Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceniek, ideje elhagyni a komfortzónát! Ingyen!

| 2021. 10. 18. | 19:13:00
Különleges programba vág a város, a cél minden városlakót egészségesebb élethez segíteni.
Debreceniek, ideje elhagyni a komfortzónát! Ingyen!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Október 26-tól ingyenes, rendszeres, több városrészben elérhető közösségi sport- és egészségügyi szűrőprogramot indít a debreceni önkormányzat annak érdekében, hogy az aktív mozgás révén javuljon a debreceniek egészsége.

A város egészét érintő programról van szó a Mozdulj, Debrecen! kezdeményezéssel, amelyből mozgalom válna a jövőben – vezette fel Papp László az október 18-i sajtótájékoztatót. A polgármester leszögezte: 2002-ben, 2008-ban és 2020-ban is elkészült a városi egészségterv, méghozzá olyan komoly megállapításokkal, felismerésekkel, mely szerint a debreceniek 58 százaléka elhízott (a legutóbbi felmérés nem éppen hízelgő eredménye).

– A városlakók jelentős része érrendszeri megbetegedésekkel, magas vérnyomással, túlsúllyal, cukorbetegséggel küzd. Ezért szeretnénk aktív sportra ösztönözni, másfajta szemléletet meghonosítani, jó irányba mozdítani az egészségről való gondolkodást. Aki követi a fejlesztéseket, az tudhatja, hogy az elmúlt években több lakótelep megújult, városszerte kültéri kondiparkok, sportpályák épültek a Libakerttől a Vénkerten át a Tócóvölgyig. S jelenleg is zajlanak ilyen beruházások, például az Újkertben vagy éppen kezdődik, mint a Tócóskertben. Három városrészben (Nagyerdő, Tócóvölgy, Csapókert) rekortán futópálya áll rendelkezésre. Azaz nagyjából lefedtük a várost  kültéri sportolási lehetőséggekkel. Eljött az idő kilépni a komfortzónából!

– adta ki a jelszót Papp László, hozzátéve, a pandémia idején mindez különösen fontos, hiszen a tapasztalatok szerint a mozgásgazdag életmód a betegségekkel szemben is védettebbé tesz.

Nem kell megijedni, ez már a haladó szint. Kezdőknek gerinctorna és jóga a kínálat

Széles Diána alpolgármester kiemelte: a Mozdulj, Debrecen! október 26-tól indul, a foglalkozások keddenként és csütörtökönként azonos időpontokban kezdődnek hét helyszínen. Így 15.30-16.30 között kezdő gerinctorna, 17-18 óra között jóga, Pilates-torna, szabadtéri frissítő torna keretében lehet mozogni.

– A Debreceni Egyetemmel közös kezdeményezéssel ajtót nyitunk, de belépnie, eldöntenie, hogy kíván-e tenni az egészségéért, mindenkinek egyénileg kell – fogalmazott. Mint mondta, a csatlakozók szakszerű segítséget kapnak a programban résztvevő szakemberektől, legyen a kérdés életmódváltáshoz, táplálkozáshoz vagy más, az egészségünkhöz kötődő felvetés. A Mozdulj, Debrecen! önálló internetes oldalt kapott a tudnivalókkal, továbbá nyílt Facebook-csoportot is létrehoztak.

Az első foglalkozást – bemutató jelleggel – rögtön meg is tartották a sajtótájékoztató után…

– A Mozdulj, Debrecen! alkalmaival ingyenes, önkéntes egészségügyi szűréseket tartunk, probléma esetén segítünk elindulni a megoldás felé. A szűrésekben havi tematika is megjelenik. Októberben a mellrák kapcsán önvizsgálati módszereket lehet eltanulni, novemberben ujjbegyből vett vérminta alapján prosztataszűrést végeznek, decemberben pedig a cukorbetegség lesz előtérben, korszerű méréssel – emelte ki Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.  

Gesztelyiné Zsuga Judit, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja rámutatott: a helyieket is elsődlegesen azok a krónikus betegségek sújtják, amelyek a rossz szokásokra vezethetők vissza. – A kórképek kezelése akkor lesz a legjobb, ha a gyógyítás az életmódváltással kezdődik. Ez elméletben könnyű, gyakorlatban viszont a legnehezebb, hiszen napi ritmust, új szokásokat kell kialakítani. Az egészségterv  azt mutatja, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy többet is tehetnének az egészségükért. A Mozdulj, Debrecen! az elhatározás valóra váltásához nyújt segítséget – ajánlotta a programot.

[Beillesztett cikk: Varga Zoltán: a legsúlyosabb magyar népbetegség a lustaság]

Fontos: a zárttéri programok védettségi igazolványhoz kötöttek. Polifoamot (vagy amin tornázhatnak) vigyenek magukkal és megfelelő ruházatban menjenek!

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.