Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni gyerekek, akik jobb híján itthon, a városban nyaralnak

| 2022. 07. 01. | 19:22:00
A szülőknek az étkeztetést kell fizetniük. Vagy még azt sem.
Debreceni gyerekek, akik jobb híján itthon, a városban nyaralnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ez évi debreceni nyári gyermekfelügyeletről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke és Tóth Zoltán, Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének intézményvezető-helyettese 2022. július 1-jén.

Amint azt Széles Diána elmondta, bár a nyári gyermekfelügyelet minden önkormányzat számára kötelezően ellátandó feladat, azonban Debrecen, mint gondoskodó város, széles körű együttműködés keretében, sok szervezet, intézmény bevonásával, önkéntesekkel, pedagógusokkal együtt szeretné minél színesebbé, tenni azoknak a gyermekeknek a nyarát, akiknek elhelyezését, felügyeletét szüleik nem tudják megoldani. S azt is szeretné a város, ha a szülők éreznék azt, hogy aki az idén július 1-jétől augusztus 19-ig tartó debreceni nyári gyermekfelügyeletet igénybe veszi, az biztonságban tudhatja a gyermekét. A helyszín az Ibolya Utcai Általános Iskola, de a szervezők innen minden héten kirándulni is viszik a gyerekeket. Bár az előzetes jelentkezési határidő már lezárult – melynek nyomán 273 gyerek veszi igénybe a nyári felügyeletet –, Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének internetes honlapján (www.gyervi.hu) továbbra is van lehetőség a jelentkezésre. Fontos feltétel, hogy a gyermek debreceni lakóhellyel rendelkezzen.

A nyári gyermekfelügyelet minimálisan terheli meg a családok költségvetését, hiszen gyakorlatilag csak a napi étkezés térítési díját kell kifizetni – hasonlóan, mint tanév közben az iskolában –, és mivel a gyerekek jelentős része ingyenes étkeztetésre jogosult, sokaknak így teljesen ingyenes a nyári gyermekfelügyelet. Debrecen önkormányzata 10 millió forintot fordít a nyári gyermekfelügyelet működtetésére, amit a Debreceni Karitatív Testület még 1,5 millió forinttal egészít ki.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke közreműködésük kapcsán azt emelte ki, hogy a napi rendszerességű színes programok megvalósítását számos önkéntesük segíti, akik közt sok az idős. Ily módon nem csupán a programok nyújtanak élményt a gyerekeknek, hanem afféle nagymama-unoka kapcsolatok is kialakulnak, ami még bensőségesebbé, még családiasabbá teszi az itt tartózkodást a gyerekek számára.

Tóth Zoltán, Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének intézményvezető-helyettese fontosnak tartotta kiemelni, hogy a pandémia időszakát követően idén végre korlátozások nélkül szervezhették meg a nyári gyermekfelügyeletet. A gyerekekkel összesen 29 pedagógus foglalkozik, akiknek a munkáját gyógypedagógusok, valamint koordinátorok is segítik. Fontos küldetése ennek a nyári tábornak, hogy kimozdítsa a gyerekeket a virtuális térből, és olyan más alternatívákat nyújtson számukra, melyek szabadidejük hasznos eltöltéséhez járulnak hozzá a nyár folyamán. Lesznek hagyományőrző napok, középkori napok, retró napok – ahol megidézik az 1970-es, 1980-as évek világát divatbemutatóval, „Három kívánság”-műsorral és sok-sok retró zenével.

       

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kiválóan teljesítettek a Debreceni Egyetem sportolói
Kiválóan teljesítettek a Debreceni Egyetem sportolói
A hagyományokat követve, díjakkal is elismerték a sportemberek teljesítményét.
Hirdetés
Hirdetés
„Csipogó-ügy": a kormány szerint  nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot
„Csipogó-ügy": a kormány szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot
Az érintett cégnek nincs magyarországi gyártó- és telephelye - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés