszaéléseivel szemben képviseli a polgárok érdekeit. Ugyanaz volt a missziónk a 2000-es években, ami most is, és a 2006 őszi rendőri fellépések kapcsán több tüntetőt is képviseltünk. Olyan személyek védelmét, illetve jogi képviseletét láttuk el, akik ellen büntető- vagy szabálysértési eljárás indult, illetve ők maguk tettek feljelentést a rendőrök ellen. Négy ügyfelünk előzetes letartóztatásban is volt, de végül minden büntetőügyben megszüntették a nyomozást, a szabálysértési ügyekben pedig úgy döntött a bíróság, hogy nem vonhatók felelősségre ügyfeleink. Az eljárásaink során derült fény arra, hogy a rendőrség minimálisan sem tartotta be a gumilövedékek bevetésére vonatkozó jogszabályi előírásokat, és mi tártuk a nyilvánosság elé azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a rendőrségnek nem lett volna joga használni ezeket a fegyvereket. 

Cívishír: – Jelentős részben külföldi forrásokból finanszírozzák tevékenységüket. Mit gondolnak arról, hogy Soros-bérenceknek tartja Önöket a kormánypárti média és majdhogynem az egész tábor?
Jakkel Barbara: – A TASZ gazdálkodása évek óta átlátható és nyilvános, pályázatokból és adományokból finanszírozzuk a tevékenységünket, erről a honlapunkon részletesen is lehet olvasni. Büszkék vagyunk rá, hogy nagyon sokan támogatnak minket rendszeres adománnyal és/vagy az adójuk egy százalékával. A rendszeres és egyszeri adományozók, egy százalékos  felajánlók száma az elmúlt években jelentősen növekedett, ebből is látszik, hogy olyan ügyeket képviselünk, amelyek a magyar emberek szerint fontosak. 

Cívishír: – Melyik eddigi eredményükre a legbüszkébbek?
Jakkel Barbara: – Minden ügyfelünkre nagyon büszkék vagyunk, akik vállalták, hogy akár bíróságra is menjenek jogaik védelméért. Szervezetként büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évben több mint 4000 esetben nyújtottunk ingyenes jogsegélyt, jelenleg 200 ügyünk van a bíróságon, 2 millió alkalommal tájékozódtak a polgárok tájékoztató anyagainkból, és természetesen arra is, hogy már három városban van irodánk, Budapesten, Pécsen és Debrecenben. Eredményeinkről rendszeresen beszámolunk hírlevelünkben és blogunkban, aki szeretne többet megtudni a szervezetről, érdemes követnie minket ezeken a felületeken.

(Fotó: TASZ/Facebook)

Cívishír: – Ügyvédeket keresnek az ország bármely pontján. Milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik a TASZ-nál szeretnének dolgozni?
Jakkel Barbara: – A részletes felhívás és feltételrendszer a honlapunkon megtalálható, de egyébként a legfontosabb, hogy azonosulni tudjon az alapértékeinkkel.

Cívishír: – Debrecenben miért most került sor az irodanyitásra?
Jakkel Barbara: – A regionális programunk missziója az, hogy országszerte elérhető legyen a TASZ jogvédő tevékenysége. E misszió megvalósulása érdekében 2020-ban célul tűztük ki, hogy 2023-ra három vidéki irodát nyissunk meg. Másfél éve Pécsett nyitottuk meg az első regionális irodánkat, idén Debrecenben, a harmadik iroda megnyitása 2023-ban várható. 

Sok munka kellett ahhoz, hogy eljussunk idáig, egy iroda megnyitásának az előkészületei akár évekbe is telnek. Mostanra jutottunk el ebben a folyamatban oda, hogy van mit ünnepelni a debreceni lakosokkal, hiszen egy eredményes időszak van a hátunk mögött. Ennek egy mérföldköve a hivatalos irodanyitó.

Cívishír: – Az iroda megnyitásával tehát egy hosszú távú céljuk valósult meg. Miért lényeges az, hogy stabilizálják jelenlétüket ebben a régióban?
Jakkel Barbara: – A TASZ egy jogsegélyező, jogtudatosító és jogfejlesztő szervezet egyben. Fő célunk, hogy minél több jogsérelmet elszenvedő állampolgár számára tudjunk segítséget biztosítani. Emellett a műhelyeinkkel, workshopjainkkal azért dolgozunk, hogy minél több olyan polgár legyen a régióban, akik képesek kiállni magukért és a közösségükért.

Jakkel Barbara: – Hol található az iroda pontosan? Hogyan fog működni az ügyfélfogadás?
– Debrecen belvárosában, a Piac utcán található az irodánk, személyes jogsegélyre előzetes időpontfoglalással lehet jelentkezni a honlapunkon is megtalálható e-mail címen. 

Krajnik Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.