Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem tudta megtörni a vírus Hajdúszoboszló fejlődését

| 2020. 08. 24. | 10:47:00
Új munkahelyek és adóbevétel-növekedés várható. Interjú Czeglédi Gyula polgármesterrel.
Nem tudta megtörni a vírus Hajdúszoboszló fejlődését
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Hajdúszoboszlón a legjobban a „kicsik” szenvedték meg a járványt, akik mini szálláshely-szolgáltatásból, néhány szoba, apartman kiadásából élnek. Van, aki lehúzta már a rolót? 
Czeglédi Gyula: Erről szó sincs, sőt a Kisfaludy-pályázat kapcsán, melyben szobánként egymillió forint támogatást lehetett nyerni fejlesztésre, még azok is aktivizálódtak, akik vállalkozásukat eddig szüneteltették. Néhány vállalkozónak ez főtevékenység, tehát megélhetés, de a túlnyomó többségnek jövedelemkiegészítést jelent.

Cívishír: Hogyan vészelik át a nagy szállásadók és a szállodák ezt a nehéz időszakot Hajdúszoboszlón?
Czeglédi Gyula: A nagy szállodák túlnyomó többsége a leállás időszakát karbantartásra, takarításra és a személyzet továbbképzésére használta, többségében rövidített munkaidőben, állami segítséggel.

Cívishír: A multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok máris kampánytéma Hajdúszoboszlón. Mik a tervek, mennyi állami támogatásra számítanak, és mekkora méretben gondolkodnak? 
Czeglédi Gyula: A multifunkcionális csarnokkal kapcsolatban csak sajnálatomat tudom kifejezni, hogy a Momentum jelöltje keményen nekiment a város ez irányú elképzelésének. Nemcsak a polgármesteri programomban szerepel, hanem a márciusi testületi ülésen jóváhagyásra kerültek az irányszámok és a funkciók, melyek szeretnénk, ha megvalósításra kerülnének az épületben. Éppen amiatt írtunk ki országos tervezői ötletpályázatot, hogy az elgondolásainkat és a létesítmény elhelyezését a szakemberek miként képzelik megvalósítani. Közismert, hogy Hajdúszoboszló alig rendelkezik fedett térrel, hiszen mind a sportház, mind a művelődési központ 400 fő befogadására alkalmas. Ez a kétezer fő körüli befogadóképességű új létesítmény, mint egy falat kenyér, úgy hiányzik a város további működése és élhetősége szempontjából. Látva a hasonló nagyságú településeken végbemenő fejlesztéseket, úgy gondolom, hogy Hajdúszoboszló eddigi turisztikai sikereire tekintettel megérdemel egy ilyen multifunkcionális csarnokot 100 százalékos állami támogatásból.

Cívishír: Hajdúszoboszló 8-as körzetében szeptember 13-án választanak. Ennek az eredménye befolyásolhatja a közgyűlési munkát? 
Czeglédi Gyula: A szeptember 13-i választás eredménye lényegében nem befolyásolja a képviselő testület további munkáját, hiszen jelenleg is az engem támogató csoport minősített többséggel rendelkezik.

Cívishír: Ön ki mellett teszi le a voksát és mennyire veszi ki a részét a kampányból?
Czeglédi Gyula: Természetesen az engem támogató Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért csoport alelnökét, Nagy Balázst támogatom személyemmel, tanácsaimmal, illetve a későbbiekben lakossági fórumon való részvétellel.

Cívishír: A járvány miatti fürdőbezárás következtében mekkora kieséssel számol a Hungarospa a 2020-as üzleti tervében? 
Czeglédi Gyula: A város képviselő-testülete júniusban kapott tájékoztatást a Hungarospa várható eredményéről. Ez alapján több mint 700 millió forint veszteség elszenvedésével számolunk.

Cívishír: Mennyivel kevesebb bevétele keletkezik az önkormányzatnak, mennyiben befolyásolja ez a város idei beruházásait, üzemeltetését? 
Czeglédi Gyula: Körülbelül egy milliárd forinttal lesz kevesebb mozgástere városunknak a világjárvány okozta hatások miatt. Emiatt elsősorban a még el nem indított beruházások leállítása, illetve jövő évre történő átütemezése vált szükségessé. Üzemeltetésben csak a leállás miatt keletkezett megtakarításokkal számoltunk.

Cívishír: A koronavírus miatt az ügynevezett Prémium Zóna átadása egy évvel csúszik; miért nevezhető ez stratégiai beruházásnak a fürdő szempontjából, vagyis mit foglal magában és mit várnak a projekttől?
Czeglédi Gyula: A Prémium zóna a strandfürdő részeként jön létre, és magas minőségű, új fürdőegységet, új szolgáltatási kínálatot jelent. Stratégiai beruházásnak tekinthető abból a szempontból, hogy a vendégek mindig az újdonságot keresik. A beruházás létrejöttétől a fajlagos árbevétel és a vendégelégedettség növekedését várja a Hungarospa.

Cívishír: Stratégiai együttműködési szerződést köt a város a megyei önkormányzattal és a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökséggel, milyen előnyöket hozhat ez a város számára? 
Czeglédi Gyula: Nem szeretnénk semmilyen etikátlan előnyhöz jutni a tervezett együttműködési megállapodás révén, azt viszont szeretnénk, hogy javuljon Hajdúszoboszló megyén belüli pozíciója, együttműködési készsége és informáltsága. Az előző vezetés sok kritikát kapott helyben amiatt, hogy bizonyos pályázatiforrás-szerzési lehetőségek elmentek mellette kellő figyelem, akarat hiányában.

Cívishír: Úgy tudni, az óriáskerék üzemeltetője – nyilván a járvány hatására – felbontaná az önkormányzattal kötött szerződését, mit jelent ez a gyakorlatban?
Czeglédi Gyula: Nem nyilvánvaló, hogy az óriáskerék üzemeltetője a járvány hatására bontaná fel az önkormányzattal kötött korábbi szerződését. A hivatal és én magam is mindvégig rugalmasan álltunk a vállalkozó kéréseihez, például későbbi díjfizetést, illetve 45 méteres helyett 30 méter átmérőjű óriáskereket is elfogadtunk volna. Több hetes halogatást követően június végén írásban közölte szerződésbontási szándékát. Ebben a helyzetben önkormányzatukat jelentős anyagi és erkölcsi kár érte, az ügy jogi útra terelése folyamatban van.

Cívishír: Kérjük, értékelje az elmúlt évet, amit polgármesterként a város szolgálatában töltött!
Czeglédi Gyula: Senki sem arra számított, hogy néhány hónapos munkálkodást követően a pandémia következtében minden terv felborul és több hónapos védekezésre kényszerül a világ a vírus ellen. Önmagában már az is nagy eredmény, hogy a város lakossága fegyelmezett magatartásával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Hajdúszoboszlón a járvány jelentős mértékben nem terjedt el. Az önkormányzati forrásokhoz jelentős mértékű adományok érkeztek vállalkozóktól, melyet ezúton is köszönök. A leállított közterületi és intézményi fejlesztések nem maradnak el, csak később valósulnak meg.

  • Sikerült a település vállalkozóival együttműködő, bizalmi légkört kialakítani és a fejlesztéseik segítésében az önkormányzatnál létrehozott vállalkozásfejlesztési csoport, valamint én magam és egyik alpolgármesterem is közreműködünk. Ezen keresztül új munkahelyek és adóbevétel-növekedés is prognosztizálható.
  • Tovább folyt a gyógyhelyi fejlesztés kiviteli terveinek készítése, mely a szállodasor felújítását jelenti.
  • Új, esztétikus pavilonsort és nyilvános vécét helyeztünk el a Szent István parkban.
  • A nagyrendezvények korlátozása miatt a turisztikai főszezonban a helyi egyesületek, civil szervezetek műsoraival szórakoztattuk a hozzánk érkező vendégeket. Ezek sikeresek voltak és egyben közösségépítő erővel is bírnak.
  • Megkezdtük a második világháborús emlékművünk felújítását és június 4-én felavattuk a Győrfi Lajos szobrászművész által készített Trianon-emlékművet a Kálvin téren.
  • A hajdúvárosok között utolsóként Szoboszlón is megvalósul az egyházi oktatás. A Református Egyház szeptembertől fenntartóként átveszi a Gönczy Pál Általános Iskolát.
  • Összeségében az adott helyzetben a közismert korlátozások és költségvetési elvonások mellett jól teljesített önkormányzatuk az első félévben. Az ősz folyamán arra törekszünk, hogy célirányosan minél több tervet készítsünk a jövő évi fejlesztéseink előkészítésére. Foglalkozni kívánunk a város szociális rendeletével, valamint ifjúságpolitikai kérdésekkel is foglalkozni kívánunk.
  • Hamarosan sorra kerül a város rendezési tervének módosítása, valamint a korábbi vagyongazdálkodás áttekintése és újrapozicionálása.

Bereczki Attila, Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés