Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járvány ellenére többen választották Debrecen büszkeségét, mint tavaly 

| 2021. 09. 15. | 19:36:00
Az Aquaticum menőnek bizonyul; bő tíz százalékos emelkedés a vendégéjszakákban.
A járvány ellenére többen választották Debrecen büszkeségét, mint tavaly 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt évi 161 ezer látogató után idén 173 ezren vették igénybe a 2020-ban átadott debreceni Aquaticum strandot; míg a tavalyi három nyári hónapban 132 ezer vendégéjszakát töltöttek a cívisvárosban, addig most júniusban, júliusban és augusztusban 147 ezret; a világjárvány miatt a külföldi turistákra még várni kell, de az ősszel már Debrecenben is felívelő légi közlekedés az idei esztendő turisztikai forgalmát is megdobhatja, bár ettől jelentős változás inkább 2022-ben remélhető – hangoztatta szeptember 15-i sajtótájékoztatóján Papp László.

A debreceni polgármester a kormány járványkezelését méltatva emlékeztetett, az oltási kampány eredményeként „a nyár idejében elkezdődhetett” (a 2020-as első hullám miatt az új strand csak júniusban nyithatott meg, idén viszont már májusban). Közlése szerint a helyi szállodák túlnyomó többsége telt házzal üzemelt, augusztusban „szinte csak protekcióval lehetett szobához jutni”. – A városban szükségszerűek a szállodaipari fejlesztések, amit jelez, hogy egyet már javában építenek, a Darabos utcainak éppen nekifognak, míg a harmadik az Aquaticum Debrecen Kft. beruházásában előkészítés alatt áll – mondta. Hozzátette: Debrecenben végig kulturális, sport és más szórakoztató programokkal telt a nyár, a Campus Fesztiváltól a 3x3-as kosárlabda mérkőzéseken át a virágkarneválig, összesen 387 ezren váltottak jegyet különféle eseményekre, hozzájárulva a turisztikai ágazat újraéledéséhez. Sokat remélnek attól is, hogy a Wizz Air szeptemberben, októberben újraindítja a Tel-Avivot és Moszkvát célzó debreceni járatait, s Kijev is megjelenik az innen elérhető városok között. Megjegyezte: a Wizz Airrel igyekeztek olyan járatokban megállapodni, amelyekkel Debrecen turizmusa is a lehető legjobban járhat.   

Az Aquaticum strand látogatottsága kapcsán megjegyezte, az első időszakban a belépés az védettségi igazolványhoz volt kötve. A polgármester arra is kitért, hogy a bevárosban három új étterem nyílt idén.

A Debrecent, Hajdúszoboszlót és a Tisza-tavat magában foglaló turisztikai régió a harmadik legnépszerűbb volt országosan ezen a nyáron.   

Szlovákiából, Lengyelországból csalogatnak

Széles Diána alpolgármester közölte: idén a belföldi vendégek pótolták a külföldieket, ugyanakkor az ő feladatuk a VisitDebrecen (az önkormányzat turizmusfejlesztő cége) munkatársaival együtt a szezonalitással járó ingadozás enyhítése. Magyarul: a nyári hónapokon kívül is folyamatosan legyen annyi turista a városban, amennyi már jelentős szerepet játszik a szállodák, a vendéglátó egységek forgalmában.

A pandémia Széles Diánáék munkáját is átírta, jelenleg elsődlegesen olyan országokban népszerűsítik Debrecent, ahonnan még autóval is viszonylag könnyen elérhető a cívisváros és Hajdúszoboszló (Szlovákia, Lengyelország). Eseményturizmus, wellness, rövidebb városlátogatások: ezekre lehetnek a következő hónapok irányai, s persze a világjárvány előtt sikeres izraeli (Tel-Aviv) és oroszországi (Moszkva) kapcsolatok regenerálása. – A járványt megelőző 2019-es rekordév, az „aranykor” újbóli elérése érdekében dolgozunk, az iparági szereplőknek olyan szolgáltatási csomagokat kell összeállítania, amely a jelenlegi körülmények mellett elérhető közönségre szabott – mondta. A politikus megjegyezte, mí Budapesten vendéglátóhelyek zárnak be, addig Debrecenben újak nyílnak.

Hogy az emlegetett rekordév milyen távolságra van, arra a Cívishírnek az alpolgármester azt felelte: a 2019-es 421 ezer vendégéjszaka eléréséhez még 30 százalékos ugrásra volna szükség az év hátralevő részében. Szerinte ez akár teljesíthető is lenne. De csak akkor, ha nem lesznek újbóli járványügyi korátozások, továbbá sikeresen újraindulnak a Wizz Air debreceni járatai (a kettő nyilván összefügg).Hozzátette: az „aranykorhoz” való visszatérés időbe fog telni, viszont akkor – a futó szállodaberuházásokkal megerősödve – túl is szárnyalhatóak a 2019-es rekordok.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Választás: Hajdú-Biharban a Fidesz már összegyűjtötte az aláírásokat
Választás: Hajdú-Biharban a Fidesz már összegyűjtötte az aláírásokat
A listaállításhoz 2669 ajánlást kellett gyűjteni.
Hirdetés
Hirdetés
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
A magyar kardcsapat a harmadik helyen végzett.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.