Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz, ha elbuknak? Kósa Lajost és Varga Zoltánt kérdeztük

| 2022. 04. 03. | 17:08:00
A legnagyobb figyelmet vonzó debreceni párharc két főszereplőjével beszéltünk április 3-án.
Mi lesz, ha elbuknak? Kósa Lajost és Varga Zoltánt kérdeztük
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mire számít Kósa Lajos és fő ellenfele, Varga Zoltán (debreceni 1-es számú egyéni választókerület) a nap végén? Milyen következményekkel járna a magyar miniszterelnök által jósolt „mély európai gazdasági válság”? Milyen terepe lehet a hazai jobb- és baloldal együttműködésnek? Szavazataik leadása után kérdeztük a két debreceni politikust április 3-án. Mindkettejükre igaz, hogy ha el is buknak egyéniben, előkelő pártlistás helyük miatt (Kósa a 6., Varga a 18.) be fognak jutni a Parlamentbe.  

Milyen választási részvételre számít?
Kósa Lajos: Ötvenkilenc-hatvannégy százalék közötti részvételre számítok.

Varga Zoltán: Aránylag magas részvételi arányra számítok, ebbe persze beleszólhat az időjárás. Hetvenhat-hetvenhét százalék!

Hány százalékot ad magának a nap végére? És a pártjának?
Kósa Lajos: Ötven százalék körüli támogatottságom lesz. Azt hiszem, fogom tudni folytatni a debreceniek képviseletét egyéni képviselőként, ahogy 1998 óta mindig megkaptam a bizalmat. A Fidesz szempontjából 120-130 közötti parlamenti helyre jogosító eredményt várok, ez szintén 50 százalék körüli listás szavazati támogatást jelent.

Varga Zoltán: Tényleg nem mondanék számot, már csak azért sem, mert egy végtelenül aljas, szemét 12 éven, valamint egy totális hazugságokon alapuló kampányon vagyunk túl. Olyanokat olvasok magamról, hogy el vagyok képedve. Egy normális világban azt feltételezni, hogy megválasztásom esetén kikapcsolom az óvodában a gázt? De ezt harsogja a közszolgálatitól kezdve minden médium, itt, helyben is. Ez nagy mértékben befolyásolja a kampány hangulatát. Ezek ellenére bízok abban, hogy a kormányt és Kósa Lajost is sikerül elküldeni oda, ahová valók. Orbán piti, lábszagú rendszere a világ felé már megbukott, kérdés, a mérhetetlen propaganda mellett észrevették-e ezt a magyar választók…

Kósa Lajos két lányával szavazott a Szoboszlói Úti Általános Iskolában

Lázár János úgy döntött, fejtette ki egy interjúban, hogy ha veszít a maga Hódmezővásárhely-központú egyéni választókerületében, akkor felhagy a politizálással. Le is húzatta magát a Fidesz listájáról. Amennyiben Ön nem nyer egyéniben, milyen személyes konzekvenciát von le belőle?
Kósa Lajos: Konzekvenciát a múltból vonunk le. Ezért, mivel nem látok a jövőbe, arra vonatkozóan nem tudok efféléket levonni. Ez a „ha így lesz, ha úgy lesz” kérdéstípus tőlem távol áll. Április 3-án este tíz-tizenegy óra körül tudok erre válaszolni.

Varga Zoltán: Azt, hogy tovább kell küzdeni, mert felelősséggel tartozunk a népnek. Nem a választók a hibásak a kialakult a helyzetért, mert hazugságban, gyűlöletcunamiban tartják őket. Annyira szürreális lett a világ, olyan mértékig ferdítik el a valóságot, ami egy átlagos választó számára már nem teszi lehetővé az objektív döntést. Ez az Orbán-rendszer legnagyobb bűne. De sajnos működik.

Az orosz-ukrán háború előjátéka egy globális hatalmi átrendeződésnek vagy nem tart a hadicselekmények kiszélesedésétől?
Kósa Lajos: A harmadik világháborút mindenképpen el kell kerülnünk, hiszen az az általunk ismert világ végét jelentené. Minden olyan próbálkozás életveszélyes, amilyennel Márki-Zay is jön, hogy „ez a mi háborúnk”, ahová „küldeni kell katonát, fegyvert”. Miközben a NATO-nak nincs ilyen döntése, nincs ilyen javaslata. A baloldali álláspont életveszélyes. Békét akarunk, kiállunk Ukrajna területi épségéért, elítéljük az orosz agressziót, de nem szabad belesodródnunk ebbe a háborúba.

Varga Zoltán: Ha az előbbi, akkor nagy bajban leszünk. Európa és a világ normális része azon fáradozik, hogy ez ne történhessen meg. Az, hogy a határainktól nem messze rakétáznak vagy bombával csurig töltött orosz drónok húzhatnak át felettünk, nagy mértékben Orbán pávatáncának is a következménye. A világ normális, Putyin hülye, Orbán a csatlósa – egyedül fognak maradni.

[Beillesztett cikk: Beleszólnának a Kósa-Varga párharcba]

A miniszterelnök április elsején Székesfehérváron azt mondta, hónapokon belül mély európai válság jön. Hogyan érintheti ez a magyarokat és Debrecent?
Kósa Lajos: Oroszország és Ukrajna háborújával olyan termelési kapacitások estek ki, olyan ellátási láncok szakadtak meg, amelyet nemcsak Európa, hanem az egész világ megérez. Gondoljunk a félvezetők, a speciális acélipari termékek vagy akár a gabona előállítására. Ezt csak akkor lehet átvészelni, ha olyan kormányunk van, amelyik mindenkor kiáll a magyar érdekek mellett. Látszik, hogy az EU döntéshozói nem számolnak a magyar érdekekkel, ugyanis mindenki a saját szempontjait nézi. Azok az országok, amelyek nincsenek kiszolgáltatva az orosz gáznak, például a franciák, a spanyolok, az teljesen eltérő állásponton lesz, mint a németek, a szlovákok vagy éppen mi. Ha elfogadjuk a magyar baloldal tanácsát, és bevezetjük az energiakorlátozást, akkor nem egyszerűen fázni fogunk, hanem megáll a gazdaság. Ebben az esetben Debrecen fejlődése is megtörik.

Varga Zoltán: Ha kormányváltás lesz Magyarországon, Európa segíteni fog a nehéz gazdasági helyzet konszolidálásában. Az orbáni jóslat egyenes következménye annak a 12 évnek, mely során ő és gazember haverjai szétlopták az országot. Ha Orbánék maradnak, az Debrecenre nézve is szörnyű következményekkel fog járni. Ez a rendszer egy eurócentet sem fog kapni Brüsszeltől, aminek a városunk is kárvallottja lesz. A debreceni költségvetés 13 százalékban EU-s forrásokra támaszkodik. A helyi fideszes vezetést bűnösnek tartom abban, hogy nem fordítottak elég energiát a kis- és közepes vállalkozások támogatására, helyette a külföldi nagytőkét próbálta letelepíteni. 

Varga Zoltán a Csapókertben adta le a szavazatát

Ön nyitott-e, látja-e értelmét nagy közös nevezők keresésének a két meghatározó politikai tömb között?
Kósa Lajos: Kompromisszumokra mindig nyitott vagyok, de itt alapkérdésekben nincs egyetértés. Mi békét akarunk, ők meg belesodródni a háborúba. Az ellenzék olyan módon, olyan ügyek mellett tör lándzsát, hogy ott megállapodás nem lehetséges. Nem lehet félig belekeveredni a háborúba, nem lehet félig elzárni a gázcsapot. Amennyiben az ellenzék a nemzet sorsát érintő kérdésekben változtat, akkor természetesen lehet kompromisszum. Olyan háború tört ki a szomszédban, amelynek az egyik résztvevője atomnagyhatalom, s már az elején kimondták: bárki, aki beavatkozik, olyan válaszcsapásra számíthat, amilyen még nem volt a világtörténelemben. Javaslom, ezt mindenki fordítsa le magának… Nagyon messze van a közös nevező, megmondom, miért: az ellenzék egyetlen üzenete, hogy Orbán takarodj, Fidesz takarodj. Akkor hogyan kössünk kompromisszumot?

Varga Zoltán: Amikor országgyűlési képviselő lettem, az első dolgom volt leülni Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével, s felajánlani a számára a segítségemet. Hiszen tudjuk jól, egy országgyűlési képviselő fő feladata lobbizni a saját közösségéért, akár a saját kormányával szemben is. A mai eredménytől függetlenül tudom mondani, hogy a józan debrecenieknek lesz képviselete a Parlamentben, s Varga Zoltánnak fogják hívni. Kormányon és ellenzékben egyaránt hajlandó vagyok együtt dolgozni Papp Lászlóval, hatékonyabban, mint Kósa Lajos.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Sulyok Tamás a holokauszt-emléknapon beszélt apja vitatott múltjáról
Sulyok Tamás a holokauszt-emléknapon beszélt apja vitatott múltjáról
Megrendítette, amit a lassan 40 éve halott apja múltjáról elé tártak a nyilvánosságban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Immár leírhatjuk: újra lesznek DVSC–Szpari rangadók az NB I-ben!
Immár leírhatjuk: újra lesznek DVSC–Szpari rangadók az NB I-ben!
Debrecenben is sokan várják vissza a nyíregyháziakat.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!