Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vaszkó Imre: nagyon nehéz dolga lesz a következő kormánynak

| 2022. 04. 04. | 00:02:00
Debreceni ellenzékiek a részvételről, a várakozásokról, a háborúról.
Vaszkó Imre: nagyon nehéz dolga lesz a következő kormánynak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ellenzéki összefogás debreceni eredményváróján jártunk április 3-án. Este nyolc óra után hat-hét asztalnál kisebb-nagyobb társaságok kóláztak, szendvicseztek, beszélgettek és figyelték a televíziós híreket. Debreceni önkormányzati képviselőket kértünk arra, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre; Madarasi István az MSZP, Szabó Bence a Momentum, Vaszkó Imre a DK helyi politikusa.

Mit szól a részvételhez?
Madarasi István: Ha a részvétel közelített volna a 75 százalékhoz, akkor az azt mutatta volna, hogy valamilyen emberi vélemény hangosítására volna társadalmi szükség. A mostani részvételi adatok számomra azt üzenik, azok mentek el, akik négy éve is megtették. Új szavazókat azonban nem nagyon sikerült megszólítania egyik tömbnek sem.  

Szabó Bence: 2018-ban a teljes ellenzéki oldal úgy hitte, hogy a viszonylag magas részvétel neki dolgozik, majd kiderült: nem. A részvételi adatok becsapósak. Majd az eredményekből kiderül, ki mozgósított hatékonyabban.

Vaszkó Imre: A magas részvétel nekünk fog kedvezni, mert az ellenzéki összefogás sok olyan embert megszólít, akik eddig nem mentek el szavazni.

[Beillesztett cikk: Mi lesz, ha elbuknak? Kósa Lajost és Varga Zoltánt kérdeztük]

Milyen eredményt tart reálisnak?
Madarasi István: A Fidesz mozgósítása olyanokra is hatott, akik nem rájuk szavaztak. A várakozásom az, hogy legalább egy szavazattal az ellenzéki összefogás győz.

Szabó Bence: Szoros eredményt várok, de nem tudnám megmondani, melyik oldalra billen. Kétharmada senkinek nem lesz, pár mandátum dönt majd.

Vaszkó Imre: Irreálisnak tartom a Mediántól 19 óra után idézett 122-77-es mandátummegoszlást, én ennél sokkal szorosan eredményt várok. Akár ellenzéki győzelmet is. Két részből áll majd a parlamenti patkó: a Fidesz-KNDP és az ellenzéki összefogás helyeiből. Helyben a hajdú-bihari 1. és 2. számú egyéni választókerületben tartom lehetségesnek az ellenzéki győzelmet.

Mennyire tart az ukrán-orosz háború kiszélesedésétől?
Madarasi István: Szkeptikus vagyok. Félek ettől. Abban bízom, hogy az EU-nak elég ereje van kordában tartani a belső viszályokat. Még jobban össze kell zárnia a tagállamoknak a NATO-t is beleértve.

Szabó Bence: A NATO olyan biztonságot nyújt, amelyre tekintettel kis esélye van a háború kiszélesedésének. Nem az eszkaláció a fő félelmem, hanem az, hogy a háború jelenleg is zajlik. Sajnálom az otthonaikat elhagyni kényszerülő ukránokat. Szerintem nem szabadna tétlenül nézni egy ország elfoglalását.

Vaszkó Imre: Egyáltalán nem. Az orosz invázió kifújt, állóháború alakult ki, Putyin kapaszkodik az eddigi kevés eredményébe, azokat próbálja megtartani. Továbbá a NATO védelme mindent felülír, az Észak-atlanti Szövetséggel való harcot senki nem meri bevállalni.

Magas infláció, a háború nyomában gazdasági visszaesés, egyre súlyosabb államháztartási hiány: megúszhatók-e a megszorítások, bárki alakítson is kormányt?
Madarasi István: Ne mondjuk azt, hogy „megszorítások", az pejoratív. Egy költségvetési átrendezés nem feltétlen jár megszorításokkal. Ha az oligarcháknak kevesebb jut, a kevéssé fontos beruházásokra nem költünk annyit, akkor nem az emberektől kell elvenni. Olyan intézkedésekre lesz szükség, amelyek minél kevesebb fájdalommal járnak.

Szabó Bence: Ha a Fidesz marad, a megszorítások nem megúszhatók, hiszen az EU-s pénzek nem vagy lassan, kis részben fognak ideérni. Ezen támogatások nélkül a költségvetési hiány csökkentése nem kivitelezhető. Ellenzéki kormány esetén orvosoljuk a demokratikus berendezkedés deficitjét, ezáltal számíthatunk az EU-s támogatásokra, így megúszhatjuk komolyabb megszorítások nélkül.

Vaszkó Imre: Nem megúszhatók, Orbán Viktor is beszélt erről a napokban. Nem az oroszokkal kell megküzdenünk, hanem az inflációval és a gazdasági visszaesés-stagnálással. Nagyon nehéz dolga lesz a következő kormánynak; az ellenzéki összefogás az EU-val szoros együttműködésben úrrá tudna lenni a nehézségeken.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.